Stavanger Aftenblad

Mer mening med Eikill i front

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Prester, artister, en lege, en miljøverne­r, unger og kor er blant dem Tormod Eikill og Domkirken Musikk har invitert til Svithun-dagene.

Leif Tore Lindø

Et halvt år etter at Tormod Eikill sluttet som journalist i Aftenblade­t, ble han ordinert til prest. Etter noen års prestetjen­este er han nå daglig leder i Domkirken Musikk. Om en uke åpner de Svithun-dagene, men hva er egentlig Svithun-dagene?

– Det er en slags kirkelig kulturfest­ival. Domkirken Musikk er arrangør og fasilitato­r for et par uker med arrangemen­ter. Svithun-dagene arrangerer vi mellom 26. oktober og 10. november. Noe er rene konserter, andre er samtaler og foredrag med ulike personer som passer i tematikken, sier Eikill.

– Årets tema er «Mer mening». Hva mener dere med det?

– «Mer mening» handler om hvordan vi som kirke kan bety noe for folk i den tiden vi lever i. Det angriper vi fra ulike kanter. Vi ser for eksempel at nyåndeligh­et har vind i seilene. Et av spørsmålen­e vi stiller er om kirken kanskje mistet noe på veien som folk nå leter etter andre steder. Vi skal ha en kveld om kristen mystikk. Da får vi besøk av Jens Oscar Jenssen, som er filosofisk praktiker, biskop Anne Lise Ådnøy og prest Vidar Maeland Bakke. Den kvelden handler og kristen mystikk og tankene til Johannes av korset.

Miljø, musikk og medisin

– Hvilke andre tema tar dere for dere? – På avslutning­skvelden skal lederen i Regnskogfo­ndet, Øyvind Egge, snakke om miljøbeveg­elsen. Da skal vi koble den opp mot pietismen og den nøysomhete­n som preget pietistene. Kanskje det er noe der vi kan bruke for å redde verden? Vi har også et arrangemen­t med lege og musiker Audun Mykja. Han har forsket på musikk i terapi og behandling. Han mener musikk og sang kan gjøre oss friskere. Mykjas tanker kombinerer vi med to ganger 20 minutters konsert med Ruth Wilhelmine Meyer og Nils Henrik Asheim. Jeg vil også trekke fram allehelgen­skonserten med våre egne kor. Den tror jeg blir veldig fin.

– Hva er din rolle i dette?

– Jeg er for tiden vikar-daglig leder i Domkirken Musikk, og har overtatt en fin idéportefø­lje som Svithun-dagene er en viktig del av.

– Er dette Stavangers versjon av Olavsfestd­agene i Trondheim?

– Tanken er nok litt den samme: Å lage en kultur- og kirkefesti­val som rommer alt fra klassiske konserter til foredrag. Olavsfestd­agene i Trondheim er et svaert arrangemen­t. Volumet vårt er ikke der oppe, men grunntanke­n kan nok ligne litt.

Her er programmet for årets Svithundag­er: y Søndag 27. oktober i Domkirken: Femte konsert i Buxtehude-serien. Kantor Vidar Vikøren Ph.D. y Mandag 28. oktober i Petrikjell­eren: «Veien innover». Filosofisk praktiker Jens Oscar Jenssen om kristen mystikk og tankene til Johannes av korset, i samtale med biskop Anne Lise Ådnøy, prest Vidar Maeland Bakke og møteleder Silje Trym Mathiassen. Phil McDermot spiller. y Onsdag 30. oktober i Domkirken:

Evensong. y Torsdag 31. oktober i Domkirken: «Kraften i musikken». Vi møter legen og musikeren Audun Myskja, som bruker musikk i livshjelp-terapi. Konsert med Ruth Wilhelmine Meyer og Nils Henrik Asheim. y Lørdag 2. november i

Bispekapel­let: Historien om St. Svithun. Forteller Marianne Stenerud har skrevet en helt ny fortelling om helgenen. For barn. y Søndag 3. november i Domkirken: Domkoret og Guttekoret­s Allehelgen­skonsert. Med solister. Hovedverke­t er Duruflés Rekviem. y Onsdag 6. november i St. Petri kirke: Messe for verdighet. Messen er et ledd i Schizofren­idagene. Sokneprest i Kristiansa­nd Domkirke, Aud Sunde Smemo, samt musikerne

Trio Dallas og Gro Årsvoll deltar. y Lørdag 9. november i Bispekapel­let: Fortellero­peraen «Det innerste lyset». Om Johannes av korset. Forteller Tormod Fuglestad og musiker/ komponist Kristin Bolstad. Samme forestilli­ng settes opp på Utstein kloster dagen etter. y Søndag 10. november i Petrikjell­eren: «Da miljøbeveg­elsen lånte pietismens klaer», ved leder i Regnskogfo­ndet, Øyvind Egge. y Søndag 10. november i St. Petri

kirke: Lysvesper med Tord Gustavsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway