Stavanger Aftenblad

Tilsynssak­er mot lege

- Jone.ostebo@aftenblade­t.no

FORUS: Dagfinn Øgreid sier han har hatt en god dialog med ledelsen ved Forusakutt­en og svart på de henvendels­er han har fått fra tilsynsmyn­digheten.

Jone Østebø

Dagfinn Øgreid ønsker ikke svare på spørsmål muntlig. Intervjuet er derfor gjort via e-post.

– Hva er din kommentar til at du igjen er involvert i flere tilsynssak­er, denne gangen seks som pågår?

– I mitt virke som lege er det et uttalt mål å hjelpe de som ingen andre kan hjelpe. I mange slike tilfeller er det nye og ikke etablerte metoder som brukes med betydelig risiko for at det ikke virker. Det er derimot svaert gledelig når behandling virker og som det har gjort for et visst antall av våre pasienter. Jeg ser det slik at dette er bakgrunnen for at jeg blir involvert i mange tilsynssak­er og synes bare det er flott at jeg får en objektiv og utenforstå­ende tilbakemel­ding på behandling­en som gis, skriver Øgreid.

– Mener du at du har endret praksis i henhold til de advarslene du fikk i tilsynssak­ene i fjor?

– Ja.

Øgreid ønsker ikke å kommentere innholdet i noen av de seks tilsynssak­ene. På spørsmål om han erkjenner å ha begått noen feil, skriver han at han har svart på dette overfor tilsynsmyn­digheten.

– Har du ført notater fra behandling­en av pasienten i den tidligere omtalte tilsynssak­en, og som var grunn til tilbakekal­let av autorisasj­onen, i journalsys­temet til Forusakutt­en?

– I en overgangsf­ase i påvente av eget journalsys­tem ble det avtalt med ledelsen ved Forusakutt­en at journal kunne føres i Forusakutt­ens system – under forutsetni­ng at det var utvetydig klart at det var davaerende Mosaic Medical AS som var ansvarlig for behandling­en.

– Hvorfor trengte du tilgang til journalsys­temet i Forusakutt­en 2. oktober når du samtidig hevder at du tidligere har sendt disse dokumenten­e til Fylkesmann­en?

– Måtte ta ut ny kopi av journalnot­atet som var sendt tidligere.

– Du hevder at du har sendt dokumenten­e to ganger tidligere. Hvor mener du de har tatt veien når Fylkesmann­en hevder å ikke ha mottatt dem? – Ukjent for meg.

– Hvorfor står Kolibri Medical som avsender av brevet datert 1. april 2019 som du hevder ble sendt inn til Fylkesmann­en da?

– Det er redegjort i svaret hvem som er ansvarlig behandler og oversendel­sesbrevet har korrekt avsender.

– Hvor mange av tilsynssak­ene gjelder behandling gitt ved Mosaic og Forusakutt­en? Gjelder alle de fire kreftsaken­e behandling gitt ved Mosaic?

– Etter det jeg vet, er ingen av sakene knyttet til Forusakutt­en.

– Hvorfor har du unnlatt å svare tilsynsmyn­digheten tilsynelat­ende i alle sakene, til tross for stadige purringer?

– Jeg har respondert både på henvendels­er og purringer når de er mottatt.

– Når både Fylkesmann­en og Helsetilsy­net skriver i en rekke dokumenter at de ikke får svar fra deg på gjentatte purringer, så er det ganske mange svar fra deg som da må ha forsvunnet på veien. Når det åpenbart skjer ofte, ville det ikke da vaert naturlig at du forsikret deg om at svarbreven­e dine faktisk var mottatt av tilsynsmyn­digheten?

– Jeg har bedt om at de bruker Digipost for å forsikre om at de mottas og har i flere tilfeller levert dokumentas­jon direkte.

– Forusakutt­en uttaler at kontoret ditt ble sperret av for å vaere tilgjengel­ig for eventuelle undersøkel­ser fra tilsynsmyn­digheten og/eller politiet. Forusakutt­en hevder at det er funnet medikament­er som ikke har noe på et legekontor å gjøre, dokumenter og uåpnede brev. Kommentar?

– Legekoffer­t med medisiner var på kontoret da jeg forlot det, dagens post var hentet samme morgen for åpning og distribusj­on.

– Har du hatt kontroll på postgangen ved Forusakutt­en, og tilfelle hvorfor?

– I perioder har jeg sett over medisinske svar for å unngå at våre deltidsarb­eidende kollegaer overser alvorlige svar som må følges opp med en gang. Dette har vaert en utfordring i alle år.

– Har du unnlatt å gi videre kritiske brev til ledelsen ved Forusakutt­en?

– Nei, det har vaert en umiddelbar og åpen dialog med daglig leder i henhold til de formelle og uformelle klager som gjelder Forusakutt­en.

– Vet du da hvorfor verken Fylkesmann­en eller Helsetilsy­net har mottatt svar fra Forusakutt­en i flere av tilsynssak­ene?

– Nei.

Dagfinn Øgreid ønsker å presisere at det er selskapet Mosaic Oncology som er involvert i tilsynssak­ene, ikke Mosaic Medical. Førstnevnt­e selskap het Mosaic

Medical inntil 23. september. Mosaic Medical het inntil samme dato Mosaic Signature, og dette ble stiftet i mai, ifølge naeringsli­vsdatabase­n Proff.

Ifølge samme base eier Øgreid, sønnen Simen André Aarsland Øgreid og daglig leder Solveig Stråtveit en tredel hver av Mosaic Oncology.

Øgreid og sønnen står ifølge naeringsli­vsdatabase­n også oppført med 25,5 prosent hver av aksjene i nåvaerende Mosaic Medical, gjennom selskapene Citron og Bamsic.

Øgreid skriver at han i sommer solgte sin eierandel av nåvaerende Mosaic Medical til de andre aksjonaere­ne og at han nå ikke har noen tilknytnin­g til dette selskapet.

Mosaic Medical og Mosaic Oncology har samme adresse, Vestre Svanholmen 14, og sistnevnte selskap framstår som kreftavdel­ingen på legesenter­et på deres felles hjemmeside.

Likevel hadde svarbrevet som Øgreid sendte til Fylkesmann­en denne uken, Mosaic Medical som avsender.

– Da er det en glipp fra min side. Jeg skal sjekke kopien i morgen, skriver Øgreid.

I mitt virke som lege er det et uttalt mål å hjelpe de som ingen andre kan hjelpe.

Dagfinn Øgreid

 ?? MARIE VON KROGH ?? Dagfinn Øgreid sier det er ukjent for ham hvorfor svarbreven­e hans ikke er mottatt hos Fylkesmann­en. Her er han på sitt tidligere kontor ved Forusakutt­en i forbindels­e med en Aftenblada­rtikkel i fjor sommer.
MARIE VON KROGH Dagfinn Øgreid sier det er ukjent for ham hvorfor svarbreven­e hans ikke er mottatt hos Fylkesmann­en. Her er han på sitt tidligere kontor ved Forusakutt­en i forbindels­e med en Aftenblada­rtikkel i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway