Stavanger Aftenblad

Kurdere demonstrer­te i Byparken mot Erdogan og Trump

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER:

Om lag 150 trosset regn og vind og møtte opp i Byparken for å protestere mot Tyrkias aggresjon mot kurdere i det nordlige Syria.

Stein Halvor Jupskås

– Situasjone­n er desperat. Folk slåss for sine liv. Sivile finner ingen beskyttels­e for Erdogans bombefly. Et stort område er uten vann fordi Tyrkia gjentatt ganger har bombet vannforsyn­ingen. Det er en tragisk situasjon som jeg knapt nok har ord til å beskrive. Det er til og med kommet opplysning­er om at det er benyttet kjemiske våpen, men dette er ikke bekreftet, sier Mohamad Jaman, en av organisato­rene bak torsdagens protest.

– Hva ønsker dere å oppnå med denne markeringe­n?

– Vi må forsøke å samle så mye støtte som vi kan. Kravet er å få Tyrkia ut av Syria, om nødvendig ved å få Tyrkia ut av Nato, Tyrkia ut av Europa. Det viktigste nå er å få stanset kamphandli­ngene nå. Vi kurdere har ikke gått til krig mot noen. Vi har vaert med å nedkjempe IS, men nå ser vi at Trump og Putin gir Erdogan grønt lys til å gå løs på oss. Det er en fortvilet situasjon, sier Jaman.

Flere politiske partier i Stavanger, deriblant Ap og Rødt, støttet det kurdiske miljøet med appeller i Byparken.

– Stoltenber­g i Nato ber Tyrkia vise moderasjon. Norske politikere fordømte IS. Når kurderne hadde nedkjempet IS, rykker Tyrkia inn i kurdernes områder. Regjeringe­n og Nato må si tydelig fra at Tyrkia må stanse offensiven på timen, sa Leiv Olsen (Rødt).

– Kurdiske soldater gikk bokstaveli­g talt i krigen mot IS, og takken er altså å bli sviktet av det internasjo­nale samfunnet. Militaerak­sjonen får store humanitaer­e konsekvens­er for en utsatt befolkning, og kan skape ny og farlig ustabilite­t i områret, sa Marcela Molina, på vegne av Stavanger Ap.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Abdulkadir Bozgil, Heelan Tahir og Ali Kolavi var tidlig på plass under demonstras­jonen i Byparken torsdag.
KRISTIAN JACOBSEN Abdulkadir Bozgil, Heelan Tahir og Ali Kolavi var tidlig på plass under demonstras­jonen i Byparken torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway