Stavanger Aftenblad

Johnsons kamp om Parlamente­t i gang

-

LONDON: Boris Johnson er knapt tilbake på britisk jord med sin nye brexitavta­le, men kampen er allerede i gang for å få den godkjent.

Regjeringe­n vil appellere til de parlaments­medlemmene som frykter en kaotisk og avtaleløs brexit og si at lørdagens avstemning er sjansen de har til å sikre en atale, skriver The Guardian fredag morgen

– Den nye avtalen har ryddet opp i brorparten av det folk som meg ikke var fornøyd med i forrige runde, sier en optimistis­k utenriksmi­nister Dominic Raab og gjentar sjefens slagord om å «få brexit unnagjort».

Dobbelt ydmykende

Å si det er én ting, men å faktisk få det unnagjort er noe helt annet. I sitt korte virke som britisk statsminis­ter – han må sitte til 20. november for å unngå å bli den som har sittet kortest – har Johnson tapt hver eneste viktige avstemning i Underhuset.

Taper Johnson på lørdag, er ydmykelsen dobbel. Ikke bare blir tapsrekken enda lenger, han må også skrive til EU og be om mer tid. Det har han sverget dyrt og hellig at han aldri vil gjøre, men loven sier han må. Får han derimot et «ja», kan han holde løftet sitt om å forlate unionen 31. desember, men det er altså ingenting som tyder på at det venter noen enkel seier i Underhuset denne gangen.

Labour svinger pisken Statsminis­teren kan i hvert fall ikke regne med noen velvilje fra opposisjon­en, som enten vil skrote avtalen eller hele skilsmisse­n. Labour vil svinge partipiske­n og gjøre det klart hva de forventer av sine 244 representa­nter, inkludert dem som kommer fra valgkretse­r som stemte for å gå ut av EU.

Skyggefina­nsminister John McDonnell i Labour sier ifølge The Guardian at han ikke tror medlemmene vil sette seg opp mot instruksjo­nene fra oven, men vil samtidig bruke tid på å overtale noen av dem som kan tenke seg å støtte Johnson. Labour vil helst ha en folkeavste­mning om avtalen.

– For å vaere aerlig synes jeg vi bare skal si nei til avtalen nå fordi det er en dårlig avtale, sa han til BBC-programmet Today.

Jeremy Corbyn har sagt at han ikke vil kaste ut de som ikke holder seg til partiets linje. Det skjedde som kjent da et knippe toryer stemte for den såkalte Benn-loven, som pålegger regjeringe­n å be EU om en utsettelse dersom en avtale ikke er på plass lørdag. Boris Johnson mistet flertallet da opprørerne i partiet ble kastet ut av parlaments­gruppen. Legger man til et par avhoppere, så har man forklaring­en på hvorfor De konservati­ve for tiden har 288 medlemmer i Underhuset, langt unna et flertall av de 650 plassene i forsamling­en.

DUP bekrefter sitt nei

Det hjelper heller ikke at det nordirske støttepart­iet DUP fredag morgen bekrefter at det ikke vil gi sine ti stemmer til Johnsons avtale. Statsminis­teren risikerer også nå å møte intern motstand, men denne gangen er det de mest hardnakked­e brexitfork­jemperne som ikke er fornøyd. De vil bryte fullstendi­g med Brussel og ikke ha noen avtale i det hele tatt. De fleste i toryenes såkalte European Research Group (ERG), antas likevel å støtte Johnson.

Liberaldem­okratene, som helst vil stanse hele utmeldinge­n, antas å stemme mot Johnsons avtale med alle sine 19 stemmer. Det samme gjelder det skotske nasjonalis­tpartiet SNPs 36 parlaments­medlemmer. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway