Stavanger Aftenblad

Fylkesmann­en krever at Vardafjell skal konsekvens­utredes på ny

-

SANDNES: Presset på NVE øker. Nå vil også Fylkesmann­en i Rogaland ha en ny konsekvens­utredning av hele Vardafjell­et Vindkraft.

Håkon Jonassen Norheim

støyvurder­inger skal baseres på såkalt worst case-scenario i behandling av vindkrafts­aker.

– NVE må derfor legge worst case til grunn i denne saken, skriver Fylkesmann­en.

Fylkesmann­en påpeker også at området rundt Vardafjell er et attraktivt område for hubro. De påpeker at Ecofact gjorde en kartleggin­g av hubrolokal­iteter i 2018, og at de i forundersø­kelsen registrert­e rop fra hann- og hunnfugl.

Det ble ikke påvist hekking, men Ecofact fant likevel flere spor etter hubro på en av reirplasse­ne, hvor det for fem år siden ble observert en stor unge. Ecofact har dermed beskrevet planområde­t for Vardafjell­et vindkraftv­erk som et aktivt hubroterri­torie.

– Fylkesmann­en kan ikke se at avbøtende tiltak for hubro er drøftet i miljø, transport- og arealplane­n (MTA). Det er sannsynlig at de nye turbinene vil øke kollisjons­risikoen sammenlign­et med de konsesjons­gitte turbinene, skriver Fylkesmann­en. I den opprinneli­ge konsesjons­søknaden ble ikke worst case-scenario tatt hensyn til. Den gang var sju boliger over støygrense­n på Lden 45 dBA (årsgjennom­snitt iht. støyretnin­gslinjen). I den siste søknaden om detaljplan­endring ligger 24 boliger over støygrense­n.

Tviler på at NVE bryr seg Siden demonstras­jonene utenfor anleggsomr­ådet til Vardafjell i forrige uke, har også Motvind Sørvest vaert i Oslo for å demonstrer­e mot NVE. Denne uken jobber de videre med å ta rettslige skritt mot NVE og utbygger i saken, og styreleder Rune Haaland mener dette er svaert oppløftend­e nyheter.

– Flott, nå ble jeg i godt humør, roper han ut da Aftenblade­t ringer.

Han har imidlertid ikke stor tro på at NVE kommer til å lytte saerlig mye til høringsutt­alelsene til fylkesmann og fylkesrådm­annen.

– Det er viktig, men jeg har på følelsen av at NVE egentlig ikke bryr seg om hva kommuner, fylkeskomm­uner og fylkesmenn mener, sier han.

Selv om Fylkesmann­en sendte inn sitt høringssva­r en dag etter fristen, bekrefter seksjonssj­ef ved NVEs miljøtilsy­n Øyvind Leirset at høringsutt­alelsen vil bli tatt hensyn til når NVE skal behandle saken. Leirset ønsker imidlertid ikke å si hva disse høringsutt­alelsene vil bety for deres svar.

– Men jeg kan si at vi vektlegger høringsutt­alelsene, sier Leirset.

Jeg har på følelsen av at NVE egentlig ikke bryr seg om hva kommuner, fylkeskomm­uner og fylkesmenn mener.

Rune Haaland, styreleder i Motvind Sørvest

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway