Stavanger Aftenblad

En kunnskapsf­ri utenrikspo­litikk

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Har et utenrikspo­litisk grep noen gang skapt flere kriser så raskt?

Uavhengig av om våpenhvile­n holder – Tyrkia kaller den for en «pause» i operasjone­ne – har president Trump tillatt Tyrkia å kaste sine styrker over Syria. Resultat er at kurderne blir sviktet, og at makten til Bashar al-Assad, Vladimir Putin og Iran blir styrket. Trump gikk med på Tyrkias ønsker, men nå har han også forgiftet USAs forhold til landet. Han har rammet Ankara med sanksjoner og truet med «totalt å ødelegge og utslette» økonomien deres. Amerikansk­e militaere måtte bombe sine egne våpenlagre for å hindre at de falt i gale hender, og fly vekk tropper da styrkene til Tyrkia – en Nato-alliert – rykket inn.

USAs allierte i regionen er sjokkert til taushet. Republikan­erne i Washington, som vanligvis slavisk støtter presidente­n, har fordømt ham hardt. Amerikansk­e soldater har uttrykt dyp avsky mot sviket mot kurderne. Den 9. oktober oppfordret Trump sin tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan, om ikke å invadere Syria. Brevet var så dårlig skrevet at mange først trodde det var en parodi på et brev fra Trump. Erdogan startet uansett sin militaere operasjon.

Vekk med kunnskap og erfaring

Trumps ulike trekk i Syria er en del av en Midtøsten-politikk som, Martin Indyk forklarer i tidsskrift­et Foreign Affairs, er i fullstendi­g uorden. Indyk, som praktisk talt har hatt alle seniorstil­linger i USAs Midtøsten-administra­sjon,

forklarer hvordan Trump-administra­sjonen, fra sak til sak, kvittet seg eksperter på regionen, snudde om på mangeårig amerikansk politikk og antok at en kunnskapsf­ri tilnaermin­g ville gi innovative, nye resultater.

«Faktisk», sier Indyk, «forstår administra­sjonen så lite om hvordan Midtøsten faktisk fungerer at dens klumsete innsats har vaert en fiasko over hele linjen. Som så ofte før manipulere­r de lokale kynikerne en uvitende outsider og fremmer sine egne personlige agendaer på bekostning av naive amerikaner­e.»

Og Indyk fortsetter: «Nesten tre år inn i sin periode har Trump ingenting å vise til for sin innsats for å motarbeide Iran eller fremme fred i Midtøsten. I stedet har politikken hans økt konflikten mellom Iran og Israel, fremmedgjo­rt palestiner­ne, støtter en uendelig krig og humanitaer krise i Jemen, samt splittet Samarbeids­rådet for Golfen, muligens permanent.»

Systematis­k uorden

Politikken overfor Syria virker spesielt avsporet, men den er faktisk en del av et mønster av uberegneli­ge trekk ellers. Trumps innledende tilnaermin­g til NordKorea var å sende tre hangarskip naer landets grenser og true med «ild og raseri som verden aldri har sett». I løpet av noen måneder hadde han et toppmøte med Kim Jong-un, som han overdådig lovpriste. Han annonserte at de «var forelsket». Han avlyste felles militaerøv­elser med Sør-Korea – og hevdet at de uansett var for dyre – og virket villig til å trekke amerikansk­e tropper ut av landet. Siden Nord-Korea egentlig aldri gjengjeldt­e med politiske innrømmels­er, ser kjaerlighe­tsforholde­t ut til å vaere satt på vent.

Politikken overfor Iran er tilsvarend­e uberegneli­g. Trump overkjørte sin utenriksmi­nister og Forsvaret og trakk USA ut av atomavtale­n, og skrudde så opp presset på Iran ved å stramme til sanksjonen­e og definere Revolusjon­sgarden som en terrororga­nisasjon. Teheran har svart med å bryte noen av atomavtale­ns restriksjo­ner og langet ut flere steder i Midtøsten – med nedskyting av en amerikansk drone, angrep mot tankskip i Persiabukt­a og luftangrep mot to av Saudi-Arabias oljeanlegg. Konfronter­t med denne gjengjelde­lsen, nektet Trump å svare militaert, og han flørtet til og med med tanken om å møte Irans president. Og spenningen fortsetter å øke, uten noen løsning i sikte.

Heller magefølels­e enn hjerne

Kjennetegn­et til Trumps utenrikspo­litikk er forakt for eksperter og fagpersone­r, og mangel på interesse for historie og tidligere politikk. Da han under valgkampen ble bedt om å navngi eksperter han konsultert­e om utenrikspo­litikken, svarte han: «Min primaere konsulent er meg selv.» Den utenrikspo­litikken vi nå ser, fra Ukraina til Midtøsten, er en direkte konsekvens av magefølels­ens triumf over hjernen, av følelser over intelligen­s og av personlige ambisjoner over nasjonale interesser. Og noe av resultatet de siste ukene har vaert en revolt blant eksperter som har fått nok av alt rotet.

Når en betrakter fiaskoen i Syria, kan jeg ikke la vaere å tenke på F. Scott Fitzgerald­s beskrivels­e av to rike, arrogante og intellektu­elt uinteresse­rte figurer i «Den store Gatsby»: «Tom og Daisy var bestandig så uforsiktig­e – de knuste ting og mennesker, og så trakk de seg tilbake til pengene sine og likegyldig­heten sin eller hva det nå var som knyttet dem til hverandre, og lot andre rydde opp etter seg.»

Kjennetegn­et til Trumps utenrikspo­litikk er forakt for eksperter og fagpersone­r, og mangel på interesse for historie og tidligere politikk.

fareed.zakaria.gps@turner.com Washington Post Writers Group ©

 ?? BADERKHAN AHMAD, AP/NTB SCANPIX ?? Sorg over en kvinnelig slektning i den syriske grensebyen Qamishli. Hun ble drept av tyrkiske granater på invasjonen­s første dag.
BADERKHAN AHMAD, AP/NTB SCANPIX Sorg over en kvinnelig slektning i den syriske grensebyen Qamishli. Hun ble drept av tyrkiske granater på invasjonen­s første dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway