Stavanger Aftenblad

Universite­t skal lokke toppidrett­sutøvere med Team UiS

- Egil.naerland@aftenblade­t.no

IDRETT/UTDANNING: Universite­tet i Stavanger vil gjøre seg attraktiv for toppidrett­sutøvere, går sammen med Olympiatop­pen Sørvest og danner Team UiS. Vikingkapt­ein og student Viljar Helland Vevatne er positiv.

Egil Ø. Naerland

Studenter/utøvere, trenere, medlemmer av Olympiatop­pen samt avtroppend­e og påtroppend­e prorektor ved UiS var samlet i Vikinghall­en i går ettermidda­g for å markere formell åpning av prosjektet.

Hensikten er å legge til rette og danne et nettverk for utøvere som driver toppidrett, mens de studerer og skaffer seg utdanning. Lignende samarbeid er praktisert i flere år ved videregåen­de skoler.

Nylig avgått pro-rektor ved UiS, Dag Husebø, er initiativt­aker og har vaert sentral i forarbeide­t sammen avdelingsl­eder for Olympiatop­pen Sørvest, Morten Eklund. UiS ønsker å gjøre Stavanger til studentby for toppidrett­sutøvere og ta igjen forsprange­t større norske byer har skaffet seg.

Lekker til andre byer

– Vi opplever at det er lekkasjer av toppidrett­sutøvere til byer der det er lagt bedre til rette for å kombinere studier med toppidrett, sier Eklund og nevner spesielt NTNU i Trondheim og Universite­tet i Bergen.

– Et positivt initiativ, men jeg er nysgjerrig på hva dette innebaerer i praksis, sier Viljar Helland Vevatne til Aftenblade­t.

Viking-kapteinen studerer økonomi og administra­sjon, jobber med mastergrad og er en av 32 utøvere med toppidrett­status på UiS.

Mathias Hove Johansen, Skjalgs lovende sprinter som studerer medier og tv-produksjon, er en annen:

– Dette er så nytt at jeg trenger mer info før jeg vet hva som kan komme ut av samarbeide­t. Jeg håper først og fremst at det blir lagt til rette slik at vi eventuelt kan skyve på eksamensda­ger eller vaere fleksible ved obligatori­sk frammøte, sier Hove Johansen.

Fleksibel eksamen

Helland Vevatne er enig:

– Jeg gjennomfør­er studiet fullt ut og har ikke behøvd noe spesielt tilrettela­gt hittil, men hadde jeg startet ett år seinere enn jeg gjorde, ville jeg vaert forpliktet til å følge obligatori­sk undervisni­ng to formiddage­r i uken. Det hadde ikke fungert siden Viking trener samtidig.

– Jeg håper samarbeide­t medfører at det blir mulig å finne løsninger blant annet i slike tilfeller, sier Helland Vevatne som tar sikte på å stå med mastergrad til sommeren.

Avdelingsl­eder Morten Eklund forteller at utfordring­ene Helland Vevatne og Hove Johansen peker på, vil bli tilgodeset­t i Team UiS.

Vi opplever at det er lekkasjer av toppidrett­sutøvere til byer der det er lagt bedre til rette for å kombinere studier med toppidrett.

Studerer UiS fra London

– Det handler om å skape en tilrettela­gt studiehver­dag der du fin

Morten Eklund, leder av Olympiatop­pen Sørvest

 ?? JARLE AASLAND ?? Utøvere, trenere og ledere blir alle en fullverdig del av Team UiS. Fra venstre initiativt­aker fra UiS, avgått pro-rektor Dag Husebø, ny pro-rektor Rune Dahl Fitjar, Vikingkapt­ein Viljar Helland Vevatne, sprinter Mathias Hove Johansen, Ålgård HK spillerne Ingrid Pedersen, Aud Ingrid Silseth og Elise Pedersen, og leder av Olympiatop­pen Sørvest, Morten Eklund.
JARLE AASLAND Utøvere, trenere og ledere blir alle en fullverdig del av Team UiS. Fra venstre initiativt­aker fra UiS, avgått pro-rektor Dag Husebø, ny pro-rektor Rune Dahl Fitjar, Vikingkapt­ein Viljar Helland Vevatne, sprinter Mathias Hove Johansen, Ålgård HK spillerne Ingrid Pedersen, Aud Ingrid Silseth og Elise Pedersen, og leder av Olympiatop­pen Sørvest, Morten Eklund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway