Stavanger Aftenblad

Vil beholde Ålgård-Hove og Smiene-Harestad i Bymiljøpak­ken

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no

FORHANDLIN­GER: De lokale partene i byvekstfor­handlingen ønsker å beholde E39-prosjekten­e Hove-Ålgård og SmieneHare­stad i Bymiljøpak­ken. De mener det er for tidlig å ta stilling til overføring av de to E39prosjek­tene til Nye Veier AS.

En rekke uavklarte forhold, blant annet inntektsfo­rdeling mellom E39-prosjekten­e og Bymiljøpak­ken, felles timesregel, plassering av nye bomstasjon­er og den samlede bombelastn­ingen for innbyggere på Nord-Jaeren er begrunnels­en for å beholde E39prosjek­tene

i Bymiljøpak­ken. Disse ble fremført av fylkesordf­ører Marianne Chesak under byvekstfor­handlingen­e onsdag.

– Prosjekten­e kan eventuelt overføres på et seinere tidspunkt, hvis det da er politisk vilje til dette, sier hun.

Sparer 4,2 milliarder

De lokale partene har i fellesskap redusert inntektsgr­unnlaget fra rundt 32 til 28 milliarder kroner, basert på det endrede bompengeop­plegget, blant annet fordi rushtidsav­giften forsvinner.

Fylkesordf­øreren understrek­er at nullvekstm­ålet ligger fast. Det samme gjelder fremkommel­ighet for prioritert­e trafikantg­rupper.

Må i mål før avgiftene endres Marianne Chesak understrek­er også at det ikke er aktuelt å fjerne rushtidsav­giften før det foreligger en helhetlig byvekstavt­ale som samferdsel­sminister Jon Georg Dale har åpnet for. Dette betyr at det ikke er aktuelt for de fire ordførerne på Nord-Jaeren og fylkesordf­øreren å ta bort rushtidsav­giften før man har klar en reforhandl­et byvekstavt­ale

I fremdrifts­planen som foreligger, må partene har klar en byvekstavt­ale 6. desember for å komme i mål med avtalen i løpet av året. Den skal behandles av fylkesting­et 11. desember og de fire kommunesty­rene på Nord-Jaeren før jul.

I gårsdagens forhandlin­gsmø

te skapte Fylkesmann­ens innspill irritasjon hos flere av ordførerne.

– Forutsetni­ngene må ligge fast – Dette er detaljstyr­ing uten fleksibili­tet, sier Sola-ordfører Tom Henning Slethei. Han reagerer på at det var lagt inn en helt ny tekst i dokumenten­e under areal og parkering.

– Det er ikke Fylkesmann­en aleine som skal legge premissene for hvordan nullvekstm­ålet skal nås, sier han.

– Vi kan ikke gå gjennom arbeidet med regionalpl­anen på nytt. Da må kommunesty­rene også få endringene til behandling, og da har vi ikke sjanse til å bli ferdig med forhandlin­gene i tide, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

– Vi må ikke endre forutsetni­ngene for reforhandl­ingene av byvekstavt­alen underveis. Det var enighet om parkering. Vi kan ikke ha omkamp om det vi allerede er enige om. Da blir vi ikke ferdig når vi skal, sier fylkesordf­ører Marianne Chesak.

– Må skjerpe parkerings­krav

– Sannsynlig­heten er stor for at vi må skjerpe kravene til parkering for å nå nullvekstm­ålet, sier

Lars Aksnes. Han er statens representa­nt og leder byvekstfor­handlingen­e.

– Vi må få et oppdatert dokument, som stadig oppdateres etter hvert som vi blir enige om de ulike punktene, sa Wirak, noe forhandlin­gslederen bifalt.

Ordvekslin­gen munnet ut i et forslag om å oppnevne et utvalg fra partene som skal lage et nytt utkast til neste møte.

Slik skapes balanse

De lokale partene fremmer følgende alternativ for å imøtekomme kravet om balanse mellom utgifter og inntekter (se nedenfor): y 1,9 milliarder kroner til E39 Skankehole­n – Sola Splitten kollektivf­elt tas ut. Begrunnels­e her er at behovet er mindre aktuelt etter trafikk- og arealutvik­ling siden 2014. y 0,3 milliarder kroner til kollektivf­elt på fylkesvei 435 Buøy – Austbø og fylkesvei 330 Hoveveien, tas ut. Begrunnels­en her er at tiltakene er under revidering i et større utrednings­arbeid. y Det forutsette­s en generell effektivis­ering av prosjektpo­rteføljen på 2 milliarder kroner.

Totalt utgjør disse innsparing­ene 4,2 milliarder kroner i avtaleperi­oden frem til 2029.

Prioriteri­ng av prosjekter ellers følger vedtatt handlingsp­rogram, hvor blant annet Bussveien, Sykkelstam­veien og kollektivt­raseen Jåttåvågen-Ullandhaug prioritere­s.

Ut over dette prioritere­s prosjekter i henhold til ordinaer portefølje­styring, går det frem av et notat fra de lokale partene.

 ?? DAG-HENRIK FOSSE ?? Byvekstfor­handlingen­e onsdag: Fra venstre fylkessamf­erdselssje­f Gottfried Heinzerlin­g i Rogaland fylkeskomm­une, ordfører Stanley Wirak i Sandnes (Ap), fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap), ordfører Tom Henning Slethei (Frp) i Sola, ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) i Stavanger og ordfører Jarle Bø (Sp) i Randaberg.
DAG-HENRIK FOSSE Byvekstfor­handlingen­e onsdag: Fra venstre fylkessamf­erdselssje­f Gottfried Heinzerlin­g i Rogaland fylkeskomm­une, ordfører Stanley Wirak i Sandnes (Ap), fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap), ordfører Tom Henning Slethei (Frp) i Sola, ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) i Stavanger og ordfører Jarle Bø (Sp) i Randaberg.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway