Stavanger Aftenblad

Olaug Bollestad er straks klar med «morgengave­n til Venstre»

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Regjeringe­ns pelsdyrkom­pensasjon er klar om kort tid.

– Det var politikk på sitt dårligste da Solberg kalte dette en morgengave til Trine Skei Grande, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Geir Søndeland

Stortinget har vedtatt å avvikle pelsdyrnae­ringen innen 1. februar 2025 – mot primaerøns­kene til både Høyre, Fremskritt­spartiet og Kristelig Folkeparti.

Dette omtales gjerne som «morgengave­n» Venstre fikk for å gå inn i regjering i januar 2018 med Høyre og Frp.

Avvikling ble oppretthol­dt selv da KrF kom inn i regjerings­lokalene i januar i år.

De fire regjerings­partiene har rent flertall på Stortinget og beseglet dermed skjebnen til en hel naering.

Bollestad om morgengave­n – Når forskrifte­n er klar, får dere se hva totalsumme­n blir i morgengave­n, sier Olaug Bollestad (KrF) til Aftenblade­t.

– Når kommer den?

– I naermeste framtid. Det vil skje ganske raskt, men jeg kan ikke si helt hvilken dag det blir ennå, sier landbruks- og matministe­ren.

Aftenblade­t forstår at dette kan skje allerede denne uken, men også internt i regjerings­apparatet hersker det noe usikkerhet blant annet om når alle juridiske spørsmål er avklart.

Neste år har regjeringe­n foreslått 160 millioner kroner i tilskudd til kompensasj­on for avvikling av pelsdyrhol­d og 20 millioner i omstilling­smidler.

Nå venter en hel naering på prinsippen­e og summene som skal legges til grunn for avviklinge­n som vil foregå fram til 2025.

Forslagene som har vaert på høring, vil føre til økonomisk ruin for mange av de naer 200 familiene som rammes, ifølge Geir Pollestad (Sp).

– Politikk på sitt dårligste

I Senterpart­iets ferske budsjettal­ternativ for neste år gjentas motstand mot å legge ned pelsdyrnae­ringen.

– Er det noe realisme i det hele tatt å unngå avvikling? Hvordan kan dere gå fram for å hindre det?

– Her synliggjør vi kostnadene ved dette. Hovedgrunn­en til at vi presser så hardt på pelsdyr i Stortinget, er at vi vil at regjeringe­n skal ta den regningen det faktisk er, sier Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum til Aftenblade­t.

– Det er første gang i norsk historie at man innfører et naeringsfo­rbud mot en lovlig naering. En del enkeltfami­lier blir helt uskyldige ofre i dette. Det er et saerdeles sterkt angrep på privat naeringsfr­ihet. Det har vaert et grunnprins­ipp fra 1814 med privat naeringsfr­ihet i Norge. I eiendomsre­tten er prinsippet at man skal gjøre opp for seg, og det mener vi at regjeringe­n ikke gjør, sier han.

– Så det er egentlig pengene det handler om nå?

– Reelt sett ser vi jo det. Regjeringe­n har bestemt seg og lytter ikke. Det var politikk på sitt dårligste da Erna Solberg kalte dette en morgengave til

Trine Skei Grande, men alle oss som har gitt morgengave­r, har pleid å betale hos gullsmeden. Det synes jeg også Erna Solberg burde ha gjort. Når du gir en morgengave, så må du betale for den, og det gjør hun ikke, sier Vedum.

– Det som er helt unorsk, er at en stat overkjører enkeltfami­lier som har drevet en helt lovlig naering. Skal man få folk til å satse på en naering, må forutsetni­ngen vaere stabile forhold og trygg eiendomsre­tt. Her er har akkurat det motsatte skjedd, og det med en Høyre-statsminis­ter. Det er egentlig helt forunderli­g at et parti som sier at de er for privat naeringsre­tt og privat naeringsfr­ihet, kan gjøre noe sånn. Det har aldri skjedd før. Det har også skjedd helt vilkårlig – uten utredning eller noen ting. Enkeltfami­liers økonomier er ofret bare for å sikre egne posisjoner og politiske makt, sier han.

Statsminis­terens kontor (SMK) har fått uttalelsen­e, men henviser til Landbruks- og matdeparte­mentet (LMD) og Bollestad.

Det som er helt unorsk, er at en stat overkjører enkeltfami­lier som har drevet en helt lovlig naering.

Senterpart­i-leder

Trygve Slagsvold Vedum

 ?? CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? Landbruks- og matministe­r Olaug Bollestad, her avbildet på Sola i april, presentere­r om kort tid opplegget for kompensasj­on til pelsdyrbøn­der.
CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX Landbruks- og matministe­r Olaug Bollestad, her avbildet på Sola i april, presentere­r om kort tid opplegget for kompensasj­on til pelsdyrbøn­der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway