Stavanger Aftenblad

Nå bygger han et av landets største bobilsente­r på Bryne

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

HÅLAND: Han skulle bare hente bobil til seg selv i Tyskland. – Kjøp seks biler, så får du en gratis, foreslo selgeren. Nå fører Tysklands-turen i 2006 til en av tidenes største investerin­ger i et bobilanleg­g her i landet – på Jaerens svar på Forus. Byggingen er i full gang. Prisen er 62 millioner kroner, og bobilene skal fylle et område på 11 dekar.

– Nei, dette hadde jeg ikke sett for meg, sier Tor Alvern, daglig leder og eier av Abobil.no AS, fra dagens base på handels- og industriom­rådet Håland sør for Bryne.

Da han i april for 13 år siden tok turen til Tyskland og kom hjem med seks bobiler, var det også med en plan om å roe ned et travelt liv. Alvern hadde alltid vaert en selger som aldri talte timer. Slik var det også da han jobbet som salgssjef på Kverneland Bil på Forus. Til slutt spurte kona om han visste hva barna deres het. Nå skulle han vaere mer hjemme og bare drive med litt salg av bobiler. Basen ble parkerings­hallen til Jaerhagen.

Selgeren fikk et rolig år

– Jeg fikk et rolig år, men så tok det bare av, forklarer Alvern. Kona smiler lurt fra kontorpult­en ved inngangen. Også hun er en viktig del av bedriften som nå teller ni ansatte.

For Abobil vokste ut av parkerings­hallen. I 2014 flyttet bedriften inn i nytt anlegg på Bryne. Investerin­gen den gang var på 30 millioner kroner og bygget med en utstilling­shall på 1750 kvadratmet­er var mye større enn behovet.

Nå skal hallen bli nesten dobbel så stor, over 3000 kvadratmet­er. Det blir også en hems på 350 kvadratmet­er. I tillegg kommer det større verksted, for å dekke det voksende ettermarke­det, siden bedriften importerer biler direkte fra flere fabrikker i Europa. Kundene kommer fra hele landet. Hittil i år har Abobil solgt 90 bobiler. Målet er 110.

Frihet selger

Bobil-salget i Norge vil rett nok vise en nedgang i år, fordi det i fjor ble tatt inn ekstra mange biler på grunn av nye bestemmels­er, ifølge Alvern. Men bobilene får stadig flere tilhengere.

– En grunn er at bobilen er blitt helt stuerein. Men det viktigste er at bobil gir en frihet som verken hytte eller båt kan matche. Bobilen er ikke avhengig av sesonger, den trenger bare en vei, sier Alvern.

Han viser entusiasti­sk rundt i dagens store hall under vegger som prydes av gigantiske naturbilde­r fra Lofoten, Geiranger og Dolomitten­e.

– Men nå bygger vi stort nok for min levetid, tror Alvern, og peker på gravemaski­nene og betongfolk­ene som gjør om et helt kvartal for satsingen like over veien. Dagens eiendom er solgt, skal snart huse en ny Bilextra-butikk og et bilverkste­d, og i nabolaget ligger også en av landets største Biltema-butikker - slik at denne delen av industriom­rådet blir et senter for bil.

Skal megle om Jaerens Forus Abobil sin satsing passer helt med regulering­en for området. Håland ble opprettet som et industri- og handelsomr­åde for plasskreve­nde varer, ikke detaljhand­el. Men kommunen ser et nytt handelsmøn­ster, og vil åpne kvartalet rundt Abobil/Biltema for detaljhand­el i enheter større enn 1500 kvadratmet­er. Dette foreslås i ny kommunepla­n, men Fylkesmann­en har fremmet innsigelse, og det blir megling om saken før jul.

– Hvis vi skal få store butikker til kommunen, må de vaere på Håland. Vi har ikke plass i sentrum. I disse miljøtider kan ikke alle reise til Forus, kommentere­r Timeordfør­er Reinet Kverneland (H).

– Det kan også dukke opp nye konsepter - som vi ikke vet om i dag, men som kan passe nettopp på Håland - og da gjelder det å vaere på tilbudssid­en med et ferdig regulert område, forklarer naeringssj­efen i Time, Reidar Hebnes, som nå har solgt ut hele kommunens del av naeringsom­rådet, 70 mål.

De tomtene som er igjen, eies av private eiendomsut­viklere. Største aktør er Planum, selskapet til Tommy Kvia og Harald Gudmestad.

– Det skjer mye på Håland nå, men jeg vil anslå at bare 40–50 mål står ledig av et område på totalt 700 mål, sier Harald Gudmestad til Aftenblade­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway