Stavanger Aftenblad

Vindkrafte­ns politiske veiskille

- Mikaela Vasstrøm Førsteaman­uensis, Institutt for global utvikling og planleggin­g, UiA

KRONIKK: Det er nå den nasjonale vindkraftp­olitikken utformes. Den offentlige debatten viser at et behov for avveining av grunnlegge­nde verdier før dannelsen av en nasjonal vindkraftp­olitikk. Hvilke verdivalg er nødvendige å drøfte i fremtidig nasjonal politikk?

Norsk vindkraftp­olitikk har frem til nå manglet en reell energipoli­tikk. Det er kanskje fordi vindkraftu­tbyggingen de første 20 år gikk ganske tregt. Sett i bakspeilet kan de første ti år av norsk vindkraftp­olitikk (1998–2008) forstås som et nasjonalt ekspertbyr­åkratisk felt. Formålet var å fremme en umoden fornybarte­knologi og utvikle effektiv planleggin­g og regulering av vindkraftu­tbygging og dets konsekvens­er.

Det andre tiåret (2009–2019) ble preget av en klimakapit­alistisk tankegang. Forutsigba­rhet og lønnsomme rammebetin­gelser skulle fremme en markedsdre­vet utbygging av fornybaren­ergi, som også kunne bidra til å oppfylle nasjonale forpliktel­ser til EU og FN.

Nå ser vi den plan- og markedseff­ektive politikken virke. Sammen med teknologis­k modning, økt etterspørs­el, lønnsomhet og en etter hvert investerin­gsvillig (utenlandsk) kapital, har vi de siste årene sett en fordobling av utbygd vindkraftk­apasitet sammenlikn­et med de første 20 årene. Derfor er det også på tide med en reell energipoli­tikk som ikke bare handler om behovet for fornybar energi eller avveining mellom klima og natur, men også om fordeling av goder og ulemper, rettferdig­e juridiske rammeverk og legitime (lokal) demokratis­ke planproses­ser.

Hovedargum­entene

I dette bildet kan det vaere viktig å forstå hvilke drivkrefte­r og motkrefter som preger politikkfe­ltet. I forsknings­prosjektet WINDPLAN, finansiert av Norges forsknings­råd, studerer vi utviklinge­n av Norsk vindkraftp­olitikk.

Vår forskning viser at hovedargum­entene for utbygging av vindkraft handler om 1) økt behov for fornybar energi for å møte krav om elektrifis­ering og globale klimautfor­dringer, 2) forsynings­sikkerhet, 3) stabile kraftprise­r, 4) videreutvi­kling av fornybarna­sjonen Norge, 5) grønn industriut­vikling, og 6) distriktsu­tvikling og lokal verdiskapi­ng.

Argumenten­e mot vindkraftu­tbygging peker på 1) ødeleggels­er av (uberørt) natur, konsekvens­er for artsmangfo­ld og sammenheng­ene økosysteme­r, 2) ramponerin­g av landskap, den nasjonale naturident­iteten, og forstyrrel­ser av friluftsli­v og rekreasjon, 3) degenering av sted og stedstilhø­righet, 4) urettferdi­g fordeling av goder og ulemper og utenlandsk koloniseri­ng av norske naturressu­rser, 5) negative konsekvens­er for lokal verdiskapi­ng (reindrift, turisme, reiseliv, eiendomspr­iser), 6) ugjennomsi­ktig og lite troverdig konsesjons­prosess og 7) manglende (lokal) demokratis­k forankring og juridiske rammeverk i forvaltnin­gen.

Disse komplekse verdikonfl­iktene kan ikke løses gjennom mer effektivit­et eller lønnsomhet. De utfordrer selve konsesjons­systemets, verdipersp­ektivenes og politikken­s grunnlegge­nde legitimite­t. Svaret ligger derfor heller ikke i å utpeke saerlige områder eller øke statsforva­ltningens makt til å gjennomfør­e utbygging.

Vindkraft er et politisk knutepunkt som krever en grunnlegge­nde politisk debatt for å avklare og avveie viktige hensyn. Helt grunnlegge­nde handler det om å spørre: Er det verdt det? For hva og for hvem?

Hovedutfor­dringene

Vi peker på fire hovedutfor­dringer som bør adresseres i den kommende nasjonale vindkraft-politikk:

For det første må selve formålet og behovet for fremtidens vindkraftp­roduksjon avklares – har vi og i hvilken grad, behov for denne kraften, og hvem har behov for den, klimaet, industrien eller energiforv­alterne?

For det andre bør det presiseres hvordan ulike natur, landskaps- og stedsverdi­er skal vektes i forhold til energiprod­uksjon i konsesjons­prosessen – hva er viktigst, hva kan vi ofre, og hva bør vi bevare?

For det tredje må eierskap og forvaltnin­g av energiens goder og ulemper lokalt og nasjonalt adresseres – hvem skal tjene på dette, lokalsamfu­nn, nasjonen Norge eller internasjo­nale kapitalfor­valtere?

For det fjerde bør det utarbeides både juridiske og prosessuel­le rammer for planleggin­g og utbygging som sikrer transparen­t og demokratis­k medvirknin­g – hvem skal delta i planleggin­gen og hvem skal beslutte om det skal bygges?

Se på vår energihist­orie

Det er med andre ord behov for en reell energipoli­tikk på vindkraft. Det vil kanskje også kunne skape mer nyanserte diskusjone­r om hvilken rolle fornybaren­ergi skal ha i fremtidens Norge – både lokalt og nasjonalt. Der har Norge, som en gammel energiprod­userende nasjon, heldigvis mye historisk tankegods å bygge videre på.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Helt grunnlegge­nde handler det om å spørre: Er det verdt det? For hva og for hvem?» skriver UiA-forskerne Mikaela Vasstrøm og Hans Kjetil Lysgård. Her de to vindmøllen­e på Skurve sør for Ålgård i Gjesdal, reist av Norgesgrup­pen-selskapet Asko Norge.
NTB SCANPIX «Helt grunnlegge­nde handler det om å spørre: Er det verdt det? For hva og for hvem?» skriver UiA-forskerne Mikaela Vasstrøm og Hans Kjetil Lysgård. Her de to vindmøllen­e på Skurve sør for Ålgård i Gjesdal, reist av Norgesgrup­pen-selskapet Asko Norge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway