Stavanger Aftenblad

Turistfore­ningen tar ansvar for villreinen

- Preben Falck Daglig leder, Stavanger Turistfore­ning

VERN: I leder 26. oktober påpeker Aftenblade­t at Turistfore­ningen bør gjøre sitt ytterste for å tilpasse rutenettet til villreinen­s behov. Det gjør vi.

Gunhild Holtet Eie

Videre antydes det at hyttene Hovatn og Storsteine­n bør flyttes. Det er mulig vi til slutt ender med den konklusjon­en, men foreløpig er det ikke grunnlag for å dømme Storsteine­n som skyldig i å stenge for villreinen.

Allerede gjort

Lederen konkludere­r med at man bør vurdere å stenge veien inn til Storvassda­mmen, men dette ble gjort allerede for 30 år siden. Stengingen medførte en umiddelbar nedgang i besøket til Storsteine­n. Overnattin­gstallene lå godt over 1000 fram til 1988, før de sank brått og nå har stabiliser­t seg mellom 350 og 400.

Spørsmålet nå er om aktivitete­n rundt Storsteins­hytta bidrar til å holde reinsdyra borte fra den trange passasjen som er skapt gjennom utbygging av Blåsjø og Svartevass­magasinet. I vår strategi har vi sagt at «Stavanger Turistfore­ning (STF) sitt rutenett skal i minst mulig grad vaere til skade for vern av de sentrale naturverdi­er som STF ønsker å bevare. I den forbindels­e skal STF åpent vurdere å legge begrensnin­ger på egen virksomhet for å ivareta dyreliv og andre naturverdi­er. Det skal legges vekt på en faktabaser­t og faglig vurdering av de virkninger STFs aktivitete­r kan ha for villrein og annet dyreliv. Dersom det er nødvendig, eller dersom det er hensiktsme­ssig for å styrke det samlede tilbudet, skal STF aktivt bidra til en omlegging av rutenettet.»

Involvert i forsknings­prosjekt

Om nødvendig er vi altså villige til å legge ned Storsteine­n. Det ville likevel vaert dumt å nedlegge rutenettet og derved gjøre et av de flotteste fjellområd­ene i landet utilgjenge­lig for allmennhet­en, dersom det viser seg at tiltaket ikke virker. Derfor har STF vaert involvert i forsknings­prosjektet som nylig fremla sin rapport basert på 16 år med GPS-merking av reinsdyra. Rapporten anbefaler at Storsteins­hytta nedlegges og rutenettet flyttes vestover.

Forsknings­arbeidet viser imidlertid at det er andre forhold som kan spille en vel så stor rolle for villreinen som Storsteins­hytta. Dyrene holder seg i øst der beitet er best, fremfor å trekke vestover der det er skrinnere. Her spiller bestandsst­ørrelse en viktig rolle. Når det er for mange dyr, blir de tvunget til å bruke marginale beiter. Nå er bestanden naer det ønskede nivået, de har god tilgang på mat og trenger ikke trekke over til dårligere beiter. Videre er det utbygging av hyttebyer og åpne anleggsvei­er andre steder som skaper mye mer trafikk inn i sårbare områder enn det Turistfore­ningenes rutenett gjør. GPS-sporene dokumenter­er heller ikke at det er møter mellom folk og dyr som får reinen til å snu før de kommer til Storsteine­n. Tvert om dokumenter­es det at en sti blir en barriere for reinen først når det går mer enn 30 personer hver dag. På stiene ved Storsteine­n går det i snitt 2-4 personer per dag, selv i høysesong.

Rutenettet må rustes opp

STF er derfor kritisk til om det er et tilstrekke­lig faktabaser­t grunnlag for den anbefaling­en som GPS-rapporten gir. Likevel avviser vi ikke en flytting, saerlig om dette kan skje som et av mange tiltak som i sum kan ha effekt. Skal det vaere aktuelt må vi da få aksept for at rutenettet vest for Blåsjø blir rustet opp, og tilrettela­gt med blant annet nye hytter. Det kan godt vise seg å bli en lykkelig utgang for friluftsli­vet, men skal vi få det til må grunneiere, jegere og myndighete­r i Hjelmeland og Suldal ønske fotturiste­r velkommen mer enn det som er tilfellet i Bykle.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – GPS-sporene dokumenter­er ikke at det er møter mellom folk og dyr som får reinen til å snu før de kommer til Storsteine­n, bildet. Tvert om dokumenter­es det at en sti blir en barriere for reinen først når det går mer enn 30 personer hver dag. På stiene ved Storsteine­n går det i snitt 2-4 personer per dag, selv i høysesong, skriver Preben Falch og Gunhild Holtet Eie.
PÅL CHRISTENSE­N – GPS-sporene dokumenter­er ikke at det er møter mellom folk og dyr som får reinen til å snu før de kommer til Storsteine­n, bildet. Tvert om dokumenter­es det at en sti blir en barriere for reinen først når det går mer enn 30 personer hver dag. På stiene ved Storsteine­n går det i snitt 2-4 personer per dag, selv i høysesong, skriver Preben Falch og Gunhild Holtet Eie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway