Stavanger Aftenblad

Dag Helge begynte å bake, ble det andre boller

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Før hver hjemmekamp står Viking-supporter Dag Helge Veberg (48) opp grytidlig. Han elter, knar, steker og pynter flere hundre bakverk som spillerne senere forsyner seg grovt av.

Mens folk flest ikke en gang har vurdert å stå opp, er ildsjelen i full sving på kjøkkenet. For når Viking spiller hjemmekamp i Jåttåvågen søndag kveld klokken seks, er Dag Helge Veberg i sving på kjøkkenet fra klokken sju om morgenen.

Det vil si - han starter allerede lørdag kveld.

På skapdøren henger et A4-ark som forteller hva som skal hvor når han noen timer senere setter seg i bilen og kjører til stadion. I stuen, på vaskeromme­t, ja naer sagt der det er ledig plass i huset, står det boller til heving og kjøling.

Det som startet naermest ved en tilfeldigh­et, er blitt en suksessopp­skrift på SRBank Arena. Og suksessopp­skrifter endrer man ikke på.

– Jeg er ikke baker eller noe sånn. Farfaren

min var det, så det er mulig det ligger litt i genene. Jeg gjør dette fordi jeg synes det er utrolig kjekt. Og det synes spillerne også, sier Veberg til Aftenblade­t.

Først betalte han av egen lomme, men det tok sånn av at klubben ba ham komme med kvittering­er.

2500 skolebolle­r

Det velsmakend­e bakeprosje­ktet startet ved en tilfeldigh­et. 48-åringen jobber som frivillig i Viking, klubben han har fulgt siden han begynte å gå på Stavanger stadion som guttunge.

I fjor, under en såkalt drømmedag der barn og unge får møte Vikings A-lagsspille­re, bakte han slik at både barn og spillere skulle få noe godt etter en dag med de mørkeblå heltene.

Han fortsatte med å lage et par-tre kringler til en hjemmekamp for å avlaste de andre frivillige som steker vafler på stadion.

– Så ble det til at jeg lovet spillerne skolebolle­r hvis de vant neste kamp. Da hadde laget tapt noen kamper, vi måtte gjøre noe, synes jeg. Så vant de, da kunne jeg jo ikke slutte, da var det gjort, forklarer Veberg.

Dette var midt i opprykksdr­amaet i fjor og Veberg fikk plutselig en langt større og viktigere rolle enn han hadde sett for seg da han satte sin første gjaerdeig med leveringsa­dresse Jåttåvågen.

Nå fyller han 16 kakebokser til hver hjemmekamp. Det blir 192 skolebolle­r, drøyt 30 kanelsnurr­er og en suksesskak­e til de spillerne som har glutenalle­rgi. Veberg har regnet på det, han er oppe i rundt 2500 skolebolle­r til nå i år.

Motstander­ne får ved tap

Først var det bare spillerne som fikk. Nå er bestilling­slisten adskillig mer omfattende.

– Spillerne får, speakerbok­sen får, tvbussen skal ha, jeg leverer til pressefolk­ene og til andre gjester på stadion. Jeg har en boks med 28 skolebolle­r til motstander­laget også, men de får bare hvis de taper, sier Veberg og humrer.

Blir det borteseier på SR-Bank Arena baeres boksen med 28 boller inn i hjemmegard­eroben eller settes ut i pressesone­n i stedet.

– Noen av spillerne får kjeft hvis de ikke tar med seg boller hjem, så det er noen som plukker med seg noen ekstra. Det synes jeg bare er flott.

Suksesskak­en er det første han begynner med. Det skjer lørdag kveld. Søndag morgen går han i gang med kanelsnurr­ene først. Deigen skal heve en stund. Så er det skolebolle­ne. De skal eltes, rulles, heves og stekes. I 10–11-tiden får han hjelp av datteren Maria. Hun pynter og fikser skolebolle­ne før de sammen hiver seg i bilen for å få levert godsakene.

Bra for restitusjo­nen

Etter kampen starter jobben med å restituere for spillerne. Nå har skolebolle­ne blitt en viktig del av den prosessen. Det handler om å få i seg karbohydra­ter og fylle opp lagrene igjen etter 90 tøffe minutter på banen.

– Når de kommer inn etter kamp og ser at det står skolebolle­r i garderoben, hiver de seg over. Halvard (Øen Grova, fysisk trener i Viking) er opptatt av at spillerne skal få i seg noe så fort som mulig etter kamp. Det var ikke alltid så lett. Så han ble kjempeglad for at de står boller på bordet. Jeg trodde ikke disse toppidrett­sutøverne skulle spise slikt, men det skulle de visst, sier Veberg muntert.

Viking-kaptein Zlatko Tripic er blant dem som sniker med seg en bolle eller to hjem etter kamp. – Dette er helt fantastisk. Vi setter så stor pris på at han gjør dette. Det betyr litt ekstra når vi kommer inn etter en kamp og det står deilig bakst på bordet i garderoben. Det er slike ting som betyr mye for oss, vi setter pris på den frivillige innsatsen, sier Tripic.

Nå fyller han 16 kakebokser til hver hjemmekamp. Det blir 192 skolebolle­r, drøyt 30 kanelsnurr­er og en suksesskak­e til de spillerne som har glutenalle­rgi. Veberg har regnet på det, han er oppe i rundt 2500 skolebolle­r til nå i år.

 ??  ?? Eurosport-reporter Jonas Berg-Johnsen med ett av de mange kakefatene som Dag Helge Veberg leverer på stadion på kampdag. Her fra pressesone­n.
Eurosport-reporter Jonas Berg-Johnsen med ett av de mange kakefatene som Dag Helge Veberg leverer på stadion på kampdag. Her fra pressesone­n.
 ??  ?? Dag Helge Veberg får hjelp av datteren Maria.
Dag Helge Veberg får hjelp av datteren Maria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway