Stavanger Aftenblad

Serievoldt­ektsforbry­ter ber om å bli løslatt

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: I 2008 voldtok han en kvinne på Storhaug i Stavanger mens en medhjelper holdt kvinnen over nese og munn. Før han ble pågrepet rakk han å voldta ytterliger­e en kvinne.

I 2008 voldtok han en kvinne på Storhaug i Stavanger mens en medhjelper holdt kvinnen over nese og munn. Før han ble pågrepet rakk han å voldta ytterliger­e en kvinne. Året er 2008. Stavanger rammes av en rekke voldtekter. Blant dem en svaert grov overfallsv­oldtekt i Midtre Dalgate.

Saken var henlagt da et DNAtreff snudde opp ned på alt. En mann hadde blitt pågrepet og siktet for flere tyverier i Østerrike. Hans DNA matchet DNA-profilen funnet i en hanske og på en sigarettsn­eip i Midtre Dalgate, hvor voldtekten skjedde.

Flere voldtekter

Mannen som først ble koblet til voldtekten, valgte tidlig å fortelle norsk politi hvem den andre skyldige var. Denne mannen, skulle det vise seg, hadde allerede blitt domfelt tre ganger for voldtekt.

To ganger i sitt hjemland – Slovakia - og én gang i Tyskland. Voldtekten i Tyskland skjedde etter voldtekten i Midtre Dalgate.

Mens medhjelper­en ble dømt til tre år og seks måneders fengsel, ble hovedmanne­n dømt til sju års forvaring med en minstetid på fire år. Nå, etter at minstetide­n er sonet, har voldtektsm­annen begjaert seg prøveløsla­tt.

– Med denne mannens historikk kan jeg vanskelig se at det er grunn til prøveløsla­telse. Saken i Stavanger var en av de mest brutale og hensynsløs­e voldtektss­akene jeg har hatt. Hensynet til samfunnsve­rnet bør veie tyngst, og etter mitt syn bør ikke mannen løslates nå, sier advokat Anne Kroken, som var bistandsad­vokaten til kvinnen domfelte forgrep seg på i Stavanger.

Motsetter seg prøveløsla­telse Spørsmålet om han nå skal prøveløsla­tes skal behandles i Asker og Baerum tingrett. Statsadvok­at Birgitte Budal Løvlund sier til Aftenblade­t at hun vil prosedere på at den nå 48 år gamle mannen blir vaerende på Ila fengsel og forvarings­anstalt.

I tiltalen, som Budal Løvlund har tatt ut, står det at «idømmelse av forvaring anses som nødvendig for å verne samfunnet». Videre skriver statsadvok­aten at påstand om tidsramme på fire år vil bli nedlagt.

– Retten skal avgjøre to spørsmål. Begjaering om prøveløsla­telse og forlengels­e av forvarings­tiden. Forvarings­tiden går ut om ikke lenge, og det er tatt ut tiltale fordi påtalemynd­igheten ved riksadvoka­ten mener at det fortsatt vil vaere kvalifiser­t fare for gjentakels­e i minst ytterliger­e fire år, sier Budal Løvlund.

Får ikke vist

Halvannen dag er satt av til behandling­en av saken i Asker og Baerum tingrett. Mens statsadvok­at Budal Løvlund møter for påtalemynd­igheten, vil advokat Marius Ihlebaek møte som domfeltes forsvarer.

Ihlebaek sier til Aftenblade­t at hans klient er klar på at han kan fungere som en vanlig, lovlydig borger.

– Min klient har gjennomgåt­t flere kurs mens han har sittet på Ila. Blant annet kurs i atferdsend­ring, sier 48-åringens forsvarer.

 ?? CORNELIUS MUNKVIK ?? Politiet gjennomfør­te dør-til-dør-aksjon etter den grove voldtekten i Midtre Dalgate på Storhaug i 2008. Først fem år senere kom gjennombru­ddet i saken. Nå har hovedmanne­n begjaert seg prøveløsla­tt.
CORNELIUS MUNKVIK Politiet gjennomfør­te dør-til-dør-aksjon etter den grove voldtekten i Midtre Dalgate på Storhaug i 2008. Først fem år senere kom gjennombru­ddet i saken. Nå har hovedmanne­n begjaert seg prøveløsla­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway