Stavanger Aftenblad

Kurderne er tett forbundet med Erdogans dødsfiende­r

- Jacob Svendsen Aftenblade­t/Politiken

SYRIA: De syriske kurderne har aldri lagt skjul på sine naere bånd til den tyrkiske organisasj­onen PKK. Siden 2015 alene er nesten 5000 tyrkere drept i kamper mellom PKK og Nato-landet Tyrkias haer. Likevel ble kurderne USAs og Europas naermeste allierte. I årevis har Tyrkias president, Recep Erdogan, kritisert vestens naere allianse med de syriske kurderne langs den flere hundre kilometer lange grensen mellom Syria og Tyrkia.

Det strategisk viktige Nato-landet med alliansens nest største haer bruker kun én betegnelse på de syriske kurderne som de nå kjemper mot på det sjuende døgnet: terroriste­r.

For Tyrkia er de syriske kurderne terroriste­r og en del av den militante tyrkiske opprørsbev­egelsen PKK, som har tusenvis av tyrkiske liv på samvittigh­eten. Et PKK som også i årevis har stått solid plassert på EUs egen terrorlist­e.

Likevel har de øvrige 28 medlemmene av verdens sterkeste militaeral­lianse, inkludert Danmark og Norge, aldri brukt «t-ordet» om soldatene fra YPG, som mer enn noen andre har bidratt til den foreløpige seieren over Den islamske staten. Tvert imot er kurderne blitt fremhevet som effektive, modige og offervilli­ge soldater som ikke bare har kjempet sin egen sak mot IS, men også vestens.

Nato og kurderne

Danmarks tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V) har beskrevet YPGs soldater og Tyrkias soldater slik:

– Det er de menneskene som tok de tunge løftene som nå ofres. Det var kurderne som kjempet fra gate til gate i Mosul og Raqqa. De led enorme tap, men rykket likevel fremover og bevarte moralen.

Umiddelbar­t virker dette underlig. Hvordan kan noen vaere helter for 28 Nato-land, men terroriste­r for land nummer 29?

Det korte svaret er at i sikkerhets­politikken skygger de overordned­e strategisk­e målsetting­ene over alle ubehagelig­e kjensgjern­inger, gråsoner og forbehold.

I Syria har vesten dessuten hatt god bruk for YPG, uansett tyrkernes raseri. Da Den islamske stat(IS) konsolider­te sitt redselsreg­ime i kalifatet i 2014-15 var situasjone­n kritisk. Alle forsøk på å skape en sterk syrisk-arabisk allianse mot både IS og diktatoren Assad gikk i oppløsning. Dermed var det bare én realistisk måte å seire over de ekstreme islamistis­ke krigerne på. Den løsningen het YPG.

YPG-militsen er den vaepnede grenen av den sterkeste kurdiske politiske bevegelsen i Syria, PYD, som dermed har kontroll med militsen.

I et forsøk på å berolige Tyrkia og unngå å støtte en kurdisk styrke alene, dannet man Syrias demokratis­ke styrker (SDF). De kurdiske soldatene utgjør 80 prosent av alliansen, men også arabiske og turkmenske militser har funnet veien til SDF. Dette skulle blant annet gjøre samarbeide­t mer spiselig for Tyrkia. Uten hell, forklarer David Vestenskov fra danske Forsvarsak­ademiet.

– Det er absolutt svaert tette forbindels­er og en felles ideologi. Det er ingen tvil om at det er overlapp mellom de to bevegelsen­e i ledelsen og mellom de militaere gre

 ?? AP ?? Tyrkia bruker lokale, arabiske grupper til å gjennomfør­e militaere aksjoner for dem i Syria.
AP Tyrkia bruker lokale, arabiske grupper til å gjennomfør­e militaere aksjoner for dem i Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway