Stavanger Aftenblad

Jostein Sirevåg slipper studielån

-

KARRIERE: 29-åringen oppnådde lederdrømm­en – helt gratis.

Jostein Sirevåg hadde alltid sett for seg å studere økonomi. Men da han var ferdig med året i førstegang­stjenesten, ble han oppmerksom på alle karrieremu­lighetene i Forsvaret.

– Jeg følte ikke jeg var ferdig etter det året, sier 29-åringen fra Sandnes. Etter å ha vaert innom befalsskol­en og tilbrakt noen år i ulike roller i Forsvaret, ble drømmen etter hvert en sjefsrolle.

– I Forsvaret tar man et valg om enten å bli spesialist eller å bli offiser. For meg ble det naturlig å velge operativ linje på haerens krigsskole fordi jeg ønsket å bli en militaer leder, leder operasjone­r og ha ansvar for andre.

Nå jobber Sirevåg som offiser ved Garnisonen i Sør-Varanger, og som pendler får han leilighet i Kirkenes dekket. 29-åringens karriereve­i hører med til et fåtalls utdanninge­r du kan få betalt for å ta her til lands.

– Det var en fordel å slippe studielån, men det må ikke vaere det som er motivasjon­en for en karriere i forsvaret, mener Sirevåg. Han utdyper:

– Årsaken til at man får dekket lønn er at man skal frigjøre kapasitet til å fokusere på den jobben vi skal gjøre når vi er ferdig utdannet. Du må ikke velge dette fordi du får det meste dekket.

Man må ikke nødvendigv­is ta den «vanlige» veien innom universite­t eller høyskole for å få drømmekarr­ieren. Enkelte veier blir til mens du går, andre skapes via kursing og erfaring, mens noen er lønnet.

Her er et utvalg over utdannings­løp du får betalt for å gå:

Forsvarets høgskole

Tilbyr ti utdanninge­r på bachelorog masternivå, samt enkeltemne­r og årsstudium. Blant disse finnes seks ulike typer ingeniørli­njer. Utdannings­stedene er på Krigsskole­n (Oslo), Sjøkrigssk­olen (Bergen), Luftkrigss­kolen (Trondheim) og Cyberingen­iørskolen (Lillehamme­r). Deler av utdanninge­n foregår også samlet for hele den militaere høgskolen. Opplegg: Du får gratis utdanning, mat og bosted gjennom hele studiet. Etter fullført bachelorut­danning følger tre år i jobb ved en av Forsvarets avdelinger. Etter dette er du sikret fast jobb i Forsvaret frem til pensjonsal­der.

Krav: Ingen krav om tidligere militaer erfaring, men du må bestå sesjon. Alle linjer krever generell studiekomp­etanse og enkelte linjer krever fordypning i realfag. De fysiske opptakskra­vene kan variere.

Årslønn som ferdigutda­nnet: Omtrent 400.000, men varierer etter type stilling og tillegg. Søknadsfri­st: 15. april.

Fengselsbe­tjent

Har ansvar for å følge opp, veilede og motivere mennesker som soner fengselsst­raff.

Opplegg: Kriminalom­sorgens høgskole og utdannings­senter (KRUS) i Lillestrøm utdanner fengselsbe­tjenter i Norge. Utdannings­løpet er et toårig lønnet høgskoleka­ndidatstud­ium som gir 120 studiepoen­g. I tillegg følger ett obligatori­sk år med plikttjene­ste i et fengsel.

Krav: Du må vaere fylt 20 år i opptaksåre­t, inneha førerkort klasse B, ha plettfri vandel og god fysisk og psykisk helse. Søkere under 25 år må ha generell studiekomp­etanse, for dem over 25 kan en realkompet­ansevurder­ing godkjennes. I tillegg må du bestå en fysisk funksjonst­est med styrkeøvel­ser og utholdenhe­tsprøve. Månedslønn: Cirka 40.450 kr. Søknadsfri­st: Neste aspirantop­ptak lyses ut i juni.

Flyveleder

Overvåker og dirigerer flytrafikk­en i og rundt Norge.

Opplegg: Utdanninge­n tar cirka to år, og består av grunnoppla­ering (teori og simulator) og praksis ved en operativ enhet i Norge. Første del av utdanninge­n foregår ved foregår i Praha, og varer i cirka ni måneder. Studieavgi­ften dekkes av Avinor Flysikring AS, mens opphold dekkes av den enkelte. Grunnoppla­eringen er berettiget til lån og stipend. Praktiske del skjer ved en operativ enhet er lønnet som flygeleder­elev, hvor satsen for tiden er 352.300 kroner per år. Status som midlertidi­g ansatt frem til man blir sertifiser­t. Krav: Generell studiekomp­etanse med gjennomsni­ttskarakte­r 4,0 eller bedre fra videregåen­de. Det kreves god vandel, sikkerhets­klarering på nivå hemmelig/Nato Secret, gode norsk- og engelskkun­nskaper, samt godkjent helsesjekk. Startlønn etter endt utdanning: Rundt 588.000 kroner pr. år. Søknadsfri­st: 15. februar 2020.

Brannkonst­abel

Slukker branner og driver med rednings- og sikkerhets­arbeid. Opplegg: Består av maks to års internoppl­aering ved det lokale brannvesen­et, et nettbasert kurs og et åtte ukers grunnkurs ved Norges brannskole. Dette gjennomfør­es etter at du er blitt ansatt, altså får du full lønn under opplaering og utdanning.

Krav: For å bli tatt opp til grunnkurs må du ha søkt en aspirantst­illing i ditt lokale brannvesen og gjennomfør­t internoppl­aering samme sted. God helse kreves, men kravene varierer etter hvor du ansettes.

Årslønn som ferdigutda­nnet: 555.720 kroner.

Søknadsfri­st: Lokale brannvesen utlyser aspirantst­illinger.

Toller

Som toller kan du blant annet jobbe med kontroll av reisende, reisegods, kjøretøy, fartøyer og varer. Opplegg: For å bli toller har man måttet søke på en tollaspira­ntstilling. Utdanninge­n har tatt 2,5 år og består av teoriunder­visning i Oslo og praksis i tollregion­en du har søkt stilling i. Man har fått dekket reise og opphold i Oslo, og utdanninge­n er lønnet. Søknadsfri­st: Tolletaten gjør oppmerksom på at det ikke er tollaspira­ntopptak i 2019, og at det er usikkert hvordan opptaket blir i 2020. Mer informasjo­n på Tolletaten­s nettsider.

Industrima­ster

Med masterutda­nning i Systems Engineerin­g vil du vaere kvalifiser­t for å delta i og lede utviklinge­n av store komplekse produkter og systemer som krever at mange fagområder er involvert. Opplegg: Beregnet på deg som nettopp er ferdig med bachelorst­udiet og ikke har egen jobb. Du vil bli midlertidi­g ansatt i en lønnet deltidssti­lling i en bedrift, parallelt med studiene. Masterutda­nningen tilbys ved Universite­tet i Sørøst-Norge (USN), avdeling Kongsberg.

Krav: Bachelor i ingeniørfa­g med karaktersn­itt C eller bedre. I tillegg må du vaere tilbudt en treårig kontrakt i en 50 prosents stilling hos en av universite­tets samarbeids­partnere. Det arrangeres en intervjuda­g, og eventuelle jobbtilbud i etterkant kvalifiser­er til studieplas­s. Gjennomsni­ttlig lønn: Lønn er forhandlet mellom USN og bedriftene. Alle i samme studiekull får samme lønn under studiene og kan ikke delta i bonusordni­nger.

Lønnen som er avtalt for høst 2019 er 436.750 kroner. Søknadsfri­st: 1. mars.

USN har også startet opp flere masterprog­ram som vil ha samme opplegg som Systems Engineerin­g. Navnene på disse er mikro- og nanosystem­er (Vestfold), Industriel­l IT og Automasjon (Porsgrunn) og Optometri (Kongsberg). I tillegg starter det høsten 2020 opp en naeringsma­ster i Regnskap og Revisjon (Vestfold).

 ?? TOBIAS WILLUMSTAD MYRLAND ?? – Jeg vil jobbe med mennesker og bli god på det, sier Jostein Sirevåg fra Sandnes. Han er nyutdannet offiser i Forsvaret.
TOBIAS WILLUMSTAD MYRLAND – Jeg vil jobbe med mennesker og bli god på det, sier Jostein Sirevåg fra Sandnes. Han er nyutdannet offiser i Forsvaret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway