Stavanger Aftenblad

Hardt mot hardt i handlingsr­ommet

-

FRIPENN: Handlingsr­ommet bør bli det nye stamstedet for norske statsråder på tur til Brussel. og andre artefakter fra en tid og et system som er på hell. Og hun bør sørge for informasjo­nsplakater som forteller at systemet ble undergrave­t av folk som egentlig skulle arbeide for det vi engang uten blygsel omtalte som fellesskap­et.

Byggherre for Nasjonalmu­seet er Statsbygg.

Bring

På E18, som går i tunnel under museet, passerer daglig et stort antall grønne trailere. De er på vei til Stavanger, Sandefjord eller Mo i Rana. Varene skal til norske bedrifter, men sjåførene er gjerne rumenere, serbere eller andre østeuropee­re. De er ansatt i Bring Trucking, et selskap registrert i Slovakia. Sjåførene kjører Norge rundt på slovakisk lønn på snaut 34 kroner timen, en sjettedel av den norske.

Bring Trucking eies av Bring Cargo AS, som igjen eies av Posten Norge. Vår alles Posten.

Den norske lastebilsj­åføren med trygg norsk lønn og gode arbeidsvil­kår kan snart stå i en monter for seg selv i museet, sammen med den norske maleren og etter hvert også den norske bygningsar­beideren.

Private

Staten er ikke alene om å undergrave den norske modellen. Det finnes mange tyver på samme marked, det moderne private naeringsli­vet blir avslørt ukentlig. Denne uken kom meldingen om at XXL «inviterte» de ansatte til å jobbe gratis – eller dugnad, som de kalte det – på selveste 1. mai. Slik feirer vi arbeiderne­s internasjo­nale solidarite­tsdag hos oss: Vi jobber gratis, i solidarite­t med aksjeeiern­e. Igjen er ironien så overvelden­de at den bare kan overleve i virkelighe­ten, i kunsten stilles høyere krav.

Det var samme selskap som praktisert­e en personalpo­litikk der ansatte som kom for sent på jobb eller ikke nådde ukens salgsmål, måtte ta armhevinge­r foran sjefen. Det hadde de ikke måttet gjøre om de hadde fagforenin­gsbok og tillitsval­gte.

Det nye arbeidsliv­et, enten det består av underbetal­te og overarbeid­ete østeuropee­re, eller like underbetal­te og overarbeid­ete norske ungdommer, er stort sett uorganiser­t. To generasjon­ers arbeid for avtaler og sikkerhet smuldrer bort, og den nåvaerende regjering veksler mellom å vaere likegyldig og godt fornøyd.

EU/EØS

I et fortvilet, men også forbannet, forsøk på å unngå å bli museumsgje­nstander, vedtok Fellesforb­undet onsdag et krav om å få utredet hva vi kan gjøre innenfor EØSavtalen for å sikre et skikkelig arbeidsliv, og hvilke alternativ vi har til avtalen.

Den utrednings­oppgaven kan lett havne på bordet til statsminis­ter Jonas Gahr Støre om to år. Han har tidligere sagt at det er som å be sin kone gjennom 30 år vaere med på en utredning av alternativ til ekteskapet. Allegorien er treffende. Vi ser jo at EU ikke tar lett på dem som gjerne vil prøve singellive­t. Boris Johnson likner en mann som har måttet gi fra seg både hus, hytte og bikkje i skilsmisse­forhandlin­gene, og som i tillegg for sent oppdaget at han er betydelig mindre populaer på Tinder enn han trodde.

Det var nok derfor Støre pustet så lettet over at Fellesforb­undet ikke vil åpne den Pandoras krukke som en oppsigelse av avtalen vil vaere. Etter at avstemning­en var over, sa han at budskapet fra landsmøtet er et «veldig klart krav om ei opprydding i norsk arbeidsliv». Det kravet bør Arbeiderpa­rtiet innfri så snart de kommer tilbake til makten.

Og de må gjerne begynne i Brussel. Den norske delegasjon­en, som ligger like over gaten for kommisjons­bygningen, bør kalle det største møtelokale­t for Handlingsr­ommet. Der bør norske forhandler­e gjøre seg så høye og mørke som de bare makter. Og de bør inngå allianser med sterke krefter over hele Europa, som vil det samme.

Dernest bør samtlige styreleder­e for statlige bedrifter av ulik konstruksj­on instrueres om at viktigere enn bunnlinjen er solidarite­tslinjen. Den skal pinadø ikke på museum.

Følg på Twitter.com/svelle

Arbeidere med bøyd rygg under milliardae­renes speilsal er en symbolikk så overtydeli­g at enhver kurator ville avvist den som kunst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway