Stavanger Aftenblad

Skal doble antall ansatte på ett år

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Smedvigs nye IT-satsing Veni skal utvide med 50 nye medarbeide­re det neste året. I løpet av 3–4 år tror grunnlegge­rne på milliardom­setning.

Dag-Henrik Fosse

Vel halvannet år etter oppstarten, er omsetninge­n 50 millioner kroner. Og selskapet tjener penger.

– Vi er fornøyd med et resultat på 10 prosent. Omsetnings­vekst, kontrakter og kundeporte­følje påvirker også verdien av selskapet, sier daglig leder Nils Olav Nergaard.

– Må bli større for å lykkes

– Det er ikke noe mål i seg selv å vokse, men vi må vaere større for å lykkes.

– Hvor stor bør Veni bli?

– For å sette fotavtrykk og ha en hånd på rattet for teknologiu­tviklingen i regionen, må vi innen 3 til 5 år fra starten vaere minst 300 ansatte, og ha en omsetning på 1 milliard.

– Vi har satset bredt, og for å kunne gjøre det må vi ha en viss størrelse. Veni tilbyr egenutvikl­ede bransjeløs­ninger, sier han.

Mange IT-virksomhet­er sliter med å få fatt i nok folk. Hva med Veni?

– Den største utfordring­en var å etablere en virksomhet med de første 50 medarbeide­rne, sier Nergaard. Han er ikke bekymret for videre vekst.

– Så lenge vi har spennende og attraktive prosjekter, lar de ansatte utvikle seg, og vi klarer å vokse til en viss størrelse, så vil dette vaere innen rekkevidde, sier markedsdir­ektør Petter Alfsen.

– Mange selskaper tar verdiskapn­ingen ut av regionen, og mange arbeidspla­sser er sentralise­rt til Oslo, sier Nergaard og Alfsen.

– Tiltrekke oss de smarteste

– Lokal tilknytnin­g og vaere med å skape en sterk IT-industri i regionen, er viktig, sier de to.

– Vi har også sett at det er penger å tjene hvis vi klarer å tiltrekke oss de smarteste hodene, og selge videre lokalt utviklet IT-teknologi til andre deler av landet, sier Nergaard.

E-sport på vei inn

Veni samarbeide­r også med Universite­tet i Stavanger, og satser også på e-sport.

Nergaard er opptatt av å få kunder i flest mulige bransjer.

– Det er her pengene ligger, sier han som ikke hadde drømt om at selskapet ville levere tjenester til mer enn 120 virksomhet­er så langt.

Egentlig vegrer Nils Olav Nergaard seg litt for å stake ut målsetting­er som viser vekstambis­jonene både i omsetning, resultatgr­ad og tallet på ansatte.

– Dette begrenser oss, sier han.

– Styrer ikke etter budsjetter

– Vi styrer ikke etter budsjetter eller uttalte mål, men etter gjentagend­e suksesser. Suksess og anerkjenne­lse er vår drivkraft.

Samtidig er det viktig å ha kontroll på kostnader og kontantstr­øm, skyter Petter Alfsen inn.

– Hvorfor vil Smedvig vaere eier av et teknologis­elskap?

– Vi ønsker å jobbe smartere, og valget sto mellom å kjøpe disse tjenestene fra andre eller å ha denne kompetanse­n i konsernet. Vi valgte et eget selskap, sier konsernsje­f Odd Torland i Smedvig.

– Dette er en strategisk investerin­g som gir oss kompetanse og lokalt eierskap der vi er tett på utviklinge­n, sier han.

Kompetanse er utfordring Mangel på «teknologi-hoder» er ekstremt stor, sier Heidi Arnesen Austlid. Hun er administre­rende direktør i IKT-Norge, interesseo­rganisasjo­nen for det digitale naeringsli­vet.

IT-bransjen har hatt kraftig vekst de siste 10 årene. Veksten er 80 prosent, ifølge IKT-Norge.

– Kompetanse er den største utfordring­en, sier hun og påpeker at det må utdannes flere med digital kompetanse. Vi trenger 1500 nye studieplas­ser. Regjeringe­n foreslår bare 70 i statsbudsj­ettet for neste år, sier Arnesen Austlid.

IT-selskapet Profitbase har 65 ansatte og behov for ti nye med spesialkom­petanse.

– Vi skulle gjerne besatt disse stillingen­e, sier daglig leder Rune Vatnemot.

Hos konsulents­elskapet Bouvet, som har passert 500 ansatte i Rogaland, er det annerledes.

– Vi klarer å rekruttere nye i tråd med behovet.

– Bedrifter som tilbyr tjenester innenfor digitalise­ring er krevende for de mindre og mer nisjeprege­de virksomhet­ene, mens situasjone­n kan vaere annerledes for større selskaper med et bredere tjenestesp­ekter, sier leder for Rogalandsa­vdelingen til Bouvet, Bjarte Gudmundsen.

Han sier at ikke alle som selskapet ønsker å tilby jobb takker ja til en ansettelse, men at Bouvet ikke sliter med å få nok folk.

– Vi har jobbet strukturer­t med rekrutteri­ng i studiemilj­øene. En nasjonal undersøkel­se nylig, viste at vi kom på tiendeplas­s når studentene uansett studieretn­ing ble spurt om hvor de kunne tenke seg å jobbe, sier han.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Det er viktig for oss å ha lokal tilknytnin­g og vaere med å skape en sterk IT-industri i regionen, sier daglig leder Nils Olav Nergaard, til venstre og markedsdir­ektør Petter Alfsen i Veni.
JON INGEMUNDSE­N – Det er viktig for oss å ha lokal tilknytnin­g og vaere med å skape en sterk IT-industri i regionen, sier daglig leder Nils Olav Nergaard, til venstre og markedsdir­ektør Petter Alfsen i Veni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway