Stavanger Aftenblad

«Kvalitetss­ikring» av nye partier er et blindspor

-

STAVANGER: Årets valg og konstituer­inger skaper bølger i det politiske miljø og bekymring i kommentari­atet. Ikke uten grunn har de «nye» partiene fått mye av oppmerksom­heten.

Kurt Harald Aase

vegne. De mest suksessful­le folkevalgt­e kombinerer. I opposisjon og valgkamp spiller de mest på ombudsroll­en; lytter til folket, kritiserer posisjonen og gir dyre løfter. Ved makten overtar styringsam­bisjonene. Problemet oppstår når vinnerne ikke evner eller ønsker å ta styringen, men fortsetter i «ombudsmodu­s», slik Frp ikke håndterte bompengesp­ørsmålet. Partiet fikk regjerings­makt ved å love historisk pengebruk på vei, samtidig som bommene skulle bort. Frp leverte på det første, men bommet så grovt på det andre at det ga fødselshje­lp til FNB som nasjonalt parti. Frp led også lokalt, da FNB «utombudet» dem i flere kommuner. Arbeiderpa­rtiets, og etter hvert Høyres, problem kan ses som utslag av styringsam­bisjoner som tok overhånd. Lokalt treffes Høyre hardere enn Ap, grunnet langvarig dominans.

Manglende lydhørhet

Også MDGs fremvekst er produkt de gamle partienes manglende lydhørhet. Venstre er smadret. SV og Rødt holdes enn så lenge skadesløse av et Ap som forgjeves prøver å finne seg selv. Deres gevinst snus fort til tap når eller hvis Ap henter hjem kjernevelg­erne. MDG kan bygge en mer varig plattform fordi de henter nye velgere. Men da må partiet bli bedre på styring.

Gamle partiers problem med velgertekk­et løses ikke av «kvalitetsk­rav» til de nye, og slett ikke ved minstekrav til politisk innhold. Da taper demokratie­t. Men se gjerne på skjerpede formelle krav til alle partier. Gjeninnfør­ing av adgang til å stryke kandidater er et skritt i rett retning. Sett i tillegg gjerne tak på andel forhåndsku­mulerte. Kanskje skal gjenvalgsr­ett begrenses til et gitt antall perioder. Slik tvinges partiene til å bli mer lydhøre for velgerne, noe som er saerlig viktig i en brytningst­id som vår. Men tør våre folkevalgt­e å eksponere seg mer for velgernes dom? De som gjør det, fortjener vår støtte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway