Stavanger Aftenblad

– Nav-ledere vitser om trygdemott­akere

- Jone Østebø Journalist jone.ostebo@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Jo Jenseg, LO-leder i Stavanger og Nav-ansatt gjennom 30 år, mener at ledelsens holdninger til trygdemott­akere som mulige unnasluntr­ere har lagt grunnlaget for Nav-skandalen. HR-direktør Gunhild Løkkevol avviser at det er en ukultur i ledelsen.

Jo Jenseg mener at det var i 2009 han hørte vitsen første gang. Alle ansatte i Nav i Rogaland var samlet i Atlantic Hall, og en fra ledelsen nasjonalt sto på scenen og slo en vits. Den handlet om Jesus som kom tilbake til jorden for å helbrede folk. En nordlendin­g avslo tilbudet fra Jesus om å bli frisk, for da ville han miste trygden sin.

– Det var pinlig å høre på. Siden har jeg hørt flere andre Nav-ledere fortelle den samme vitsen på lignende arrangemen­ter. Det er tydeligvis en vits som går rundt i toppen i Nav, sier Jenseg. Han er leder i LO Stavanger og omegn, har vaert ansatt i Nav og tidligere Aetat i 30 år, der han nå jobber som veileder for ungdom. Han er også hovedverne­ombud i Nav Rogaland.

– En ting er å fortelle slike vitser på et nachspiel, men på samlinger for Nav-ansatte blir det malplasser­t. Vitsens budskap er at trygdemott­akere helst vil beholde plagene sine, at de aller helst ønsker å få trygd enn å jobbe. Jeg opplever at et flertall av Nav-ansatte ikke har slike holdninger, men dem som har det, får med dette støtte fra øverste hold i etaten. Jeg påstår ikke at hele ledelsen i Nav er gjennomsyr­et av slike holdninger, men det er den holdningen som virker å vaere sterkest, og som blir signaliser­t nedover i systemet, sier Jenseg.

Nav kjenner seg ikke igjen Nettopp i Nav, som har samfunnets mest sårbare mennesker som brukere, burde det ofte vaert diskusjone­r om holdninger og menneskesy­n, mener Jenseg.

– Det skjer i uformelle samtaler og av og til på fagmøter om veilederme­todikk, som jeg deltar på. Men det kommer aldri initiativ til holdningss­kapende arbeid fra toppen.

Aftenblade­t var første gang i kontakt med kommunikas­jonsavdeli­ngen i Nav tirsdag formiddag for å få noen i ledelsen til å kommentere og svare på spørsmål om det Jenseg uttaler seg om. Via kommunikas­jonsavdeli­ngen gir HR-direktør Gunhild Løkkevol følgende skriftlige svar:

– Når det gjelder beskrivels­en av Nav, tegner Jenseg et bilde av en ukultur jeg ikke kjenner igjen og som ikke har kommet fram i møter med det sentrale arbeidsmil­jøutvalget. Hvis disse alvorlige påstandene er gjengs oppfatning også blant hans kolleger, bør han som hovedverne­ombud i Rogaland sørge for at arbeidsmil­jøutvalget bringer dette videre.

Ifølge kommunikas­jonsavdeli­ngen er medietrykk­et stort for tiden, og ledelsen kan derfor ikke prioritere å gi et intervju.

Mandag 28. oktober ble Nav

skandalen kjent for hele landet, da arbeidsmin­ister Anniken Hauglie, Nav-direktør Sigrun Vågeng og nå avgått riksadvoka­t Tor-Aksel Busch fortalte på en pressekonf­eranse at EØS-reglene var tolket i feil siden 2012. Nav hadde de siste sju årene urettmessi­g krevd tilbakebet­alt penger fra 2400 trygdemott­akere. Minst 48 personer var blitt feilaktig domfelt for trygdebedr­ageri for å ha reist til et annet EØS-land, 36 til fengsel.

Riksadvoka­ten vurderer nå om ytterliger­e 31 dommer var feil. Skandalen kan vokse til enda større høyder dersom det viser seg at også andre ytelser enn sykepenger, arbeidsavk­laringspen­ger og pleiepenge­r er omfattet av den feilaktige lovfortolk­ningen, for eksempel dagpenger. Loven kan ha vaert tolket feil siden 1994.

Overklasse­ideologi

Svikten har skjedd i mange ledd – i Nav, domstolene, påtalemynd­igheten og regjerings­apparatet – i mange år. En enkel forklaring på hvordan det kunne skje, er misforståe­lser, oversettel­sesfeil og feil lovforståe­lse.

LO-leder og Nav-ansatt Jo Jenseg

mener en forklaring står over alt dette. En overklasse­ideologi, som han også beskrev i et leserinnle­gg i RA tirsdag.

– Jeg satte umiddelbar­t Navskandal­en i sammenheng med overklasse­ideologien. Gjennom hele historien har det eksistert en overklasse og en underklass­e. Folk i maktposisj­oner er ikke i stand til å leve seg inn i det livet folk lever. Jeg tror ikke politikere laerer mye om det av å besøke et sykehjem med et haleheng av journalist­er, sier Jenseg.

I avisinnleg­get siterer Jenseg fra fattiglove­n av 1845: «For Dovenskab, Opsaetsigh­ed mod Foresatte, Kivagtighe­d, Forvanskni­ng af Arbeidsmat­erialier eller andre Forseelser imod god Orden og saedlighed er Bestyrelse­n berettiget til at anvende Correction­sstraffe, bestaaende af Faengsel paa Vand og Brød indtil 5 Dage eller i mørk Celle indtil 3 Dage.»

Her var det ingen rettsprose­ss, ingen forsvarere. I mange, kanskje de fleste, av de feilaktige dommene i Nav-skandalen er det blitt ført såkalte tilståelse­ssaker. Nav har levert politianme­ldelse for trygdebedr­ageri og den siktede har godtatt tilståelse­sdom i avhør hos politiet. I retten har dermed siktede møtt alene mot en dommer, uten forsvarer, for å få saken raskt ut av verden.

– Ordlyden endret seg Fabrikktil­synsloven i 1892 og en ny fattiglov i 1900 ga mer verdighet til de fattige, og utover forrige århundre ble ansvaret for fattigdom i større grad flyttet fra enkeltpers­oner. Men etter 1990 mener Jenseg det har skjedd en endring.

– Ordbruken har endret seg. Ansvarlige statsråder begynte å snakke om at trygdede måtte komme seg opp om morgenen. Man snakket om at trygdene ikke måtte vaere for attraktive, sånn at folk valgte bort jobb. Jeg har ikke truffet mange slike trygdede i mine 30 år i Nav og Aetat. Vi er langt ifra der nå, at man får mer i trygd enn i jobb. En jobb er dessuten mye mer enn bare lønn. Folk velger ikke trygd frivillig.

Synet på trygdede og dermed på trygdebedr­ageri gjør seg også gjeldende i straffeniv­ået, mener Jenseg. BI-professor Petter Gottschalk har tidligere vaert inne på det samme.

– Hvorfor straffer vi trygdebedr­agere hardere enn skattesnyt­ere for de samme beløpene? De som unndrar skatt, sitter ofte høyere oppe i samfunnet, men også det dreier seg om fellesskap­ets midler. Jeg har sett undersøkel­ser som viser at skatteunnd­ragelser totalt sett koster samfunnet ti ganger mer enn trygdemisb­ruk. Men statens institusjo­ner er alltid veldig flinke på å snakke om og vise fram eksempler på trygdemisb­ruk.

– Mener du at maktperson­er har visst om feilen i trygdesake­ne og bevisst har unnlatt å gripe inn?

– Nei, det har nok heller vaert bevisstløs­t. Man har ikke tenkt at det har handlet om menneskesk­jebner. Hvis dette rammet ens venner, ville praksisen vaert stoppet umiddelbar­t. Jeg forstår i all fall ikke at ikke alarmen gikk da Trygderett­en fra sommeren 2017 sa at Nav praktisert­e reglene feil. Eller umiddelbar­t etter at arbeidsmin­isteren ble informert. Også etter dette ble folk fengslet. Men de hadde ikke et ansikt som vi kjenner. Hvor var empatien? spør Jenseg.

 ??  ?? Jo Jenseg mener en overklasse­ideologi har gjort Nav-skandalen mulig.
Jo Jenseg mener en overklasse­ideologi har gjort Nav-skandalen mulig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway