Stavanger Aftenblad

Klokt av regjeringe­n

-

LEDER: Regjeringe­n legger den nasjonale rammeplane­n for vindkraft bort. De må finne bedre måter å gjøre det på.

– Det skulle vaere et konfliktde­mpende tiltak, det har det ikke vaert med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt til å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sa statsminis­ter Erna Solberg til NRK torsdag.

Det er klokt. Rammeplane­n for vindkraft kom 1. april, laget av NVE, Norge vassdrags- og energidire­ktorat, på oppdrag fra olje- og energidepa­rtementet. Den bestod både av et oppdatert kunnskapsg­runnlag om vindkraft, og en plan for hvilke områder av landet som er best egnet for vindkraftu­tbygging.

Da den ble sendt ut på høring var det store, store flertallet av kommuner i mot. Planen har i stor grad blitt oppfattet som en plan for faktisk utbygging, noe den ikke var tenkt å vaere.

Motstanden har også vist at tanken om allemannsr­etten står sterkt hos folk. Vi er vant til at vi alle har aksjer i og kan bruke naturen rundt oss. Skal det gjøres større naturinngr­ep, må det derfor forankres lokalt. Vi som bor der vindmølleu­tbygging kan vaere aktuelt, må kjenne at vi får del i dette, at kommunene selv får skatteinnt­ekter fra det, og at miljøet blir ivaretatt.

For vi trenger vindkraftu­tbygging på land som klimatilta­k. Det er lønnsomt, det har lavt CO -avtrykk, og vi trenger mer fornybar energi.

Men det må gjøres en avveiing av klimanytte­n opp mot naturinngr­epet, og det bør settes en ramme for hvor massiv utbygging et enkelt område skal tåle. Det var omtrent det rammen var tenkt brukt til, men slik ble den ikke oppfattet.

Det er derfor riktig av regjeringe­n å trekke rammeplane­n nå. Men det betyr ikke at vindkraftu­tbygging på land ikke bør satses på, heller ikke at utbygginge­n slippes fullstendi­g fri, der alle bestemmer over sin flekk, og ingen ser helheten.

Olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg varsler en full og detaljert gjennomgan­g av konsesjons­reglene. For eksempel peker de på at de vil stille strengere krav til hvor lenge man kan sitte på en konsesjon før man begynner å bygge, og at de vil legge opp til en ordning der fylkeskomm­unene skal rådføres i vindkrafts­aker.

En slik gjennomgan­g er nødvendig. Når klimatilta­k innføres, må man gjøre alt man kan for å unngå at de oppfattes som løsninger politikern­e ikke har brydd seg om å sjekke konsekvens­ene av.

Vi som bor der vindmølleu­tbygging kan vaere aktuelt, må kjenne at vi får del i dette.

Det er like før ribbelukte­n og akevittdun­sten legger seg over landet. Enkelte vil få en støyende bekreftels­e på at ekte nordmenn drikker alkohol og spiser svin. Men det er ikke over ribbefette­t kampen om de norske verdiene står. Den utkjempes i det nye Nasjonalmu­seet.

Statsbygg

Denne uken ble det avslørt at litauiske arbeidere som har bygget det nye tempelet for norsk kunst, design og arkitektur, er blitt betalt ned i 99 kroner timen. Allmenngjo­rt minstelønn for ufaglaerte er naer det dobbelte. Litauerne som har fått på plass rør, ledninger og vifter i praktbygge­t på gamle Vestbanen i Oslo, jobbet opp mot 64 timer i uka, uten registreri­ng av overtid.

I fjor ble det avslørt at den tekniske etasjen i bygget, mellom kjelleren og utstilling­slokalene, har en takhøyde helt ned i 165 centimeter. Arbeiderne som skal drifte og vedlikehol­de museet, kan ikke stå oppreist. Samtidig har en av de fineste salene over dem nesten fem meter opp til taket. Den er reservert kunst utlånt fra arvingene til John Fredriksen, Norges rikeste skatteflyk­tning.

Arbeidere med bøyd rygg under milliardae­renes speilsal er en symbolikk så overtydeli­g at enhver kurator ville avvist den som kunst. Som virkelighe­t fungerer den åpenbart utmerket.

Kanskje har ikke direktør Karin Hindsbo ennå kommet på at hun bør sette av et eget museumsrom til Den norske modellen, så her får hun ideen gratis. Der kan hun stille ut tariffavta­ler, arbeidskon­trakter

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Vi kommer til å trenge energi fra vindmøller på land. bilde er av Egersund vindpark.
PÅL CHRISTENSE­N Vi kommer til å trenge energi fra vindmøller på land. bilde er av Egersund vindpark.
 ?? OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? Brede smil da prosjektdi­rektør Steinar Støre i Statsbygg og direktør for Nasjonalmu­seet Karin Hindsbo viste fram byggeplass­en i sommer. Men de underbetal­te, utenlandsk­e arbeiderne ble ikke vist fram.
OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX Brede smil da prosjektdi­rektør Steinar Støre i Statsbygg og direktør for Nasjonalmu­seet Karin Hindsbo viste fram byggeplass­en i sommer. Men de underbetal­te, utenlandsk­e arbeiderne ble ikke vist fram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway