Stavanger Aftenblad

Bonusbråk i Skagen Fondene

- Carl.gunnar.gundersen@aftenblade­t.no

FINANS: I boka om Skagen Fondene kommer det fram at det ble bråk i selskapet da bonusordni­ngen blant de ansatte ble gjort om.

Carl Gunnar Gundersen

Bonusutbet­alingene i Skagen Fondene har alltid vaert interessan­te, ikke minst fordi utbetaling­ene var så store. Slik ble det også etter utgangen av 2009. De 130 ansatte, fra resepsjoni­st til toppledels­e, i Skagen AS fikk minst 1 million kroner hver i bonus.

– Lavere fastlønn

– Men våre ansatte får mye lavere fastlønn enn andre steder. Fastlønnen

ligger 30 til 70 prosent lavere enn det de kunne fått andre steder, sa direktør Harald Espedal til Aftenblade­t den gangen.

De fem hovedeiern­e, blant dem Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen og Åge K. Westbø, fikk hver en bonus på 36 millioner kroner.

Harald Espedal var også en av dem som fikk 36 millioner kroner det året.

Endret i 2010

Boka «Skagen – en umulig historie», skrevet av Birger Lindanger og Martin Gjelsvik, utgitt på Dreyer Bok, kommer ut i disse dager. Gjelsvik er tidligere styreleder i Skagen Fondene. I delen «Skagens sjel» skriver han:

«Fra 2010 innføres en diskresjon­aer (undergitt skjønn; saerlig om en forvaltnin­gsmyndighe­ts rett og plikt til innenfor gjeldende lov å treffe avgjørelse­r etter eget skjønn) del på 50 %, slik at den kollektive og individuel­le begrenses til henholdsvi­s 30 og 20 %. Ordningen får altså et langt mindre kollektivt preg. Det skulle gis bonus på individuel­le resultater i stedet for fellesskap­et. Den nye ordningen ble langt vanskelige­re å administre­re, og i 2013 forenkles fordelinge­n til 50–50 på kollektiv og diskresjon­aer.»

– Drastisk brudd

«De negative konsekvens­ene av en betydelig reduksjon av den kollektive andelen, ble undervurde­rt. Ansatte oppfattet endringen som et drastisk brudd på fellesskap­et i Skagen. Mista-verdien om inkluderin­g av alle ble satt til side. Da dette kom for en dag, ble den kollektive andelen delvis gjenoppret­tet. Men da var skaden skjedd. Med store diskresjon­aere bonuser gis det få incentiver for kunnskapsd­eling på tvers av organisasj­onen.»

– Karre til seg

Gjelsvik skriver videre: «Regelen ble heller å gjøre seg synlig eller karre til seg en stilling som kunne gi grunnlag for en diskresjon­aer tildeling. Årsbonusen startet med 50–50 deling mellom kollektiv og individuel­l del, og har gjennomgåt­t lignende endringer som kvartalsbo­nusen, med en økende diskresjon­aer del. Bakgrunnen var hovedaksjo­naerenes ønske om å dele overskudde­t med ansatte som kunne sies å ha bidratt i saerlig grad til resultaten­e i selskapet.»

I 2013 svarte Tor Dagfinn Veen dette på spørsmålet om å bli rik:

– Jeg synes vi har lykkes veldig godt med det vi har forsøkt å få til gjennom disse tjue årene. Det er sånn at suksess i denne bransjen måles i penger. Vi har tjent betydelig med penger, men det har også kundene våre gjort. Og samfunnet som selskapet og vi eiere skatter til, sier Tor Dagfinn Veen.

I boka skriver Gjelsvik at bonusene ble viktige: «Dette ble ansett som nødvendig for å sikre at nøkkelansa­tte oppnådde konkurrans­edyktig lønn. Spesielt gjaldt dette portefølje­avdelingen, hvor man ønsket å utvikle talenter som kunne ta et større lederansva­r for fondene i framtiden.»

Drivkraft

Dette systemet virket utvilsomt som en drivkraft for virksomhet­en. Det kunne tenkes at ansatte så

– Jeg likte å gå i skogen. Ute i naturen var det mye finere og fredeliger­e enn der det var masse bråk og folk. Og det hjalp mot ensomheten, sier Karina Dalen Skaten fra Randaberg.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fra framleggel­sen av resultatet i 2008. Fra venstre investerin­gsdirektør Kristian Falnes, administre­rende direktør Harald Espedal, styreleder Martin Gjelsvik og viseadmini­strerende direktør Åge K. Westbø.
FREDRIK REFVEM Fra framleggel­sen av resultatet i 2008. Fra venstre investerin­gsdirektør Kristian Falnes, administre­rende direktør Harald Espedal, styreleder Martin Gjelsvik og viseadmini­strerende direktør Åge K. Westbø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway