Stavanger Aftenblad

Hun betaler av egen lomme for å gi Haugtussa nytt liv

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

KONSERT: Sanger Jorunn Undheim har i over ett år skrevet ny musikk til Haugtussad­iktene. Det har blitt til konserten «Der draumar sviv». Og hun betaler gildet selv.

Stella Marie Brevik

Undheim vokste opp på Jaeren. På gården til foreldrene lå Knudaheio, dikterstue­n til Arne Garborg. I voksen alder pleide hun alltid å trekke barndomshj­emmet frem med stolthet. Da hun i 2017 ble spurt om å synge noen av Garborg-diktene til et bokslipp, innså hun hvor lite hun egentlig visste om verkene fra hjemstedet.

Etter åpenbaring­en spurte komponist-kjaeresten, Bjørge Verbaan, om det ikke var enklere å skrive sin egen musikk til diktene?

Undheim mente det var en god idé. Sommeren 2018 begynte paret skrivepros­essen.

Haugtussa-jazz

Nå, over ett år senere, blir det album og konsert. 14 dikt fra Haugtussa-diktene har fått ny musikk. Søndag 20. oktober skal Undheim og Verbaan for første gang vise frem deres tolkninger av verkene. Det hele skjer på Storstova i Bryne. Konserten, og albumet, har fått navnet «Der draumar sviv».

De nye komposisjo­nene har diktene og teksten i sentrum, og musikken kan minne om viser. De nye tolkningen­e har også innslag av folkemusik­k, jazz og pop, forklarer Undheim.

Kjell Olav Stangeland skal i tillegg lese opp noen av diktene under konserten.

– Den største utfordring­en har vaert å velge ut diktene. Samlet er det jo 71 dikt, som forteller en historie fra A til Å. Vi måtte gjøre et utvalg, samtidig som vi måtte sørge for at det meste av historien likevel ble fortalt. Det føler jeg vi har klart, sier Undheim.

Albumet med musikken, som har samme navn som konserten, kommer ut 25. oktober.

Storkonser­t uten pengestøtt­e

Undheim har satset stort. Garborgsen­teret er med som arrangør, men midlene står Undheim for. Konserten settes i første omgang opp én gang i Rogaland, men Undheim håper det blir flere.

– Det blir releasekon­sert i Kulturkirk­en Jakob i Oslo, så en konsert på Bryne. Det er en dyr produksjon, men jeg håper å få til flere konserter senere, forteller Undheim.

Undheim har slått på stortromme­n som privatarra­ngør. På scenen står det 13 musikere på scenen, strykekvar­tetter, harper, trommer, og så videre. Hun mener verket fra barndomshj­emmet er like relevant i dag, som på 1800-tallet.

– Målet med konserten er å få publikum til å ville lese hele Haugtussa på nytt. Det finnes tusen tolkninger av verket, men jeg håper vår kan tilføre noe nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway