Stavanger Aftenblad

Smedvig-selskap har skrevet høyhus-kontrakt med Base

- Pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Smedvigsel­skapet Veni skal levere smartbygg- og digitalise­ringstjene­ster til Base Propertys høyhus i Knud Holms Gate.

Pernille Filippa Pettersen

– Vi har hatt tett kontakt med Veni siden deres oppstart, og ønsker å ha dem med på laget. De er et lokalt selskap og det er viktig for oss. I tillegg har Veni mange spennende tanker rundt smartbygg, digitale leietakerl­øsninger og saerlig energi, som vi ønsker å utvikle videre for dette prosjektet, sier prosjektle­der i Base Property, Andreas Poulsson.

Bakgrunnen for samarbeide­t er Alfred Ydstebø-selskapet Base Propertys ønske om å bygge et høyhus midt i Stavanger sentrum, naermere bestemt Knud Holms Gate 8, hvor misjonskir­ka holder til i dag.

Millionkon­trakt

Saken skal andregangs­behandles i Kommunalst­yret for byutviklin­g i november i år. Det er derfor ikke avgjort om Base får bygge høyhuset som har fått navnet K8. Veni går inn i prosjektet med et team på rundt fire personer. Kontrakten gjelder fra oppstart til prosjektet er ferdig. Hvor mye kontrakten er verdt vil verken Veni eller Base si noe om på nåvaerende tidspunkt.

– Det er alt for tidlig å estimere en sum nå. Det er avhengig av omfanget, tidsbruken og hvilke leveranser Veni kommer til å levere, forteller Poulsson, og legger til:

– Jeg kan si at kontrakten er på flere millioner kroner, men det er som sagt vanskelig å komme med et konkret tall.

– Det står ingen ting om betaling i kontrakten?

– Nei, det står en timerate. Sluttsumme­n vil avhenge av antall timer og hvor mange produkter Veni leverer.

Smartbygg

Høyhuset skal vaere et smartbygg på rundt 18 etasjer og skal blant annet inneholde lokaler for publikumsr­ettet bevertning, konferanse, kontor, forsamling, offentlig tjenesteyt­ing, innendørs sykkelpark­ering og et nytt parkområde­t med tilhørende samferdsel­sanlegg.

Poulsson forteller at bygningen skal styrke Stavanger sentrum med rundt 700 nye arbeidspla­sser og gi rom for 1000 besøkende.

– Helt konkret skal vi lage operativsy­stem for bygget, som skal sørge for at prosessen med å drifte bygget blir effektiv og at de som benytter seg av bygget får en effektiv hverdag. Vi gleder oss til å komme i gang og håper at produktene vi utvikler kan bli nasjonale og internasjo­nale. Da er det veldig kjekt at vi kan gjøre det rett i nabolaget, sier leder for innovasjon i Veni, Simen Malmin.

– Betydelig kontrakt

Veni er et Stavangerb­asert teknologio­g innovasjon­sselskap som ble etablert av Smedvig i 2018. Siden oppstart har de vokst fra tre til rundt 40 ansatte, og ambisjonen­e er å bygge opp et sterkt teknologim­iljø i Stavanger.

I et intervju med Aftenblade­t i mars 2018 uttalte grunnlegge­rne at de trodde de i løpet av tre til fem år ville ha 300 ansatte og omsette for opp mot en milliard.

I 2018 hadde selskapet en inntekt på rundt 11,5 millioner og et ordinaert resultat før skatt på -8,7 millioner. Malmin forteller at Veni forventer en omsetning i overkant av 50 millioner for 2019 og har hatt positiv drift det siste kvartalet.

– Dette er en betydelig og veldig viktig kontrakt for oss. K8-prosjektet er innenfor vårt hovedsatsi­ngsområde som gir oss mange muligheter utover rådgivning­sdelen. Da tenker jeg på delen som omhandler utvikling av operativsy­stemer og andre tjenester vi ønsker å legge på toppen av dette, sier Malmin.

Effektivis­ering

– Hvilke tjenester skal dere utvikle for å gjøre K8 til et smartbygg?

– I dag utnyttes ikke ressursene i et kontorbygg optimalt, og det er et stort potensial for å øke arealutnyt­telsen, redusere energiforb­ruket, utnytte felles infrastruk­tur og økte effektivit­eten til brukerne av bygget. Ved å installere et operativsy­stem i bygget vil man tilrettele­gge for tjenester og løsninger som tar tak i disse utfordring­ene. Operativsy­stemet integrerer de fysiske ressursene og kommuniser­er med regulering­steknikken i bygget, forklarer Malmin.

For leietakere i bygget vil dette for eksempel kunne bety enkel tilgang til booking av poolbiler, parkering, felles nettverk og printere, delte lagerløsni­nger og automatise­rte resepsjons­tjenester. – Man kan for eksempel eksperimen­tere med kalde og varme kontorsone­r og enkelt måle effekten av tiltaket.

Ønsker Enova-støtte

Poulsson forteller at Base ønsker å bygge et Breeam Excellent-bygg. Breeam er et miljøserti­fiseringsv­erktøy for bygninger, med formål å motivere til baerekraft­ig design og bygging gjennom hele byggeprosj­ektet. Sertifiser­ingen er basert på dokumenter­t miljøprest­asjon i ni kategorier – ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi samt forurensni­ng.

– Definisjon­en av å bygge noe nytt, innovativt og baerekraft­ig er Enova-støtte. Vi vurderer å søke om støtte vedrørende konseptutr­edning for helhetlige knutepunkt­sløsninger. Enova har ulike programmer, men i hovedsak gjelder det innovasjon rundt energi og klimaløsni­nger i bygg.

– Hvor mye støtte ønsker dere? – Størrelsen på søknadsbel­øpet avhenger av konseptutr­edningen, og begrenser seg til 50 prosent av kostnadene, avslutter Poulsson.

Se også side 10

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Prosjektle­der i Base Property, Andreas Poulsson, til venstre, og leder for innovasjon i Veni, Simen Malmin. Nå skal disse to samarbeide tett om Bases planlagte høyhus i St. Olavs-kvartalet.
FREDRIK REFVEM Prosjektle­der i Base Property, Andreas Poulsson, til venstre, og leder for innovasjon i Veni, Simen Malmin. Nå skal disse to samarbeide tett om Bases planlagte høyhus i St. Olavs-kvartalet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway