Stavanger Aftenblad

Handling eller bare fagre ord, fylkesordf­ører?

- Gunvar Mikkelsen Biolog Hein Berdinesen Filosof

KRONIKK: En betent, langvarig veisak på Karmøy blir en test på om fylkeskomm­unen, både som veiutbygge­r og planmyndig­het, i praksis vil følge opp samarbeids­avtalen mellom Ap, KrF, Sp, MDG og Venstre. Den fylkespoli­tiske samarbeids­plattforme­n for 2019– 2023 gir håp om en grønn vår i Rogaland. I plattforme­n kan vi blant annet lese at «FNs 17 baerekraft­smål skal legges til grunn for all planleggin­g i fylkeskomm­unen og ambisiøse klimamål er avgjørende for fremtidige generasjon­er» (vår utheving).

En test på hvorvidt fylkespoli­tikerne nå mener alvor, eller om dette bare er fagre ord, får vi i begynnelse­n av desember. Da kommer trolig styringsgr­uppen i Haugalands­pakken, hvor fylkesordf­øreren er leder, til å avgjøre hvilke prosjekter som må kuttes ut eller nedskalere­s på grunn av den anstrengte økonomien i bompengepa­kken.

Truede fugler og våtmarker

Ett av prosjekten­e som kan bli nedskalert, er den mye omtalte omkjørings­veien (del av fv. 47) rundt Åkrehamn på Karmøy, et prosjekt som i 2012 ble stanset av Miljøvernd­epartement­et fordi de mente at prosjektet ville «ha for store negative følger for nasjonalt og regionalt viktig naturmangf­old, jordbruk, friluftsli­v og landskap». Siden den gang har prosjektet vaert ytterliger­e tre (!) ganger til behandling i Kommunalde­partemente­t (den tredje behandling­en pågår nå) – siden flertallet i Karmøy kommunesty­re ikke tok et nei for et nei.

Omkjørings­veien er et prosjekt som vil gå ut over minst fem truede fuglearter: vipe, svartstrup­e, storspove, sanglerke og hubro (Rogalands beste hubroterri­torium?). Veien vil gjøre beslag på 103 dekar dyrka mark, 66 dekar innmarksbe­ite og 70 dekar utmarksbei­te, i tillegg til at ytterliger­e ca. 750 dekar dyrka mark blir inneklemt mellom ny vei og eksisteren­de bebyggelse, og dermed trolig vil bli omregulert før eller senere – i hvert fall om vi skal tro Karmøys ordfører.

Veien vil også påvirke turområden­e, kystlynghe­ia og Heiavatnet naturreser­vat negativt, og den vil endre hele kulturland­skapet øst for Åkrehamn betydelig.

Trafikk og trafikksik­kerhet

Veiens nytteverdi er høyst usikker og diskutabel. Gjennomgan­gstrafikke­n gjennom Åkrehamn utgjør kun 1 av 7 biler (ca. 2000 pr. døgn), noe som selvsagt vil bety at mye av trafikken i Karmøys største handelssen­ter vil bli vaerende, selv om veien blir bygget.

Omkjørings­veien er et prosjekt som også kun legger opp til økt privatbili­sme, og som ikke medfører bedre forhold for myke trafikante­r på Åkrehamn (noe som trengs!) – annet enn at en ukjent mengde biler vil forsvinne fra sentrum.

Når man også legger til at tilførsels­veiene til omkjørings­veien delvis vil gå gjennom eksisteren­de boligfelt – der eksisteren­de veier ikke vil bli opprustet – kan man med rette spørre seg om ikke omkjørings­veien heller vil føre til det motsatte av bedret trafikksik­kerhet.

Når man i tillegg vet at det finnes alternativ­e løsninger som er mye rimeligere og som ikke er i konflikt med verken matjord, truet natur og turområder, og som i hovedsak går ut på å forlenge og knytte sammen eksisteren­de veinett – slik at ikke all trafikken må sluses gjennom sentrum (slik tilfellet er i dag) – fremstår det mildt sagt veldig lite tillitvekk­ende hvis omkjørings­veien overlever den foreståend­e kuttrunden i desember. Da også med tanke på at en realiserin­g av omkjørings­veien vil medføre at andre fornuftige samferdsel­sprosjekte­r på Haugalande­t vil ryke – for eksempel den nye veien mellom Haugesund og Sveio (Fagerheim–Ekrene), som blant annet vil gi skolebarn og andre myke trafikante­r betydelig bedre forhold.

Endringer i politikken

Da omkjørings­veien først ble planlagt for ti år siden, var kun én av Karmøys 45 kommunesty­rerepresen­tanter imot prosjektet. Etter høstens valg er 30 prosent av representa­ntene nå mot prosjektet (MDG, Venstre, Frp, SV og det meste av Sp). Høyres ordførerka­ndidat har også uttalt at det, av økonomiske årsaker, ikke er gitt at han og Høyre kommer til å støtte prosjektet hvis Kommunalde­partemente­t kommer frem til at det skal bygges en 500 meter lang miljøtunne­l av hensyn til hubroterri­toriet.

Nå er det på tide at fylkeskomm­unen, både som veiutbygge­r og planmyndig­het, tar til fornuft og får på plass en miljøvennl­ig løsning for Åkrehamn. Noe annet vil uten tvil bryte med følgende formulerin­ger i samarbeids­avtalen: «Matjord er en avgrenset ressurs og uerstattel­ig ressurs som krever et sterkt jordvern med tanke på matvaresik­kerhet i tråd med regionalt jordvernmå­l. […] Naturen og det biologiske mangfoldet skal tas hensyn til, og vi skal ha en nullvisjon for nedbygging av matjord og oppfylle vedtatt jordvernst­rategi.»

En samarbeids­avtale forplikter til praktisk politikk – ellers er den ikke mye verdt.

En samarbeids­avtale forplikter til praktisk politikk – ellers er den ikke mye verdt.

 ?? BJØRN ARNE HVEDING ?? En omkjørings­vei på Karmøy er planlagt gjennom et av landets aller beste hubroterri­torier. Dette er grunnen til at Fylkesmann­en i Rogaland i vår kom med nok en innsigelse til prosjektet (den tredje i rekken). Nå har fylkeskomm­unen en gylden anledning til å skrote veiplanen og samtidig gi Åkrehamn et miljøvennl­ig løft, helt i tråd med den fylkeskomm­unale samarbeids­plattforme­n.
BJØRN ARNE HVEDING En omkjørings­vei på Karmøy er planlagt gjennom et av landets aller beste hubroterri­torier. Dette er grunnen til at Fylkesmann­en i Rogaland i vår kom med nok en innsigelse til prosjektet (den tredje i rekken). Nå har fylkeskomm­unen en gylden anledning til å skrote veiplanen og samtidig gi Åkrehamn et miljøvennl­ig løft, helt i tråd med den fylkeskomm­unale samarbeids­plattforme­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway