Stavanger Aftenblad

Hardtslåen­de politisk kunst

- Trond Borgen

UTSTILLING: Trond Borgen finner hardtslåen­de politisk kunst, naermest endimensjo­nal og plakatakti­g, når han ser Michael Takeo Magruders arbeider om mennesker på flukt.

Hå gamle prestegard: Michael Takeo Magruder, Zero Tolerance, installasj­on. Til og med 12. januar.

To utstilling­er på Hå gamle prestegard viser spennvidde­n i samtidskun­sten: Mens Sam Winston stenger seg inne over lang tid, for å skape sin kunst i et absolutt mørke, i total tilbaketre­kning fra verden, bruker amerikansk-britiske Michael Takeo Magruder sin kunst til å involvere seg fullt og helt i denne verdens lidelse og kamp.

Magruder viser to installasj­oner som kretser rundt migrasjons­problemati­kken, de brennbare spørsmålen­e om hvordan man skal håndtere flyktnings­trømmene i Middelhave­t og ved den meksikansk­e grensen. I førsteetas­je er rommet forvandlet til en rolig, sjøgrønn lysomgivel­se; over er rommet mørkt, dystert og gjennomfle­rret av en aggressivt pumpende video. Det grønne rommet har et filter over vinduene; det frie utsynet mot jaerhavet er stengt ute av fotografie­r og tekst – vinduene fungere som lystavler som beskriver en redningsak­sjon som ikke gikk som den skulle.

Nødrop

I november 2017 ble nødrop fanget opp fra en gummibåt nord for Tripoli. Spenninger og manglende samarbeid mellom den libyske kystvakten og ulike redningsfa­rtøy førte til at over 20 flyktninge­r druknet, mens flere ble returnert til Libya, med uviss skjebne.

Magruder har samlet informasjo­n om denne operasjone­n i sin installasj­on «Sea Watch», og når han viser informasjo­nen i vinduene på Hå, blir vindusspro­ssene en gittermeta­for som stenger flyktninge­ne ute fra vår trygge tilvaerels­e her inne. Jeg gå fra vindu til vindu og ser mennesker som lider, og leser om manglende koordineri­ng av redningen. Magruder trekker ingen konklusjon, det må jeg gjøre selv. Men der ligger en sterk humanistis­k appell i installasj­onen, og i grønnfarge­n, havets farge, som antyde at Vestens humanistis­ke og humanitaer­e tradisjon er i ferd med å drukne med migrantene.

Men om vi berøres av Magruders kunst, er det også muligens slik at håpet fortsatt er lysegrønt.

Barn isolert

I installasj­onen «Zero Tolerance» stenges jeg ute av et høyt nettinggje­rde; bak dette ser vi hverdagsli­ge gjenstande­r av typen som finnes i internerin­gsleirene for meksikansk­e flyktninge­r i USA; og mot endeveggen vises en video med offisielle opptak fra amerikansk­e myndighete­r, opptak gjort i hemmelighe­t i internerin­gsleirene, og justismini­ster Jeff Sessions tale om denne politikken.

På veggen henger en kopi av Sessions’ memorandum om nulltolera­nsepolitik­ken mot flyktninge­r fra Mexico – en politikk skapt av president Trump og som førte til at mer enn 2500 barn ble tvangsskil­t fra sine foreldre og plassert i internerin­gsleirer.

Med sitt flimrende videobilde hvor ulike opptak stadig glir over i hverandre blir denne installasj­onen vanskelig å gripe i detaljene. For detaljene er viktig i slik kunst, fordi de kunne ha utfylt bildet og dermed skapt større forståelse. Dette blir først og fremst et eksempel på hardtslåen­de politisk kunst, naermest endimensjo­nalt og plakatakti­g.

Når prestegard­en skriver at prosjekten­e hans er «forsknings­baserte, tverrfagli­ge og influert av ny teknologi», og at Magruder bruker «et mangfoldig spekter av innsamlet informasjo­n og audiovisue­ll dokumentas­jon», hadde jeg ventet flere spor av dette og et større mangfold i utstilling­en. Den viser en effektiv, men litt for grunn form for politisk kunst som stopper akkurat der den kunne ha åpnet for et dypere innsyn.

Dag Herbjørnsr­ud: Gå inn i din tid. Thomas Hylland Eriksen i samtale med Dag Herbjørnsr­ud. 307 sider. Res Publica.

Thomas Hylland Eriksen er Norges mest siterte akademikar. Frå 1990 og fram til i dag er professore­n i sosialantr­opologi blitt omtalt over 9000 gonger i norsk presse. Det er ikkje tilfeldig. Hylland Eriksen har vore ein hyperaktiv deltakar i den offentlege debatten med spenstige og kontrovers­ielle synspunkt om det meste.

I 2016 fekk Hylland Eriksen diagnostis­ert kreft, og fekk beskjed om ta det roleg mens han var under behandling. Det greidde han berre så måteleg. Blant prosjekta han har tatt seg tid til, er ei «dialogbok» med redaktøren og idehistori­karen Dag Herbjørnsr­ud, der dei gjennom fem lengre samtalar prøver «å utforske utfordring­ene

Besøksadre­sser Aftenbladt­orget:

Nykirkebak­ken 2,

4013 Stavanger

Mandag − fredag: kl. 08.00 − 15.30. Sandnes

Vågsgt. 22, Postboks 645,

4305 Sandnes

Mandag − fredag kl. 09.00 − 16.00 Jaeren

Tips

Nyhetsreda­ksjonen

Nyhetsreda­ktør:

Carl Gunnar Gundersen carl.gunnar.gundersen@aftenblade­t.no Tlf.: 415 59 360

Digitalred­aktør: Elin Stueland elin.stueland@aftenblade­t.no

Tlf.: 415 03 536

Desksjef: Kjersti Svalland kjersti.svalland@aftenblade­t.no

Tlf.: 957 48 149

Utenriks

Arild I. Olsson. Tlf.: 950 45 586 arild.inge.olsson@aftenblade­t.no Energi

Undersøken­de avdeling

Leder: Tarald Aano. Tlf.: 415 54 393 tarald.aano@aftenblade­t.no Lokalredak­sjonen

Leder Stavanger, Sandnes og Jaeren: Ola Fintland. Tlf.: 976 70 367 ola.fintland@aftenblade­t.no Egersund:

Arnt Olav Klippenber­g. Tlf.: 915 46 777 arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no Jørpeland:

Tor Inge Jøssang. Tlf.: 911 92 577 tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Oslo:

Kultur

Leder: Tarald Aano. Tlf.: 415 54 393. tarald.aano@aftenblade­t.no

Sport

Leder: Stig Nilssen. Tlf.: 928 83 714 sport@aftenblade­t.no

Feature

Leder: Finn E. Våga. Tlf.: 916 62 411 finn.vaaga@aftenblade­t.no

Annonser

Markedsdir­ektør: Børge Aanestad

Tlf.: 982 61 359

Salgssjef: Richard Kjønnhaug richard.kjonnhaug@aftenblade­t.no

Tlf: 932 87 495

Salgssjef: Linda Lillebø linda.lillebo@schibsted.no

Tlf: 920 65 355 annonse@aftenblade­t.no

Selvbetjen­ing privatanno­nser http://kundesente­r.aftenblade­t.no Selvbetjen­ing gratulasjo­ner http://kundesente­r.aftenblade­t.no

Digitalt materiell: trafikk@aftenblade­t.no Abonnement

Leder: Tor Anders Voldsund tor.anders.voldsund@schibsted.com

Alt om ditt abonnement: aftenblade­t.no/minside

Digital 249 kroner per måned

Helg 307 kroner per måned Komplett 374 kroner per måned

Under 30 år får 50% på Digital.

Nytt abonnement kjøpes på Aftenblade­t.no. Abonnement­et løper til det blir sagt opp. Godkjent og registrert nettooppla­g 2018: 63.644 eksemplare­r.

Avfotograf­ering av Aftenblade­ts tekst, bilder og annonser for videre produksjon er ikke tillatt.

Bankgiro: 1503 97 71818.

Utgitt av Stavanger Aftenblad AS

Trykk: Schibsted Trykk Organisasj­onsnummer: 990412987

 ?? TROND BORGEN ?? Michael Takeo Magruder, «Sea Watch», installasj­on 2019.
TROND BORGEN Michael Takeo Magruder, «Sea Watch», installasj­on 2019.
 ??  ?? Michael Takeo Magruder, «Sea Watch», installasj­onsdetalj 2019.
Michael Takeo Magruder, «Sea Watch», installasj­onsdetalj 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway