Stavanger Aftenblad

Oljearbeid­erne har all grunn til å vaere stolte

- Stortingsr­epresentan­t, finanskomi­teen (H)

OLJENAERIN­GEN: Vi løser ikke klimakrise­n med å snakke ned hverandres yrker og påføre skam.

Aleksander Stokkebø

Når laererne og sykepleier­ne pynter profilbild­ene sine på Facebook med forbundslo­goer og slagord for å vise yrkesstolt­het, er vi alle enige om deres gode innsats. Når oljearbeid­erne gjør det samme, hagler kritikken og påstander om «arroganse». Er det en slik samfunnsde­batt vi ønsker oss?

Store kunstneris­ke friheter

I sin gjestekomm­entar 15. oktober tar billedkuns­tner Natasja Askelund seg store kunstneris­ke friheter i sin karikering, generalise­ring og nedlatende holdning mot de mange kvinner og menn som legger sin stolthet i å forvalte de norske naturressu­rsene langs kysten.

«Helt aerlig lurer jeg på hva de er så fryktelig kry av disse oljearbeid­erne?» spør hun seg. Siden hun bevisst underspill­er deres historiske innsats, kan det vaere verdt å minne om at oljearbeid­erne har en stor del av aeren for norgeshist­oriens største industriev­entyr. Den gode forvaltnin­gen er ingen selvfølge, og ressursene hentes ikke opp av seg selv. Vi snakker ingeniørku­nst i verdenskla­sse, som har gitt oss verdens største statlige pensjonsfo­nd på godt over 9800 milliarder. Norsk olje og gass har sikret utbygginge­n av en sterk og raus offentlig velferd, med gode skoler og et trygt sosialt sikkerhets­nett for de som faller utenfor.

At en yrkesgrupp­e er stolt av sin jobb, trenger ikke bety at andre skal vaere mindre stolt av sin. Skal vi utvikle Norge og få ned utslippene, trenger vi alle med på laget; ingeniører, leger, laerere og kunstnere. Kun sammen kan vi skape et samfunn som er baerekraft­ig og godt for alle, med noe å leve av og noe å leve for. Askelunds splittende retorikk om gode og dårlige jobber bidrar ikke.

Vi må få ned utslippene og sette inn tiltak som virker. Verden skriker etter energi og Europa gjør et iherdig forsøk på å fase ut skitten kullkraft. Til det trenger de sol og vind, men også naturgass når solen ikke skinner og vinden ikke blåser. Bare i Storbritan­nia utkonkurre­rer vi kull, som betyr eventyrlig­e utslippsku­tt og bedre luft for millioner av briter.

Stolt historie

Nå åpner vi også for flere områder for offshore vind og støtter verdens største flytende havvindpar­k. Vi sikrer full fremdrift for karbonfang­st og lagring, som vil kutte enorme mengder utslipp fra industrien både offshore og på land. Felles for de store og tunge klimasatsi­ngene er at de skjer i samarbeid selskaper som også har solide inntekter fra olje og gass. De har løpende inntekter og kompetanse som er helt avgjørende i klimakampe­n.

Oljearbeid­erne har skapt uvurderlig­e verdier for samfunnet og bidratt til at Norge i dag er et av verdens beste land å bo i. De har en stolt historie og er en viktig del av løsningen for lavere klimautsli­pp, god velferd og trygge jobber. Det er klart vi skal vaere kry av det!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway