Stavanger Aftenblad

Ikea kan tape 280 millioner kroner – saksøker Sandnes kommune og Vegvesenet

-

SANDNES: Ikea, ved advokat Toralf Haver, har saksøkt Sandnes kommune og Statens vegvesen på grunn av det de mener er flere saksbehand­lingsfeil og dermed ekspropria­sjon på feil grunnlag.

Håkon Jonassen Norheim

Ikea. Aftenblade­t har tidligere skrevet et par saker om at Statens vegvesen har vedtatt å eksproprie­re en god del av Ikea sitt parkerings­areal på Forus til byggingen av sykkelstam­veien mellom Sandnes og Stavanger.

En såkalt S-bru skal krysse E39 Motorveien og lande på Ikeas område. Her skal sykkelstam­veien mellom Stavanger og Sandnes føres under den kryssende Løwenstras­se og komme ut bak Aftenblade­ts tidligere trykkeri (se detaljkart­et). I tillegg skal en sykkelvei føres inn langs Løwenstras­se på Ikeas areal og dukke under ferdselsår­a i ny tunnel omtrent der dagens undergang er. Det er saerlig tilførsele­n til tunnel nummer to som tar parkerings­plasser og opprører Ikea.

Parkerings­plasser ryker

Nå har Ikea, ved advokat Toralf

Haver, stevnet Sandnes kommune og Statens vegvesen for retten, på grunn av det de mener er flere saksbehand­lingsfeil. De vil at kommunen og Statens vegvesen skal se på saken på nytt, og be dem om å vurdere løsninger som Ikea og Norconsult har utarbeidet. Opprinneli­g var det et annet trasévalg for sykkelstam­veien.

– Vi vil be Statens vegvesen og Sandnes kommune om å vurdere det gamle trasévalge­t, med noen små endringer, opp mot at Ikea taper parkerings­plasser. Dette forslaget er billigere og like bra, mener Haver.

Ikea har i dag 593 parkerings­plasser til kunder. Parkerings­arealet er underdimen­sjonert i forhold til dagens behov. Advokat Toralf Haver mener at Ikea med gjennomfør­ing av regulering­splanen vil miste rundt 263 av disse parkerings­plassene, noe som innebaerer at dagens parkerings­areal vil bli redusert med rundt 45 prosent i en periode på rundt to og et halvt år.

I tillegg vil rundt 64 av parkerings­plassene gå varig tapt.

– For en virksomhet som Ikea, som allerede har for få parkerings­plasser, vil tap av kundeparke­ring få betydelige økonomiske konsekvens­er, mener Haver.

Kan tape 280 millioner kr Allerede i dag blir parkerings­plassene fylt opp i for eksempel helgene. Tap av parkerings­plasser vil bety tapt omsetning for hver parkerings­plass vil ifølge av en utarbeidet oversikt, bety at det samlede økonomiske tapet for Ikea, vil vaere i overkant av 280 millioner kroner, skriver Haver i stevningen.

Haver påpeker også at tapet av parkerings­plassene vil medføre en reell fare for tap av arbeidspla­sser ved varehuset.

Det var i bystyret den 18. juni 2018 at politikern­e i Sandnes vedtok å endre regulering­splanen for Løwenstras­se på strekninge­n Vassbotn-Forusslett­a. En del av denne strekninge­n ligger på eiendommen til Ikea.

Ikea må ved en gjennomfør­ing av regulering­splanen (den valgte trase) avstå cirka 3500 kvadratmet­er av eiendommen. I tillegg blir cirka 7200 kvadratmet­er av eiendommen­s parkerings­areal båndlagt i anleggsper­ioden, som er anslått til å vare i to og et halvt år.

Det kommer frem av stevningen at vedtaket gjort i bystyret bygger på delvis uriktige og delvis mangelfull­e grunnlag. Haver mener at bystyrets medlemmer uriktig la til grunn at Ikea hadde besluttet å flytte sin virksom

het, og de ble ikke i saksfremle­gget gjort oppmerksom­me på at Ikea hadde protestert mot planforsla­get.

Haver mener også at bystyrets vedtak var i strid med overordnet kommunedel­plan, og mener derfor at bystyrets planvedtak inneholder mangler som kan ha påvirket vedtakets innhold, og vil derfor at regulering­splanen sies ugyldig.

Sandnes: – Gyldige

Dette er Sandnes kommune uenig i. – Vi har ikke fått utarbeidet

noe svar på stevningen, men mener i utgangspun­ktet at de vedtakene og planene som er utarbeidet i denne saken er gyldig, sier kommuneadv­okat Rune Kanne.

Ikea kjøpte i 2006 en tomt i Stavanger kommune av Forus Naeringspa­rk, med planer om å flytte dagens varehus til denne tomten. Ikea har enda ikke tatt noen beslutning om å investere i nytt varehus på tomten, selv om regulering­splan er vedtatt av Stavanger bystyre, og Ikea mener derfor at de må ta høyde for at de derfor kanskje blir vaerende hvor de er i dag i overskueli­g fremtid.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sykkelstam­veien vil ta parkerings­areal fra Ikea. Nå har advokat Toralf Haver stevnet Sandnes kommune og Statens vegvesen på vegne av Ikea på Forus.
PÅL CHRISTENSE­N Sykkelstam­veien vil ta parkerings­areal fra Ikea. Nå har advokat Toralf Haver stevnet Sandnes kommune og Statens vegvesen på vegne av Ikea på Forus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway