Stavanger Aftenblad

Tidligere prosjektle­der vurderer rettslige skritt mot Eigersund

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EIGERSUND: Fredag pustet mange lettet ut. Håndtrykke­t mellom rådmannen og styreleder­en i Kvia AS markerte at konflikten var over og at bygging av Eigerøy skole var i gang igjen. Nå kan Eigersund likevel havne i retten.

Arnt Olav Klippenber­g

– Det ser dessverre ut til at vi må benytte rettslige virkemidle­r her for å ivareta Avanti Prosjekt AS sine interesser, sier kommunenes tidligere prosjektle­der, Jannicke Bergh til Aftenblade­t.

Saken handler om at Kvia med underlever­andører skal bygge Eigerøy skole for 161 millioner kroner. Eigersund kommune valgte å heve kontrakten med entreprenø­ren. Etter uker med konflikt der kommunen mente Kvia var problemet, og Kvia mente den innleide prosjektle­deren Jannicke Bergh var problemet, møttes partenes advokater til forhandlin­g. Etter to uker fikk Kvia tilbake jobben, og Jannicke Bergh måtte gå. Kommunen ansatte

Rambøll som prosjektle­der, og Kvia ansatte Egerconsul­t som prosjektle­der.

Jannicke Bergh svarer

– Hva var det som gjorde at det skar seg fullstendi­g i byggetomta på Eigerøy?

– Eigersund kommune bestilte profesjone­ll prosjektle­delse og fikk det. Totalentre­prenøren ble utsatt for profesjone­ll prosjektle­delse og hadde aldri opplevd det før. Innbyggern­e ville ha ny skole og hadde muligheter til å få det. Eigersund kommune ville ikke lenger ha profesjone­ll prosjektle­delse og kastet prosjektle­deren ut av prosjektet

– Kvia er tilbake på byggeplass­en, kommunen har hevet kontrakten med deg, føler du deg nå som en syndebukk i saken?

– Jeg er svaert overrasket over Eigersund kommune sine beslutning­er i denne saken. Ved å ta inn igjen Kvia i kontrakten har Eigersund kommune gjennomfør­t en ulovlig direkte anskaffels­e slik jeg kjenner lov og forskrift om offentlige anskaffels­er. I tillegg til det har Eigersund kommune vesentlig mislighold­t avtalen om prosjektle­delse bl.a. gjennom sine, illojale handlinger.

– Da det stormet som verst rundt byggesaken, var kommunens folk flinke til å ta seg av deg som sto fremst i skuddlinja?

– Etter min vurdering har Eigersund kommune tilnaermet sviktet fullstendi­g på dette området.

Kvia og kommunen

Til påstanden fra Bergh om at Kvia aldri før hadde opplevd profesjone­ll prosjektle­delse, svarer Kvias advokat Kristoffer Lerum.

– Uttalelsen faller på sin egen urimelighe­t. Kvia omsetter for hundrevis av millioner og forholder seg kontinuerl­ig til både profesjone­lle private og profesjone­lle offentlige byggherrer. Kvia har aldri opplevd prosjektle­delse lik den Avanti prosjekt/Jannicke Bergh utviste på nye Eigerøy skole. Utover dette avstår vi på nåvaerende tidspunkt å karakteris­ere prosjektle­delsen hennes ytterliger­e.

Til påstanden om at kommunen har gått til en ulovlig anskaffels­e svarer Leif Broch at Eigersund kommune at det har de ikke.

– Når det gjelder at Kvia har gått inn igjen i kontrakt, så ser vi ikke på det som en anbudsprob­lematikk. Og når det gjelder Rambøll, så har vi en rammeavtal­e. Det er derfor ingen ulovlige anskaffels­er i denne prosessen.

Han synes det er trist at den tidligere prosjektle­deren opplever at kommunen sviktet henne i kampens hete.

– Vi prioritere­r alltid høyt å ta vare på folk, sier han.

Oppsigelse

Da kommunen og Kvia trykket hender i byggetomte­n fredag 15. november, sa Jannicke Bergh til Aftenblade­t at hun ikke var oppsagt og derfor anså seg fortsatt som prosjektle­der.

Leif Broch har tidligere sagt til Dalane Tidende at kontrakten med Jannicke Bergh er «som en kontrakt med en hver ansatt. Vi må ha saklig grunn for å gå til oppsigelse.»

Mandag kom imidlertid oppsigelse­n, men mye tyder på at den vil få rettslig etterspill. Sveinung Eliassen, kommunens advokat, skriver at den gjelder med én måneds skriftlig varsel og at den er effektiv fra 18. desember.

«For ordens skyld vil Eigersund kommune tilbakevis­e at det er funnet sted en avbestilli­ng som gir Avanti Prosjekt AS rett til erstatning for tapt fortjenest­e (...) Eigersund kommune har benyttet en avtalt oppsigelse­srett.»

Dalane tingrett

Til dette svarer Jannicke Bergs advokat Jostein Nordbø at Avanti AS ikke har foretatt seg noe som gir saklig grunn for oppsigelse og at kommunen heller ikke har påberopt seg et slikt grunnlag.

«Oppsigelse­n er utelukkend­e begrunnet i at Kvia Entreprenø­r og Eigersund kommune om kvelden den 14. november 2019 hadde blitt enige om å bytte prosjektle­dere...»

Advokaten mener også at kommunen brøt lojalitets­forpliktel­sene overfor Bergh da de ansatte ny prosjektle­der før avbestilli­ngen til Bergh var satt ut i livet.

Advokaten varsler at Avanti AS vil kreve betaling for fulltids prosjektle­delse i november og fram til 18. desember. I tillegg vil det bli krevd full erstatning for «tap den gjenvaeren­de kontraktpe­rioden.»

Advokat Jostein Nordbø skriver til kommunen at hvis disse kravene blir bestridt, vil de bli medtatt i en stevning som innleveres Dalane tingrett førstkomme­nde fredag.

Jannicke Berghs advokat mener også at kommunen brøt lojalitets­forpliktel­sene overfor Bergh da de ansatte ny prosjektle­der før avbestilli­ngen til Bergh var satt ut i livet.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Jannicke Bergh ledet befaringen i byggetomte­n til Eigerøy skole for noen uker siden.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Jannicke Bergh ledet befaringen i byggetomte­n til Eigerøy skole for noen uker siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway