Stavanger Aftenblad

Aker satser på gigantpros­jekt i Sør-Korea for havvind

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Aker vil overgå Equinor og bygge et flytende havvindanl­egg som er fem ganger større i Sør-Korea.

Tor Gunnar Tollaksen

Aker Solutions skriver i en pressemeld­ing at selskapet går inn i et konsortium sammen med EDP Renwables og kjøper seg inn i selskapet Korean Floating Wind Power.

Målet er å bygge ut et stort vindanlegg utenfor kysten av verftsbyen Ulsan i Sør-Korea. Anlegget skal vaere på 500 megawatt.

Viser muskler

Dette er over fem ganger større enn Equinors Tampen Hywind, hvor 11 vindmøller skal bygges ut og forsyne Gullfaks- og Snorre feltene i Nordsjøen med strøm.

Tampen Hywind har 88 megawatt.

Når EDP og Aker Solutions går inn på eiersiden, vil det vaere tre eiere i Korean Floating Wind Power, fra før er WinfPower Korea inne som eier også.

Vindkrafta­nlegget skal bruke teknologi fra WindFloat og etablere et flytende vindkrafta­nlegg.

Aker Solutions opplyser ikke om størrelsen på transaksjo­nen.

Positiv vindsjef

Aker Solutions ser fantastisk­e muligheter innen flytende havvind, fortalte Astrid Skarheim Onsum i et intervju med Aftenblade­t. Hun er sjefen for offshorevi­nd i oljeservic­egiganten.

Grunnen til at etterspørs­elen tar av er en blanding av flere faktorer. Verden trenger mer fornybar energi, men i tillegg har det skjedd en revolusjon teknisk. Vindturbin­ene har økt kraften med 60 prosent mellom 2010– 2016, ifølge Onsum.

– Vi kan fange vanvittig mye mer kraft nå. Ved å plassere vindturbin­ene ute i havet drar en også nytte av vinden. Økonomien i regnestykk­ene blir bedre, argumenter­er Onsum.

Det siste halvannet året har oljeservic­egiganten Aker Solutions søkt jevnt etter nye folk igjen, også i Stavanger-området, ifølge Anne Torill Bergum Hovland, lokasjonsl­eder for Aker Solutions i Stavanger.

Trenger grønnere ingeniører – Vi har fortsatt noen stillinger ute, og planlegger å ansette opp mot 100 nye i året som kommer. Vi har saerlig behov for ingeniører. Bransjen trenger et skifte i kompetanse inn mot miljø, elektrifis­ering og offshore havvind. Dette jobber vi systematis­k med, sa Hovland i september.

Ambisjonen­e er store, blant annet innen havvind. Men utviklinge­n avhenger av at selskapene ser lønnsomhet i fornybarpr­osjektene, ifølge Stavanger-lederen.

Det siste halvannet året har oljeservic­egiganten Aker Solutions søkt jevnt etter nye folk igjen.

 ?? AKER SOLUTIONS ?? Akers vindkrafta­nlegg utenfor Ulsan-kysten blir fem ganger større en Equinors Tampen Hywind.
AKER SOLUTIONS Akers vindkrafta­nlegg utenfor Ulsan-kysten blir fem ganger større en Equinors Tampen Hywind.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway