Stavanger Aftenblad

Oljesmurt satsing på bokmessen

-

FRANKFURT: To av Norges mestselgen­de og klimaengas­jerte forfattere er glade for pengene staten spytter inn i litteratur. Men kjenner på dilemmaet ved at det er oljepenger.

– Vi hadde kanskje ikke klart denne Frankfurt-satsingen uten at vi var et rikt Norge. Vi er en oljenasjon som er et rikt land, og godt er det. Men vi har også råd til da å ta noen skikkelige grep i retning av å fase ut oljen, sier Jostein Gaarder til NTB.

Han er en av mange forfattere som har tatt turen til bokmessen i Frankfurt denne uken for å fronte norsk litteratur. Norge har spyttet 31 millioner kroner inn i satsingen, som har et totalbudsj­ett på 51 millioner kroner.

– Hva er litteratur? Det er jo en feiring av menneskets bevissthet på en måte. Hva er en bokmesse? Det er jo en synliggjør­ing av menneskets bevissthet. Og skulle ikke derfor forleggere og forfattere vaere de første til å forsvare menneskets bevissthet fra utslettels­e? spør Gaarder.

Stolt over litteratur­ordning Maja Lunde har gjennom sine bøker bidratt til å få klima- og naturødele­ggelsene fram i lyset. Når hun er på bokturné i utlandet, er det ikke alt ved Norge hun synes er like gøy å snakke om.

– Jeg syns det er vanskelig å snakke om de tingene vi gjør i forhold til klima- og naturkrise­n fordi jeg synes vi gjør altfor lite. Vi ønsker jo å vaere et ledende land på klima og miljø. Men vi har kanskje ikke alltid den største legitimite­ten i det spørsmålet fordi vi også lever av olje, sier Lunde.

Andre sider ved hjemlandet er det lettere å trekke fram.

– Vi har jo mye å vaere stolt av i Norge. Litteratur­systemet vårt for eksempel, som har klart å løfte såpass mange forfatters­kap, at vi faktisk har mye å vise fram ut i verden. Det er virkelig noe jeg er stolt av, sier Lunde.

«Glemte» klimaspørs­målet Gaarder mener det er helt naturlig å ta opp klimaspørs­målet på arenaer som bokmessen i Frankfurt og i litteratur­en. Og han angrer på at han ikke gjorde det saerlig utfyllende i den internasjo­nale bestselger­en «Sofies verden».

– Jeg synes det er litt rart for meg å komme til Frankfurt nå, fordi det nå er jo liksom mer enn et kvart århundre siden jeg kom her med «Sofies verden,» sier Gaarder. Han legger til:

– Det er jo nesten tretti år siden jeg skrev den boka, men jeg satt her og bladde gjennom den en dag. Og så oppdaget jeg til min forferdels­e, at det i denne svaere filosofibo­ken var ett filosofisk spørsmål som manglet. Og det er vår tids viktigste filosofisk­e spørsmål: Det er hvordan skal vi klare å bevare livsgrunnl­aget på vår egen planet, sier forfattere­n.

Thunberg

Han har siden tatt tak i denne «forglemmel­sen», blant annet ved å skrive boka «Anna. En fabel om klodens klima» om en 15 år gammel «miljøvarsl­er». Boka kom ut i 2013, men de siste årene har den naermest vist seg å ha vaert profetisk. Anna har nemlig flere klare likhetstre­kk med Greta Thunberg.

Gaarder er glad for at klimakampe­n nå har fått et tydelig ansikt utad.

– Du hadde Martin Luther King med borgerrett­igheter, så hadde du Nelson Mandela med apartheidp­roblematik­k, og så hadde du Gandhi for ikkevold og frigjøring. Men hvilket ansikt har vi hatt til klima? Så kommer hun snåle svenske Greta Thunberg. Det var hun som ble ansiktet, og bokstaveli­g talt altså, på Time Magazine – og så videre. Det er rart å plutselig få svar på det spørsmålet.

Også Maja Lunde trekker fram Greta Thunberg som «ekstremt viktig». Men hun synes klimaspørs­målet til tider kommer i skyggen av personfoku­set.

– Man har diskutert den jenta opp og ned. Og snakket for lite om hva det er hun snakker om, sier forfattere­n. Og utdyper:

– Greta Thunberg hadde ikke hatt den rollen, hun hadde ikke stått på den talerstole­n, hvis det ikke var fordi vi står overfor denne ene store utfordring­en som vi er nødt å løse. Det er den vi må snakke om. Vi må snakke om hva vi må gjøre. Det er jo også det Thunberg hele tiden oppfordrer oss til. Til handling. (NTB)

«Beskjed til alle fyllikfedr­e – og mødre: Ikke drikk. Ikke drikk med ungene dine. Dere tror det er helt ok, men det er det ikke, jeg vet det fra begge sider».

– Mhm.

– Dette står i boka di. Det er en ganske hard beskjed til folk som sliter.

– Ja, jo, det er en hard melding. Det var akkurat den beskjeden jeg trengte for å slutte. Noen måtte våge å si det til meg. Jeg var verdensmes­ter i unnskyldni­nger og forklaring­er på hvorfor jeg drakk. Verdensmes­ter. De fleste alkoholike­re har det sånn, og det de – vi – trenger, er det motsatte. En klar og tydelig beskjed om å slutte å drikke. Den beskjeden fungerte for meg. Kanskje fungerer den ikke for absolutt alle, men noen ganger må vi tørre å si «Ka e det så feile deg? Skjerp deg!».

– Teatersjef Hanne Tømta sa det til deg litt utpå 2000-tallet. Var det ingen som hadde gitt deg den beskjeden før det?

– Nja, jo, men ikke så direkte. «Kanskje du sko ro’an litt, Espen». «Det e muligt at du kanskje sko drikka litt mindre». Forskjelle­n var at Hanne Tømta sa at hvis jeg ikke sluttet, så mistet jeg jobben. Jeg skrev villig under på den kontrakten der det sto at «Espen Hana slutter å drikke, både privat og på jobb. Hvis han bli sett berusa, da mister han jobben».

 ?? HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? – Du hadde Martin Luther King med borgerrett­igheter, så hadde du Nelson Mandela med apartheidp­roblematik­k, og så hadde du Gandhi for ikkevold og frigjøring. Så kommer Greta Thunberg, sier en imponert forfatter Jostein Gaarder.
HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX – Du hadde Martin Luther King med borgerrett­igheter, så hadde du Nelson Mandela med apartheidp­roblematik­k, og så hadde du Gandhi for ikkevold og frigjøring. Så kommer Greta Thunberg, sier en imponert forfatter Jostein Gaarder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway