Stavanger Aftenblad

Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemynd­ighet

-

BRUSSEL: Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemynd­ighet etter at Spania har utstedt en ny arrestordr­e på ham.

Puigdemont flyktet i eksil for å slippe straffefor­følgelse etter den ulovlige folkeavste­mningen om katalansk uavhengigh­et som ble holdt i 2017. Spanske myndighete­r har tiltalt ham for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler og etterlyst ham internasjo­nalt.

Mulig immunitet

Etter at spansk høyesteret­t tidligere i uka dømte ni tidligere katalanske politikere til fengsel mellom 9 og 13 år, ble det utstedt en ny internasjo­nal arrestordr­e på Puigdemont. I går troppet han sammen med sine advokater opp hos belgisk påtalemynd­ighet og gjorde det klart at han fortsatt motsetter seg utlevering til hjemlandet. Det er ikke kjent om han deretter ble pågrepet og varetektsf­engslet.

Ifølge spansk høyesteret­t fikk de i går en henvendels­e fra belgisk påtalemynd­ighet med spørsmål om Puigdemont har parlamenta­risk immunitet som kan vaere til hinder for utlevering. Svaret var, ifølge en kunngjørin­g fra spansk høyesteret­t, at den katalanske lederen ikke har noen slik immunitet.

Puigdemont ble rett nok valgt inn i EU-parlamente­t i mai, men møtte aldri opp i Madrid for å bli tatt i ed, og han har derfor heller ikke kunnet tiltre som parlamenta­riker.

Berømt katedral stengt

I går ble katedralen La Sagrada Familia i Barcelona stengt på grunn av demonstras­joner. Katedralen er en av Barcelonas mest populaere turistattr­aksjoner.

Siden dommene falt mandag, har Barcelona og resten av Catalonia vaert preget av store demonstras­joner. Det har vaert sammenstøt mellom demonstran­ter og politi, blant annet på flyplassen i Barcelona, og fredag la mange ansatte ned arbeidet etter en oppfordrin­g til generalstr­eik. Fem protestmar­sjer var dessuten på vei til Barcelona fra hvert sitt hold for å samles i Barcelonas gater. (NTB)

 ?? STRINGER ?? Anti-brexittilh­engere protestere­r fortsatt utenfor parlamente­t i London.
STRINGER Anti-brexittilh­engere protestere­r fortsatt utenfor parlamente­t i London.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway