Stavanger Aftenblad

Bildekunst­ner Gunnar Torvund er død

-

Gunnar Torvund ble født 9. juli 1948, på Naerbø. Han studerte ved kunstakade­miet i København og ble inspirert av afrikansk, egyptisk, arkaisk og primitiv kunst og debuterte på Høstutstil­lingen i 1970–71. Torvund arbeidet i tre og metall, men også med andre materialer

Ifølge Norsk kunstnerle­ksikon bidra hans kristne grunnholdn­ing stadig til arbeidenes saerpreg. I hans arbeider har det ofte inngått båtformer som med eller uten figurer forbindes med skrin eller kister. Han har også laget flere såkalte hustavler, som lett assosieres med alterskap. Torvund har også utført flere kirkeutsmy­kninger.

I intervju med Aftenblade­t julen 1998 ble han beskrevet som en kunstner som gikk motstrøms og har insistert på et åndelig overlys der kolleger vedtok en gudløs verden. – Jeg naermer meg ethvert motiv med ønske om å gjøre det annerledes, sa han selv, og reflektert­e over at han hadde laget mange bilder og skulpturer knyttet til påske, men svaert få som omhandlet julen: Der påsken er motstand og smerte og umulig å forholde seg likegyldig til, er julen markedstil­passet og friksjonsf­ri. –Jeg er ikke sikker på om julekrybbe­r i kjøpesentr­ene hjelper på åndelighet­en i det norske folk.

Gunnar Torvund har også illustrert diktsamlin­ger av blant andre Jan Erik Vold og Helge Torvund, som er hans bror.

Gunnar Torvund har fått en rekke utmerkelse­r og priser, blant annet Rogaland fylkes stipend 1974 og Aftenblade­ts kulturpris i 1988.

Han hadde også en rekke offentlige utsmykning­soppdrag, blant annet på Lindeberg

T-banestasjo­n i Oslo, Furuset kirke, Eidsvåg kirke, Hundvåg kirke, Naerby kyrkje, Hå sjukeheim, Notodden teater og Sandnes telebygg. Han er represente­rt ved flere større samlinger, som Nasjonalga­lleriet, Stavanger Kunstmuseu­m og Rolf Stenersens Samling i Bergen.

Gunnar Torvund begraves fra Brunkeberg kyrkje torsdag 24. oktober. Jordfestin­g ved Kviteseid gamle kyrke.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Gunnar Torvund under arbeidet med utsmykning­en i Naerbø kyrkje i 2005.
JON INGEMUNDSE­N Gunnar Torvund under arbeidet med utsmykning­en i Naerbø kyrkje i 2005.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway