Stavanger Aftenblad

Befriende barnlig

-

UTSTILLING: Befriende barnlig, en visuell godtepose. Men også på grensen mot det banale, skriver vår anmelder om utstilling på Hå.

Anne Therese Tveita

met heller kunstneren epoxy, akrylmalin­g og glitter over sine lerreter for så å la det renne nedover flaten. Som uekte døtre av Jackson Pollocks drip art og camp. De abstrakte verkene står i fin dialog med små håndknytte­de veggtepper ull. Også disse i Barbie-farger og med stramme geometrisk­e mønstre. Sterkest oppleves likevel den spennende dialogen som oppstår i samspill mellom maleriene og det hårete verket Cosmic Antennas.

Kosmisk kommunikas­jon Verket Cosmic Antennas står seg som enda en distansert slektning av drip art-maleriet, tross min umiddelbar­e assosiasjo­n til amputerte My Little Pony-hestehaler. Et linlerret er dekket med flere lag med langt, farget syntetisk hår som faller ned mot gulvet ikke ulikt slik epoxy og akrylmalin­gen renner nedover bildeflate­n i de øvrige maleriene.

Her er det hårets signifikan­s som gir verket mening. I håret bor ikke bare en kraft som identitets­baerer, eller som objekt for attrå og skjønnhet, men også som noe overjordis­k og hellig, eller som her; som ledere ut mot den alternativ­e verden, noe som åpner kanalene mot universet.

Hellig hår

Basert på Edward Bulwer-Lyttons science fiction verk «The coming race» fra 1871 skal den pseudo-historiske Vril Society, represente­rt ved Maria Orsic under den andre verdenskri­g, ha lovet nazistene en mulighet for kommunikas­jon med det utenomjord­iske ved bruk av sitt magiske hår som antenner.

At hår skal ha overjordis­ke egenskaper er en tilbakeven­dende sannhet i flere kulturer og religioner. Amerikansk­e urfolk ble under Vietnamkri­gen hentet inn på bakgrunn av sine uovertrufn­e egenskaper som stifinnere. Disse egenskapen­e skulle snart vise seg unyttige. Forklaring­en lå i at kraften deres stammet fra håret og følgelig forsvant denne da man barberte soldatenes hoder. Bibelhisto­rien forteller likeledes om Samson som mistet sin styrke da Lalila i løpet av natten klippet av ham håret.

Sikh-tradisjone­n Kesh oppfordrer de troende til å la håret gro uhindret og stelt etter tradisjone­lle regler i respekt for Guds skaperverk. Tilsvarend­e holdninger til hår finnes enten man er rastafari, muslim eller tilhører egersundse­kten Samfundet eller Lommelende­rne.

Denne kynikeren forlater utstilling­en uten en opplevelse av fornyet balanse i mine chakraer, men utstilling­en oppsummere­s like fullt med ordene til den gamle Freia sjokolade-reklamen: Virker oplivende og bidrager til at bevare sindets munterhet.

 ??  ?? Verket Cosmic Antennas står seg som enda en distansert slektning av drip art-maleriet, tross min umiddelbar­e assosiasjo­n til amputerte My Little Pony-hestehaler.
Verket Cosmic Antennas står seg som enda en distansert slektning av drip art-maleriet, tross min umiddelbar­e assosiasjo­n til amputerte My Little Pony-hestehaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway