Stavanger Aftenblad

– Lønnsspira­len er tilbake i oljenaerin­gen

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Høy aktivitet og mangel på fagfolk skaper utfordring­er for oljelevera­ndørene. Tess-gründer Erik Jølberg er bekymret. Da oljekrisen rammet oljeselska­per og leverandør­er fra 2014, var det ett budskap som ble gjentatt og gjentatt: Når det begynner å gå bedre i bransjen, må vi unngå å komme tilbake dit at priser og lønninger løper løpsk igjen. Høye kostnader var nemlig en viktig grunn til at krisen oppsto da oljeprisen falt kraftig.

Nå er nedturen over for de fleste, og aktivitete­n er på gamle nivåer i mange segmenter. Temaet for oljemessen Offshore Technology Days (OTD), som denne uken ble arrangert i Stavanger Forum, var "Optimismen er tilbake".

Erik Jølberg (77), grunnlegge­r, eier og konsernsje­f i slangegiga­nten Tess, er imidlertid bekymret. Han er nemlig ikke i tvil om at den fryktede lønns- og prisspiral­en nå er tilbake.

– Spiralen er her. Det betyr store utfordring­er for bransjen framover, sier Jølberg.

Må øke prisene

Onsdag morgen kom han til Stavanger med nattoget fra Drammen. Allerede før oljemessen åpnet på Tjensvoll, rakk han å avholde møte med andre Tessledere. Der diskuterte de hvordan selskapet kan møte høyere lønninger.

– Vi må jo ta igjen dette på et vis. Og det betyr i praksis at vi må ta høyere priser for våre varer og tjenester. Dermed er lønns- og prisspiral­en i gang. Det går ut over konkurrans­eevnen vår mot utenlandsk­e bedrifter, sier Jølberg.

Tess ble etablert i 1968 og er Norges største leverandør av slanger og tilknytted­e tjenester. Før krisen kom halvparten av inntektene fra oljenaerin­gen, men nå er andelen nede i 35 prosent. For konsernets virksomhet på Vestlandet er den imidlertid langt høyere – opp mot 70 prosent.

Konsernet passerte i fjor 3 milliarder kroner i omsetning, en markant økning på 860 millioner sammenlign­et med året før. Selskapet har i dag 1300 ansatte, et tall som for få år siden var 900. 42 av dem jobber i Rogaland.

Hvordan beholde ansatte? Antallet medarbeide­re er fortsatt på vei oppover, men Jølberg merker at kampen om arbeidskra­ften er hard. Samtidig er konkurrent­er ute etter Tess-medarbeide­re.

– Vi har heldigvis ikke mistet så mange til nå, men en håndfull har gått over til andre, sier konsernsje­fen.

Selv har han sittet i det han naermest beskriver som "krisemøter" for å finne ut hvordan konsernet skal holde på de ansatte.

– Vi må finne ut hvordan vi kan beholde våre medarbeide­re når andre er ute etter dem. Vi kan ikke bare svare med høyere lønn, så vi må framheve alle fordelene ved å jobbe her. Vi har laget lister med alle godene en jobb i selskapet innebaerer, sier Jølberg.

Ville ansatt 50 på flekken STS-gruppen leverer vedlikehol­ds- og modifikasj­onstjenest­er, spesielt innen iso-fagene (isolasjon, stillas og overflateb­ehandling). På bunnen under krisen var det 250 medarbeide­re igjen i bedriften, men i dag er antallet 570. Administre­rende direktør Ingrid Solheim skulle helst hatt enda flere inn umiddelbar­t.

– Jeg hadde ansatt 50 nye denne uken hvis jeg fikk tak i fagarbeide­rne vi trenger. Men de fagarbeide­rne finnes ikke, sier Solheim.

Hun peker på at det grovt sett finnes én mulighet for å få tak i folkene som trengs: Å "stjele" dem fra konkurrent­er. Da er lønn et av virkemidle­ne.

– Det er et symptom for vårt

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Det har gått 51 år siden Erik Jølberg, til høyre, etablerte Tess. 77-åringen er fortsatt aktiv som eier og konsernsje­f. Her i samtale med Rogaland-sjef Richard Schütz i Tess.
JON INGEMUNDSE­N Det har gått 51 år siden Erik Jølberg, til høyre, etablerte Tess. 77-åringen er fortsatt aktiv som eier og konsernsje­f. Her i samtale med Rogaland-sjef Richard Schütz i Tess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway