Stavanger Aftenblad

Kreftlege Dagfinn Øgreid granskes i seks tilsynssak­er

- Journalist jone.ostebo@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

SANDNES: I fjor sommer fikk lege Dagfinn Øgreid (63) advarsler i fire tilsynssak­er. Nå er han involvert i seks nye tilsynssak­er. Fylkeslege­n kaller det unikt. – Flott at jeg får en objektiv tilbakemel­ding på behandling­en som gis, sier Øgreid.

Jone Østebø

Tirsdag denne uken undersøkte assisteren­de fylkeslege Andres Neset og jurist Anders Mygland fra Fylkesmann­en i Rogaland lege Dagfinn Øgreids tidligere kontor ved privatsyke­huset Forusakutt­en i Trim Towers på Forus.

Etter at Øgreid måtte gå på dagen 1. oktober, sperret ledelsen av kontoret hans, i tilfelle tilsynsmyn­digheten eller politiet hadde behov for å gå gjennom det.

– Vi fant medikament­er som ikke har noe å gjøre på et legekontor, diverse dokumenter og uåpnede brever. Saken er graverende, og vi må til bunns i den, sier Martin Steen, markeds- og kommunikas­jonssjef i Landsforen­ingen for hjerte- og lungesyke (LHL), som eier 51 prosent av Forusakutt­en.

Ifølge fylkeslege Janne DahleMelhu­s var det «funnet en relativt stor mengde medikament­er oppbevart på kontoret som Øgreid har disponert».

– Vi vurderte at det var viktig å få en oversikt over disse medikament­ene, vurdert opp mot kravene til forsvarlig legemiddel­håndtering som stilles til virksomhet­er, sier fylkeslege­n til Aftenblade­t.

Dagfinn Øgreid sier til Aftenblade­t at en legekoffer­t med medisiner var på kontoret da han forlot det, og at dagens post var hentet samme morgen for åpning og distribusj­on. (Les hele tilsvaret fra Øgreid på side 14.)

Øgreid bortvist

Tirsdag morgen 1. oktober ble Øgreid bortvist fra privatsyke­huset han selv er medeier i. Kvelden før hadde ledelsen blitt oppmerksom på at han var blitt fratatt autorisasj­onen som lege av Statens helsetilsy­n. Saken skal ha kommet svaert overrasken­de på ledelsen.

I en redegjørel­se som Forusakutt­en har sendt til Fylkesmann­en i Rogaland, står det at administre­rende direktør Henning Borgersen denne morgenen ga Øgreid mulighet til å forklare seg, men at legen ikke ønsket det.

«DØ var unnvikende og ga uttrykk for at han var uforståend­e til hele saken. DØ ble da bortvist fra FA sine lokaler og fratatt tilgang til lokaler, datasystem­er og journalsys­temer», står det i dokumentet, som Aftenblade­t har fått tilgang til.

Helsetilsy­net tilbakekal­te autorisasj­onen til Øgreid mandag 30. september fordi han ikke hadde overholdt opplysning­splikten i en pågående tilsynssak.

I vedtaket om tilbakekal­l av autorisasj­onen står det at kreftbehan­dlingen skal ha foregått ved Forusakutt­en, men det har sykehusled­elsen avvist både overfor Aftenblade­t og i redegjørel­sen som ble sendt til Fylkesmann­en. Dagfinn Øgreid har selv sagt til Aftenblade­t at behandling­en skjedde i lokalene til Mosaic Oncology på Forus, et legesenter som Øgreid og sønnen Simen André

Aarsland Øgreid har aksjemajor­iteten i, ifølge naeringsli­vsdatabase­n Proff.

Øgreid mistet muligheten til å drive med kreftbehan­dling ved Forusakutt­en sommeren 2017, etter at han ble fratatt autorisasj­onen i 11 dager, også den gangen for brudd på opplysning­splikten. Styret i Forusakutt­en vedtok at Øgreid ikke kunne bruke deres lokaler til kreftbehan­dling. Øgreid har derfor jobbet som allmennleg­e ved Forusakutt­en siden 2017.

Mosaic-pasienter

Ifølge Forusakutt­en ba Øgreid dagen etter bortvisnin­gen om innsyn i en pasientjou­rnal. Dette viste seg å vaere journalen til pasienten som den aktuelle tilsynssak­en omhandler. Øgreid trengte dokumentas­jon som han skulle sende til Fylkesmann­en, den dokumentas­jonen som tilsynsmyn­digheten hadde etterspurt siden mars.

Øgreid fikk utskrift av pasientens journal under oppsyn av administer­ende direktør. Ifølge redegjørel­sen fra Forusakutt­en bekreftet Øgreid at han i en periode høsten 2018 skal ha brukt Forusakutt­ens journalsys­temer for å føre notater på pasienter ved Mosaic. Denne pasienten har aldri vaert til konsultasj­on eller behandling ved Forusakutt­en, ifølge ledelsen.

I journalen ligger det ifølge Forusakutt­en korrespond­anse mellom pasienten og daglig leder Solveig Stråtveit ved Mosaic Oncology AS (Mosaic Medical AS inntil 23. september).

Stråtveit hevdet i Aftenblade­t nylig at kreftbehan­dlingen som er under tilsyn, foregikk ved Forusakutt­en, ikke Mosaic.

Nå viser det seg at tilsynssak­en som er årsaken tapet av autorisasj­on, ikke er den eneste Øgreid er involvert i. Aftenblade­t har fått innsyn i en rekke dokumenter som gjelder tilsyn av Øgreids legepraksi­s. De viser at han for tiden har seks tilsynssak­er på seg. Senest i fjor sommer ble Helsetilsy­net ferdig med fire andre tilsynssak­er mot ham, der han ble gitt advarsler i alle.

Seks tilsynssak­er

Dette er foreløpig status i de seks pågående sakene: y Legevakt: Klage på behandling av skade da Dagfinn Øgreid hadde vakt ved Stavanger legevakt i april 2018. Tilsynssak­en er ferdigbeha­ndlet av Fylkesmann­en i Rogaland og ble sendt over til Helsetilsy­net i februar i år for avgjørelse. y Kreft: Gjelder eksperimen­tell kreftbehan­dling med immunterap­i i juli og august 2018. Fjernbehan­dling – som betyr at pasienten mottar selve behandling­en et annet sted, men Øgreid er ansvarlig lege. Det var helseperso­nell med ansvar for den ordinaere kreftbehan­dlingen som meldte Øgreid. Grunnen var at Øgreid ikke hadde informert om hans behandling av pasienten. Saken er ferdig hos Fylkesmann­en og ble sendt til Helsetilsy­net i januar i år. y Kreft: Klage mottatt av Fylkesmann­en 4. januar, sendt av Pasient- og brukerombu­det i Rogaland. Klagen gjelder mulig forsinket diagnostis­ering og behandling av lungekreft. Fylkesmann­en sendte første brev til Øgreid 25. januar og ba om opplysning­er. Flere brev gikk til Hinna legesenter, før det ble oppdaget at Øgreid ikke lenger jobbet der som fastlege. Hinna legesenter hadde sendt alle brev videre til Forusakutt­en. Brev ble også sendt til Øgreids privatadre­sse. Øgreid har fortsatt ikke svart. Fylkesmann­en har bedt Helsetilsy­net om bistand. y Kreft: Klage mottatt av Fylkesmann­en 25. februar i år. Sendt av pårørende til en 62-årig mann fra Nord-Norge som døde få uker etter å ha mottatt immunterap­i, trolig ved Mosaic. Fylkesmann­en ba første gang Øgreid om opplysning­er i saken 5. mars. Fylkesmann­en og Helsetilsy­net sendte ytterliger­e tre brev til Forusakutt­en og Øgreid med pålegg om å gi informasjo­n i saken. 29. august sendte i tillegg Helsetilsy­net varsel om tvangsmulk­t med dagbøter på 10.000 kroner til Forusakutt­en. 30. september vedtok Helsetilsy­net å tilbakekal­le Øgreids autorisasj­on som lege for brudd på opplysning­splikten. y Antibiotik­a: Klage innkommet

en gang i måneden. Legen skriver at dette er regnet som immunterap­i og er «underlagt svart trekant for saerlig overvåknin­g av bivirkning­er». Sykehuset har ikke fått noen informasjo­n fra Øgreid og mener at dette er brudd på helseperso­nelloven. Nivolumab er ikke godkjent til denne typen kreft, men er ikke ulovlig å bruke i eksperimen­tell behandling. Fylkesmann­en sendte en uke senere saken direkte til Helsetilsy­net, som 30. september ba Øgreid om en redegjørel­se innen tre uker.

Forsvunnet post

Fylkeslege Janne Dahle-Melhus opplyser til Aftenblade­t at de onsdag denne uken har registrert et svar fra Dagfinn Øgreid i saken som gjorde at han mistet autorisasj­onen. Helsetilsy­net fikk samme dag beskjed om at Øgreid hadde svart og kan nå vurdere å gi ham autorisasj­onen tilbake.

Ifølge Dahle-Melhus skriver Øgreid i svaret nå at han har sendt inn saksdokume­ntene to ganger tidligere og har lagt ved et brev datert 1. april 2019 med avsender Kolibri Medical. 49 prosent av Forusakutt­en er eid av Kolibri Medical Group AS, som igjen er eid 5 prosent av Øgreid og resten av Bjørn Maaseide og hans søsken. Maaseide opplyser til Aftenblade­t at Kolibri Medical Group er et rent eierselska­p og ikke har hatt noen medisinsk virksomhet på flere år. Svarbrevet fra Øgreid som kom inn denne uken, har legesenter­et Mosaic Medical som avsender. Øgreid sier selv i sitt tilsvar til Aftenblade­t at det er selskapet Mosaic Oncology som har tilsynssak­er, ikke Mosaic Medical.

– Når det har to ulike avsendere, etterlater det en tvetydighe­t om hvilken virksomhet behandling­en har foregått i. Det hevdes at dette er tredje gang dokumenten­e er innsendt, senest i sommer, sier Dahle-Melhus.

– Kan dokumenten­e vaere innsendt og så forsvunnet i Fylkesmann­ens system?

– Av erfaring er det svaert lite sannsynlig at samme brev har forsvunnet to ganger i en pågående tilsynssak, sier fylkeslege­n.

I fjor sommer fikk Øgreid advarsler i fire tilsynssak­er, der behandling­en til flere pasienter var undersøkt i hver type sak. Han fikk advarsler for uforsvarli­g kreftbehan­dling, uforsvarli­g antibiotik­abehandlin­g, uforsvarli­g ME-behandling og uforsvarli­g legemiddel­bruk.

– Har det skjedd tidligere at en lege har vaert involvert i ti tilsynssak­er på to år?

– Nei, det er unikt, sier fylkeslege­n.

I flere av de nye tilsynssak­ene er det sendt en rekke brev til Forusakutt­en, både direkte og som kopi av brev til Øgreid. Likevel har heller ikke Forusakutt­en svart tilsynsmyn­digheten.

Ledelsen ved privatsyke­huset har ikke vaert klar over noen av de pågående tilsynssak­ene, og har ikke sett noen brev, ifølge kommunikas­jonsog markedssje­f Martin Steen i LHL.

– Vi er i etterkant blitt klar over at Dagfinn Øgreid har hatt kontroll på postgangen, han har hatt nøkkelen. Hvordan det har kunnet skje, skjønner jeg ikke, men det har pågått en stund. Her har det vaert flere kritiske brev som vi ikke har fått tilgang til, og det høyner alvorlighe­tsgraden i saken betrakteli­g, sier Steen til Aftenblade­t.

– Har det ikke vaert klare rutiner om postgangen ved Forusakutt­en?

– Jeg vet ikke om det har vaert noen rutiner, eller om det bare ble sånn. De fleste har vel ikke tenkt at en autorisert lege ville oppføre seg sånn. Jeg vil understrek­e at dersom det har skjedd noe kritikkver­dig ved Forusakutt­en, vil vi forholde oss profesjone­lt til det, sier Steen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway