Stavanger Aftenblad

Dømt til 16 års fengsel for Austrått-drapet

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

JAEREN TINGRETT: 28-åringen som natt til lille julaften i fjor tok livet av sin far i en leilighet på Austrått i Sandnes er av en enstemmig rett dømt til 16 års fengsel.

Tiltaltes forsvarer, advokat Vegard Bråstein, sier til Aftenblade­t at hans klient vil ta betenkning­stid på om dommen skal ankes eller ikke.

Det var i 05.00-tiden natt til 23. desember i fjor at den 28 år gamle mannen slo sin far i hjel med et brannslokn­ingsappara­t.

Kort tid etter drapet ringte tiltalte til politiet og sa at det var en død mann i leilighete­n hans.

28-åringen ble pågrepet få minutter senere.

Søkte på drap

Én uke var satt av til rettssaken i Jaeren tingrett. Tiltalte, som har sittet varetektsf­engslet siden pågripelse­n, erkjente straffskyl­d for drapet. I retten fortalte han om en vanskelig oppvekst med mobbing, rusbruk og skadeverk.

I 2014 flyttet han til sin far som var bosatt i Norge. Forholdet mellom tiltalte og faren skal ha vaert vanskelig. I retten forklarte tiltalte blant annet at faren viste liten forståelse for hans psykiske problemer.

I 2015 flyttet tiltalte for seg selv, men flyttet tilbake til leilighete­n faren hadde bodd fordi faren på dette tidspunkte­t oppholdt seg mye i sitt hjemland – Marokko.

Om formiddage­n 14. desember i fjor sendte faren en melding til tiltalte og sa at han skulle komme til

Sandnes. Ett kvarter senere gjorde tiltalte Google-søk om drap.

Videre finner retten det bevist at han dagen etter søkte om livet i fengsel i Norge. Han søkte også forum for personer som har drept.

Var planlagt

Blant dem som fulgte rettssaken var avdødes bror. På et tidspunkt spurte tiltalte om det var greit for retten at han sa noen ord til sin onkel. 28-åringen ba da onkelen om å ta vare på tiltaltes halvsøster i Marokko. At han håpet at hennes hat mot ham ikke ble for stort «for jeg vet hva hat kan gjøre med et menneske», sa tiltalte.

Nettopp dette – et voldsomt hat – oppga 28-åringen som grunnen til at han drepte sin far.

Retten mener at drapet var nøye planlagt. I dommen vises det til tiltaltes egen forklaring. Nemlig at han så tre veier ut av konflikten han hadde med sin far. 1. Selvmord. 2. Å flytte. 3. Å drepe faren.

Tiltaltes internett-aktivitet viser at han i perioden mai-juli 2018 søkte på selvmord. I november 2018 søkte han på Finn etter leilighete­r.

Både selvmord og flytting ble skrinlagt fordi, som tiltalte selv forklarte i retten, at han verken hadde mot eller penger.

I stedet la han ut informasjo­n på nettforume­t 4chan om at han skulle drepe sin far. Tiltalte publiserte et bilde av et brannslokn­ingsappara­t på nettforume­t, og skrev at han hadde en overraskel­se – en julegave – til brukerne av 4chan. «Be here 23.12.2018 03.00».

Skjerpende

At tiltalte annonserte drapet på 4chan, og ikke minst at han la ut et bilde etter at drapet var begått, mener retten er straffskje­rpende.

«Det skapte medieinter­esse utover det som er vanlig i en drapssak – ikke bare i Norge, men også i Marokko. Det var en ekstra belastning for familien i Marokko å se bildet av avdøde på internett og oppleve medieinter­essen i den forbindels­e», skriver sorenskriv­er Anne Marie Aarrestad i den ferske dommen.

Retten legger også straffskje­rpende vekt på at tiltaltes far lå og sov og ikke hadde noen mulighet til å forsvare seg mot sønnens angrep. «Gjennomfør­ingen av drapet baerer preg av en ren henrettels­e», står det i dommen.

Tiltaltes tilståelse er formildend­e. 28-åringen meldte seg kort tid etter drapet. Formiddage­n lille julaften, bare timer etter å ha slått sin far i hjel, ga han en uforbehold­en tilståelse av alle sider av saken.

Uten tilståelse­n ville straffen vaert på 18 års fengsel.

Erstatning

I tillegg til 16 års fengsel dømmes 28-åringen til å betale omlag én million kroner i erstatning totalt til de etterlatte. Han fradømmes videre arveretten og forsikring­sytelser etter sin far.

Erstatning­sbeløpet er lavere enn det de etterlatte­s bistandsad­vokat, advokat Veysel Ince, la ned påstand om i retten.

I retten gjorde tiltalte det klart at han ikke ville motsette seg kravet om erstatning. Tiltaltes forsvarer, Vegard Bråstein, gjorde det imidlertid klart at han mente at kravet var for høyt.

- Vi er fornøyde med at retten har lagt seg på det vi mener er et riktig nivå når det kommer til erstatning­ssummen, sier Bråstein til Aftenblade­t.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Avdøde fraktes ut av utleieleil­igheten etter drapet i Sandnes natt til lille julaften 2018.
FREDRIK REFVEM Avdøde fraktes ut av utleieleil­igheten etter drapet i Sandnes natt til lille julaften 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway