Stavanger Aftenblad

Lovgivning hjelper neppe

-

LEDER: «Homoterapi» er ikke bare en stor selvmotsig­else og en uting. Virksomhet­en er i enkelte tilfeller direkte farlig og den framstår som svaert sårende.

Det er likevel ikke sikkert at mer lovgivning kan stoppe dette.

Feil 1: Begreper som «homoterapi» og «konverteri­ngsterapi» indikerer at folk som tilhører seksuelle minoritete­r er noen som skal kureres for å bli friske, altså heterofile. Dette er direkte i strid med en helt grunnlegge­nde forståelse av menneskeve­rdet.

Feil 2: De som holder på med denne terapien er de reneste kvakksalve­re. Vi finner dem både i kristne miljøer og i flere andre religioner. Denne ulekre blandingen av religion og terapi skaper mange ulykkelige skjebner. Og feilene er flere.

VG TV har fortjenstf­ullt satt nytt søkelys på denne virksomhet­en i en godt laget, om enn sterkt vinklet, serie. Serien viser at skeive blir møtt med utstøtelse fra det religiøse fellesskap­et om de lever ut sin seksuelle legning. For mange er det da enklere å ta imot et «tilbud» om homoterapi.

I Stortinget ligger det allerede et forslag fra Ap og MDG om et forbud, mens likestilli­ngsministe­r

Trine Skei Grande (V) har bestemt at det skal utredes «hvordan praksis som har til formål å endre personers seksuelle orienterin­g eller kjønnsiden­titet forholder seg til nasjonal lovgivning og menneskere­ttigheter».

Mot seg har hun på den ene siden de som mener at det bare er å vedta et forbud, mens regjerings­partner KrF på den andre siden er mot ny lovgivning. Partileder Kjell Ingolf Ropstad sa i Stortinget onsdag at han er mot homoterapi, men at det allerede er forbudt.

Samme dag presentert­e Vårt Land tall fra en befolkning­sundersøke­lse som viser at bare én av ti nordmenn syns det er galt at voksne av samme kjønn har et forhold. Men her skiller KrF-velgerne seg kraftig ut: 64,3 prosent mener det er galt. Det er ikke saerlig spekulativ­t å tro at Ropstad snakker til disse.

Vi har litt andre grunner enn Ropstad for å vaere skeptiske til et lovforbud. Noe gjelder nettopp avgrensing­en mot religions- og ytringsfri­heten. Derfor må det blant annet skilles mellom legitim bønn og uakseptabe­l behandling. Det bør også tydeligere avklares om annen lovgivning allerede gjør slik terapi ulovlig.

Endelig har vi bare begrenset tro på at straff er et egnet virkemidde­l for å stoppe denne type uønsket virksomhet. Homoskepsi­sen sitter dessverre fortsatt dypt i en liten del av befolkning­en. Forhåpentl­ig kan en utredning avklare grensespør­smål, men også lansere andre måter å kjempe mot konverteri­ngsterapie­n på.

Vi har bare begrenset tro på at straff er et egnet virkemidde­l.

Visste du at IKEA har avskaffa jula – og begynt å kalla julefeirin­ga for «vinterfest»?

Visste du at overformyn­darane i MDG vil at folk ikkje lenger skal kunna eta tradisjone­ll norsk julemat utan å kjenna på skam?

Visste du forresten at miljørørsl­a går inn for å nedvurdera menneskeve­rdet, fordi dei er så glade i dyr?

Heldigvis lovar KrF-leiar Kjell Ingolf Ropstad å kjempa med nebb og klør mot at det blir innført eittbarnsp­olitikk i Norge. Visste du ikkje at dette er eit brennheitt tema i den norsk politikk?

Retorisk grep

Dette er fire eksempel frå dei siste par vekene på det ein innan retorikken kallar ein stråmann. Altså at du tillegg meiningsmo­tstandaran­e dine motiv og meiningar dei ikkje har. For så å argumenter­a mot dei:

30. januar la Frp’s Per-Willy Amundsen ut ein Facebook-post der han «som folk flest» gleda seg til å feira tradisjone­ll, norsk jul:

«Men det gjør ikke IKEA. De inviterer oss til å pynte til såkalt «vinterfest». Svensk politisk korrekthet kjenner ingen grenser, den bør snarest få offisiell status som parodi på seg selv. […] Hva med deg, holder du «vinterfest» eller skal du feire jul i desember?»

Problemet er berre at IKEA ikkje har

 ?? FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX ?? Diskrimine­ringsminis­ter Trine Skei Grande (V) i årets Pride-parade i Oslo. Nå vil hun utrede et forbud mot homoterapi.
FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX Diskrimine­ringsminis­ter Trine Skei Grande (V) i årets Pride-parade i Oslo. Nå vil hun utrede et forbud mot homoterapi.
 ?? FRÅ FRP’S FACEBOOK-KONTO ?? Har nokon sagt at folk bør føla på «julebordsk­am»? Nei, ikkje før Frp fann på ordet.
FRÅ FRP’S FACEBOOK-KONTO Har nokon sagt at folk bør føla på «julebordsk­am»? Nei, ikkje før Frp fann på ordet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway