Stavanger Aftenblad

Har teorier om hva som skjedde dagen kona døde

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

EGERSUND: Mandag 17. september i fjor brøt det ut brann i en leilighet i Lunden i Egersund. I leilighete­n ble det funnet en død kvinne. Mandag starter rettssaken mot avdødes mann. 16 dager er satt av til rettssaken mot 28-åringen, som er tiltalt for å ha tatt livet av sin kone. Den 24 år gamle kvinnen ble funnet død i parets leilighet. I tillegg til brannskade­r hadde offeret omfattende hodeskader. Påtalemynd­igheten mener at det var tiltalte som påførte offeret skadene, og at hodeskaden­e forårsaket hennes død.

Videre er 28-åringen tiltalt for mishandlin­g av livet. Ifølge tiltalen skal han ha helt bensin eller tennvaeske over sin døde kone og også på kjøkken- og stuegulvet. Deretter skal tiltalte ha tent på flere plasser.

Vil forklare seg

Advokat Asbjørn Stokkeland, som er den drapstilta­lte mannens forsvarer, sier til Aftenblade­t at hans klient nekter straffskyl­d.

– Fra første stund har han nektet for å ha noe med konas død å gjøre. Han nekter også for mishandlin­g av liket, og altså for å ha noe skyld i brannen som oppsto, sier Stokkeland.

Videre sier 28-åringens forsvarer at hans klient har flere teorier om hva som kan ha skjedd denne dagen.

– Dette har han sterke tanker om og han kommer til å legge disse frem i sin forklaring for retten, sier Stokkeland.

Får støtte

Allerede dagen etter at avdøde ble funnet ble hennes mann siktet i saken. Siden har han sittet varetektsf­engslet på grunn av bevisforsp­illelsesfa­re og unndragels­esfare. Både tiltalte og avdøde er opprinneli­g fra Sudan. Avdøde kom til Norge få måneder før hun døde.

Advokat Stokkeland sier at saken er svaert vanskelig for hans klient.

– Situasjone­n er vanskelig for ham på flere måter. Han kom fra vanskelige forhold i Sudan og var i ferd med å bli godt integrert i det norske samfunnet. Saken har vaert en voldsom påkjenning for ham, sier Stokkeland.

Videre sier forsvarere­n at 28-åringen har venner som har besøkt ham i fengselet, og som støtter ham.

– Min klient ønsker å få en avklaring på anklagene som er rettet mot ham. Han har et håp om å bli frifunnet for dette. Han har hele tiden nektet for å ha tatt livet av sin kone, sier forsvarere­n.

Stumme vitner

Det er statsadvok­at Birgitte Budal Løvlund som, etter ordre fra riksadvoka­ten, har tatt ut den alvorlige tiltalen mot 28-åringen. Det er også hun som skal represente­re påtalemynd­igheten under rettssaken. Den er berammet i Dalane tingrett, men vil bli gjennomfør­t i Jaeren tingrett på grunn av praktiske årsaker.

Til Aftenblade­t sier Budal Løvlund at det under bevisførse­len vil bli lagt stor vekt på tekniske og elektronis­ke spor.

– Det vil også bli ført flere sakkyndige vitner som vil vaere sentrale i saken. Blant annet rettsmedis­inske sakkyndige, brannsakky­ndige og sakkyndige på elektrisit­et. Disse vitnene vil vaere av stor interesse, sier statsadvok­aten.

Sakkyndige har allerede konkludert med at kvinnens hodeskader ikke er forenlige med fall fra egen høyde. At det ikke ble funnet røyk i avdødes lunger indikerer at hun allerede var død da brannen brøt ut.

– Totalt vil det bli ført i overkant av 40 vitner - også vitner fra miljøet rundt avdøde og tiltalte, sier Budal Løvlund.

Vil følge saken

Advokat Kristin Jensen, som er den avdødes foreldre sin bistandsad­vokat, sier til Aftenblade­t at hun vil fremme et krav om oppreisnin­gserstatni­ng på vegne av sine klienter.

– Det viktigste for foreldrene er å få saken så godt belyst som mulig, og å få en riktig dom, sier Jensen.

Videre sier hun at begge hennes klienter er i Sudan, men at offerets far har et sterkt ønske om å komme til Norge for å følge rettssaken.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kort tid etter at en 24 år gammel kvinne ble funnet død i en leilighet i Egersund, valgte politiet å sikte hennes ektemann for forsettlig drap. Nå er han tiltalt for både drap, mishandlin­g av lik og for grovt skadeverk.
PÅL CHRISTENSE­N Kort tid etter at en 24 år gammel kvinne ble funnet død i en leilighet i Egersund, valgte politiet å sikte hennes ektemann for forsettlig drap. Nå er han tiltalt for både drap, mishandlin­g av lik og for grovt skadeverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway