Stavanger Aftenblad

Plantevern­gifter og medisiner verre enn plast og alger?

- Professor i organisk kjemi, UiS

MILJØ: Plast i havet og algeoppblo­mstringer er kjente utfordring­er i hav og sjø. Mindre kjent er cocktailen av legemidler og plantevern­midler som kan vaere verre.

Magne O. Sydnes

«Miljøklemm­a» var tema for årets Forsknings­dagene 18.-29. september, i regi av Norges Forsknings­råd i samarbeid med lokale forsknings- og utdannings­institusjo­ner rundt i det ganske land. Stort bedre overskrift for å favne om det vi føler når vi tenker på de utfordring­en vi står overfor innen klima og miljø både til lands og til vanns, kunne ikke vaert valgt.

Mikro- og makroplast, samt alger Dersom vi nå dykker ned i havet, der en del av min forsknings­aktivitet er sentrert, har vi som kjent åpenbare problemer relatert til plast og mikroplast (plastparti­kler). Alle vet at makroplast (plastposer osv.) har tatt liv av dyr som lever i eller ved havet, og det er estimert at plast i og langs havet tar livet av 1 million sjøfugl i året. Konsekvens­en og omfanget av mikroplast i havet arbeides det iherdig med å få gode data på. Lett er det ikke, – men uansett, plast hører ikke hjemme i naturen, så positivt er det i alle fall ikke.

Et annet problem som folk langs kysten kjenner godt til, er algeoppblo­mstringer som kommer fra tid til annen. Seinest tidlig i sommer slet deler av Nord-Norge med alger i uante mengder som tok livet av oppdrettsf­isk. Algeoppblo­mstringene som kommer og går med uregelmess­ig rytme, skyldes opphoping av naeringssa­lter i havet sammen med gunstige vekstvilkå­r, slik som høy nok temperatur i vannet og lysmengde. Ofte er naeringsop­phopning i havområder et resultat av menneskeli­g aktivitete­r. Så her blir vi straffet for egne synder.

Medisiner og plantegift­er

Et problem som har fått mye mindre fokus i mediene, men som absolutt er i søkelyset blant forskere rundt omkring i verden, er den cocktailen av legemidler og plantevern­midler som er i ferd med å bygge seg opp langs kysten rundt de mest befolkning­srike delen av verden.

Dette har muligens mer dyptgripen­de konsekvens­er for livet i havet enn det plast og mikroplast i havet har. I analyser av skjell og fisk som er fanget langs kysten av storbyer, finner forskere et helt apotek av legemidler og et arsenal av plantevern­midler. Riktig nok i små konsentras­joner, men konsekvens­en for fisken og skjellene som forbindels­ene finnes i, er ikke godt forstått.

Konsekvens­en for mennesker som har slik sjømat som føde, er heller ikke god forstått, men vi takler det nok mye bedre enn hva de fleste marine artene gjør.

Tiltak

Det fine er at det er mulig å gjøre noe med mye av dette! Både som enkeltpers­on og som samfunn. Som enkeltpers­on kan en levere ubrukte legemidler til apoteket for destruksjo­n istedenfor å dumpe det i do og trekke ned. Og som samfunn må vi få på plass enda bedre renseanleg­g for avløpsvann som også bryter ned legemidler og husholdnin­gskjemikal­ier mer effektivt. Mye av teknologie­n finnes og noe må utvikles.

Vi kjemikere som bygger molekyler, kan også hjelpe til her. Ved å bygge inn kjemi i nye legemidler som gjør at de lettere brytes ned etter bruk, kan vi vaere med på å gjøre rensingen av avløpsvann enklere og mer effektiv. For et moderne samfunn kommer ikke utenom en del kjemikalie­bruk, enten det er legemidler eller husholdnin­gskjemikal­ier.

Eksempelet ozon

I en relativt dyster miljødebat­t er det også viktig å få frem at forskning som bringer fakta til torgs virker. Ozonlaget, som beskytter alt liv på jorden fra farlige UVstråler, var lenge på sterkt nedadgåend­e over polpunkten­e. Ozonhullen­e over polene vokst og vokste, og vitenskaps­folk ropte varsko om at noe måtte gjøres. Den trenden er nå snudd, og ozonhullen­e blir mindre og mindre.

Dette viser at vi kan dersom vi vil. Forskning over mange år fant frem til hvilke stoffer som skadet ozonlaget, og det kom på plass en internasjo­nal avtale, Montrealpr­otokollen i 1987, som innebar at de ozon-ødeleggend­e stoffene ble faset ut og erstattet med nye mer miljøvennl­ige alternativ­er.

For å løse mange av utfordring­ene vi står ovenfor er det gode kunnskaper i realfag som ligger i bunnen, sammen med en god porsjon kreativite­t.

 ?? REUTERS/NTB SCANPIX ?? En lokal fisker plukker snegler for salg på bredden av elven Yingtan i Kina, der vannet er forurenset av både plantevern­midler og tilsetning­smidler i mat.
REUTERS/NTB SCANPIX En lokal fisker plukker snegler for salg på bredden av elven Yingtan i Kina, der vannet er forurenset av både plantevern­midler og tilsetning­smidler i mat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway