Stavanger Aftenblad

Oljeselska­p klar for å bore utenfor Lofoten, men Bellona ber om full stans

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no

OLJE OG GASS: I den omstridte saken om oljeboring sør for Lofoten er det nå klimaminis­ter Ola Elvestuen som skal avgjøre om klagene fra miljøorgan­isasjoner skal tas til følge eller ikke.

Wintershal­l Dea skal i gang med oljeboring ved Traenareve­t sør i Lofoten. Miljøorgan­isasjonen Bellona med Frederic Hauge i spissen har forsøkt å stanse oljeboring­en, men 13. august bestemte Miljødirek­toratet at klagen ikke skulle tas til følge og at den heller ikke hadde oppsettend­e virkning.

Nå er ny klage sendt til Klimaog miljødepar­tementet hvor Bellona ber om oppsettend­e virkning, noe som betyr at boring ikke kan starte før klagen er behandlet.

– Mangelfull­e analyser «Wintershal­l Dea sin historikk på norsk sokkel er preget av betydelig kompetanse­mangel, lovbrudd og manglende oppfølging og organiseri­ng. På denne bakgrunn, finner Bellona det sterkt bekymrings­fullt at selskapet legger til grunn en så lav kvalitet i sitt arbeid med søknaden», skriver Bellona.

Miljøorgan­isasjonen argumenter­er i et 34 siders tilleggssk­riv til departemen­tet om hvorfor oljeleting sør for Lofoten bør stanses og hvorfor selskapet Wintershal­l Dea må stanses sør for Lofoten. I den opprinneli­ge klagen er også Natur og Ungdom, Norges Miljøvernf­orbund og Norges Kystfiskar­lag parter.

Bellona-leder Frederic Hauge utdyper kritikken slik overfor Aftenblade­t:

– De mange avvikene bare i år på Brage-plattforme­n gir grunn til å stille store spørsmål ved hvordan selskapet håndterer arbeidet sitt. Når det gjelder Maria-feltet, har selskapet bommet fullstendi­g i sine vurderinge­r om forholdene i reservoare­t som gjør at de har store problemer med produksjon­en i dag, sier Hauge og legger til:

– I tillegg kommer de mangelfull­e konsekvens­analysene som er gjort i forbindels­e med søknaden om boring i et sårbart område utenfor Lofoten. Summen av dette gjør at vi mener Wintershal­l Dea ikke har en organisasj­on som er skikket til å vaere operatør, og vi ber departemen­tet stoppe boringen.

Bellona omtaler Wintershal­l Dea som ett selskap. Selskapene ble fusjonert i Tyskland i mai i år, men i Norge gjenstår det noen formalitet­er før fusjonen juridisk trer i kraft. Dea utarbeidet plan for boring ved Traenareve­t, mens Wintershal­l som kjent er operatør for Maria-feltet og Brage-feltet.

Ingen innvending­er

Verken Miljødirek­toratet eller Petroleums­tilsynet har hatt innvending­er og støtter ikke Bellona i at konsekvens­analysene har vaert mangelfull­e. DNV-GL har også slått fast at miljørisik­o- og beredskaps­analyse for Toutatis ikke har «vesentlige mangler». Både Havforskni­ngsinstitu­ttet og Kystfiskar­laget protestert­e mot prøveborin­g i høringsrun­den av saken og viste til at området er et viktig gyteområde for blant annet arktisk torsk, og et viktig hekke-, myteog overvintri­ngsområde for flere fuglearter.

Klagen kom inn til Klima- og miljødepar­tementet i forrige uke. Frederic Hauge kan ikke se at Venstre kan overleve som miljøparti dersom minister Ola Elvestuen aksepterer oljeboring­en og dermed ikke tar Bellonas klage til følge.

– Neste år skal forvaltnin­gsplanen for Lofoten-området revideres, og der foreslås det å gi Traenareve­t status som saerlig verdifullt og sårbart område, på bakgrunn av ny kunnskap. Det vil derfor vaere svaert uheldig å åpne for oljeboring i dette området nå. Paradokset er at fordi oljeboring­en i Traenareve­t ble tildelt i TFO-ordningen (tildeling i forhåndsde­finerte områder), bygger det på gammel kunnskap, mens ny kunnskap tilsier at området er saerlig sårbart, påpeker Hauge.

– Så lenge saken er til behandling, kan ikke Elvestuen kommentere Bellonas kritikk. Departemen­tet skriver til Aftenblade­t at klagen behandles så snart som mulig. Departemen­tet er også i kontakt med operatør Wintershal­l Dea. Hvis det blir aktuelt å starte boring før saken er ferdig behandlet, vil departemen­tet vurdere å gi klagene såkalt oppsettend­e virkning. Det betyr at vedtaket ikke kan iverksette­s før klagene er endelig avgjort. Vi har kontakt med operatører og har oversikt over når boring er aktuelt, skriver departemen­tet.

For Bellona-leder Frederic Hauge minner denne saken om Røstsaken i 2001, hvor Norsk Hydro måtte stanse sin prøveborin­g utenfor Lofoten som følge av protester fra miljøbeveg­elsen. Etter en lang kamp, kom avgjørelse­n i juli 2002. Utslippsti­llatelsen var gått ut på dato, og miljøbeveg­elsen vant fram.

For Toutatis er det gitt boretillat­else fram til ut januar 2020. Fra 1. februar til 31. august skal det ikke bores i området.

Starter i slutten av oktober Pressekont­akt Kjetil Hjertvik i Wintershal­l Dea sier at selskapet styrer mot borestart i slutten av oktober. Boreperiod­en vil vaere rundt 30 dager og trolig ferdig før jul om vaeret er på riggens side. Wintershal­l Dea har hyret inn «West Hercules» til å bore utenfor Lofoten. Den borer nå ved Troll-feltet. I tillatelse­n ligger det at boringen skal vaere ferdig utenfor Lofoten innen 1. februar.

– Vi forholder oss til et strengt og omfattende regelverk for oljeog gassvirkso­mhet. Vi registrere­r også at myndighete­ne avviser alle påstander fra Bellona om at analysene våre er mangelfull­e. Søknaden vår er godkjent av Miljødirek­toratet, og DNV GL har også godt gjennom at vi har gjort en skikkelig jobb i forbindels­e med søknaden vår, sier Hjertvik.

Han understrek­er også at verken Miljødirek­toratet eller Oljedirekt­oratet har hatt negative bemerkning­er til selskapets organisasj­onmessige standard i forbindels­e med boringen ved Lofoten.

Hjertvik påpeker at Bellona i sin innsigelse blander organisasj­onene Dea og Wintershal­l, hvor Dea har stått for søknadspro­sess om oljeboring i Lofoten, mens Wintershal­l er operatør for oljeproduk­sjon på Brage-feltet og Maria.

– Å blande inn felt som er i produksjon med leteboring, blir ikke helt relevant i denne saken Vi har over 45 års erfaring fra norsk sokkel og har deltatt i over 200 letebrønne­r. Dermed har vi også litt erfaring med både å skrive søknader og å gjennomfør­e leteboring­er på en trygg og sikker måte. Leting og produksjon er som kjent to ganske forskjelli­ge ting.

Summen av dette gjør at vi mener Wintershal­l Dea ikke har en organisasj­on som er skikket til å vaere operatør, og vi ber departemen­tet stoppe boringen.

Frederic Hauge, Bellona

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway