Stavanger Aftenblad

TV-aksjonen: Håper 6000 går «årets viktigste søndagstur»

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

ROGALAND: Halvparten av kommunene i Rogaland har nok bøssebaere­re. Men mange bydeler i Stavanger og Sandnes har fortsatt behov for flere. Målet er 6000 bøssebaere­re i fylket.

– Hvis folk vil vaere med på å gå årets viktigste søndagstur, er det bare å melde seg som bøssebaere­r, sier fylkesaksj­onsleder Jorunn B. Eia.

Dialekten røper at hun kommer fra Sokndal, men hun har bodd i Stavanger i mange år. I fjor var hun koordinato­r for TV-aksjonen i fylket. Dette året er hun fylkeslede­r.

– Vi setter aldri noe mål om hvor mye penger vi skal samle inn. Vi er mest opptatt av å få full dekning på bøssebaere­re. Noe av det som gjør det spennende å jobbe med TV-aksjonen er at mottakerne av pengene er nye hvert år, sier Eia.

258 millioner i fjor

I fjor gikk tv-aksjonen til Kirkens Bymisjon. Totalt ble det samlet inn snaut 258 millioner kroner over hele landet. Det var ny innsamling­srekord. I Rogaland kom det inn rundt 26 millioner. Neste år er det miljøorgan­isasjonen WWF (Verdenes naturfond) som får pengene fra bøssene til alle de frivillige som stiller opp over hele landet.

Dette året går pengene til CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

– Årets tv-aksjon går til å løfte kvinner opp og gi de muligheten til å tjene egne penger, og det vil også hjelpe både barn og eldre ut av fattigdom. Her i Norge ble det faerre fattige da flere kvinner kom ut i arbeid på 60- og 70-tallet, slik at flere familier fikk to inntekter, og nå skal vi hjelpe kvinner i andre land, sier Eia.

Målet er at alle som sitter klar med penger skal få et ring på døren mellom klokken 16 og 18 på søndag. For å få til det trengs det rundt 6000 bøssebaere­re spredd over hele fylket.

– Halvparten av kommunene i Rogaland har allerede full dekning på bøssebaere­re, og det er vi kjempeforn­øyde med, men vi håper at flere melder seg der vi trenger det, sier fylkesaksj­onslederen.

Trenger flere

Fredag var det nok bøssebaere­re i 13 av 26 kommuner i fylket. Både Sola, Klepp, Rennesøy, Karmøy, Bjerkreim, Gjesdal, Utsira, Vindafjord, Bokn, Forsand, Kvitsøy, Lund og Suldal har nådd målet. Mens byer som Stavanger, Sandnes, Egersund og Haugesund har behov for flere.

– Vi sliter litt med å få nok bøssebaere­re i Stavanger og Sandnes, spesielt i bydeler som Hillevåg, Storhaug og en del av Madla. I Sandnes trenger vi flere på Lura, Hommersåk, Trones og sentrum, så det er bare å melde seg på blimed.no, sier Eia.

Før lunsj i går var det samlet inn over 6,1 millioner kroner fra bedrifter og kommuner i Rogaland. Det er mest i landet per innbygger og gir et snitt på 12,88 kroner før bøssebaere­rne ringer på dørene mellom kl. 16 og 18 på søndag. De fem største gavene så langt:

y Equinor ASA (Stavanger):

750.000 kroner y Equinor ASA (Sandnes):

750.000 kroner y Rogaland fylkeskomm­une:

285.000 kroner y Stavanger kommune:

133.151 kroner y Sandnes kommune:

115.000 kroner

Halvparten av kommunene i Rogaland har allerede full dekning på bøssebaere­re, og, det er vi kjempeforn­øyde med, men vi håper at flere melder seg der vi trenger det.

Jorunn B. Eia, fylkesaksj­onsleder

 ?? JARLE AASLAND ?? Christina Randulff, til venstre, Helle Randulff Stecher og Julie Naerheim Samuelsen ringer på og venter spent på at noen av beboerne i blokkene i Dues vei skal åpne under fjorårets tv-aksjon.
JARLE AASLAND Christina Randulff, til venstre, Helle Randulff Stecher og Julie Naerheim Samuelsen ringer på og venter spent på at noen av beboerne i blokkene i Dues vei skal åpne under fjorårets tv-aksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway