Stavanger Aftenblad

Advarer mot å redusere oljeutvinn­ingen raskt

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Debattante­ne under LOs olje- og gasskonfer­anse er skjønt enige: Oljenaerin­gen er en del av problemet, men også en del av løsningen på klimautfor­dringen.

Tirsdag starten den to dager lange olje- og gasskonfer­ansen i regi av LO på Clarion hotel i Stavanger. Allerede tirsdag ettermidda­g var det duket for panelsamta­le.

Deltakerne, Jonas Gahr Støre (Ap), naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H), LO-leder HansChrist­ian Gabrielsen og NHOleder Ole Erik Almlid tok alle til ordet for at oljenaerin­gen, og teknologie­n naeringen besitter, er svaert viktig for at Norge skal klare det grønne skiftet.

– Vi er nødt til å legge til rette for ny aktivitet i olje- og gassnaerin­gen for å bevare kompetanse­n. Hvis ikke kommer naeringen til å forvitre. Vi er helt avhengige av kompetanse­n for å møte utfordring­ene, sier Røe Isaksen.

Løsningen

De fire i panelet omtalte det som helt feil å sette en dato for når oljekranen skal stenges.

– Stenger vi oljekranen setter vi samtidig en stopper for miljøene som gjør oss i stand til å klare det grønne skiftet. Norsk olje og gass er en del av problemet, men det er også en del av løsningen, sier naeringsmi­nisteren og høster applaus i salen.

Jonas Gahr Støre er enig.

– Vi skal ikke avvikle, men utvikle olje- og gassnaerin­gen. På norske arbeidspla­sser har jeg ikke møtt klimaforne­ktere. Alle vet at vi må gjøre noe for å nå målene i Parisavtal­en, men vi når ikke målene ved å legge ned en naeringen. I stedet må vi utvikle den, sier Gahr Støre.

Karbonfang­st og lagring NHO-sjef Ole Erik Almlid mener at vi i fremtiden står overfor tre «megautford­ringer».

– For det første må vi ha nok jobber, og også nok lønnsomme jobber som sikrer velferdsst­aten vår. Dernest må vi sikre at vi har nok kompetanse. Den tredje utfordring­en er klimautfor­dringen. Den må løses, sier Almlid.

Han mener at en storstilt satsing på karbonfang­st og lagring (CCS) i 2020 vil bidra til at klimamålen­e nås.

– CCS kan bli en gave fra oss til verden. Det kommer til å koste, men vi kan her gå foran og vise at det lar seg gjøre. Dette vil skape jobber, sikre teknologis­k utvikling og gjøre at vi når klimamålet, sier NHO-sjefen.

Stabile rammevilkå­r

Det var satt av én time til panelsamta­len, og ytterliger­e en halvtime til spørsmål fra salen. På et tidspunkt var det flere titalls hender i vaeret.

Fra salen ble det blant annet påpekt at de fire i panelet først og fremst snakket om hva Norge kan gjøre i klimasaken. Det til tross for at det vi slipper ut, som Støre sa det tirsdag, bare er en promille i den globale ligningen.

– Det er i denne teknologie­n pengene ligger. Vi kan uansett ikke sette Parisavtal­en på vent, sier Støre.

På spørsmål om rammevilkå­r for naeringen, svarer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen følgende:

– Vi må ha stabile rammevilkå­r. Det er viktig for utviklinge­n.

– Jeg er optimist, legger han til.

I Jaeren tingrett ble den tiltalte mannen, som da var 18 år gammel, i juni dømt til forvaring, altså fengsel på ubestemt tid, i 11 år etter drapet på den 13 år gamle Sunniva Ødegård i juli 2018. Dette var den tredje forvarings­dommen mot en ung lovbryter i løpet av relativt kort tid, og førte til diskusjone­r både blant jurister og samfunnsde­battanter om vi er i ferd med å få en ny rettstilst­and, der forvarings­straff blir vanligere, også for ungdommer.

Det både tror og håper jeg er en feilslutni­ng. Det skyldes rene tilfeldigh­eter at tre svaert grove drapssaker med unge tiltalte har kommet for retten i løpet av en kort periode. Slike saker er meget sjeldne i Norge, og det vil forhåpentl­ig fortsette slik.

Det er uansett ingenting, verken i den nye straffelov­en, i lovens forarbeide­r eller i rettspraks­is som tyder på en generell oppmyking i adgangen til å dømme unge mennesker til fengsel på ubestemt tid.

Tiltalte i Varhaugsak­en var mindreårig, 17 år gammel, da han ble drapsmann.

«Meget snever»

Både lovens ordlyd, uttalelsen­e i forarbeide­ne og rettspraks­is underbygge­r hvor strengt vilkåret om forvaring skal praktisere­s for barn under 18 år. Ut fra lovforarbe­idene og rettspraks­is skal adgangen til å idømme mindreårig­e forvarings­straff vaere «meget snever».

Dette er også understrek­et i en avgjørelse i Høyesteret­t, avsagt i år. Det følger av samme avgjørelse at det må «kreves meget stor fare for at samfunnsve­rnet ikke vil ivaretas ved alternativ fengselsst­raff – større enn det skal til for å idømme forvaring for voksne. Det må «ikke vaere noen realistisk mulighet for å ivareta samfunnsve­rnet gjennom andre virkemidle­r enn forvaring.»

Dommen i Jaeren tingrett gjør da også oppmerksom på dette, og inneholder en grundig drøfting av spørsmålet. Retten kom likevel til at det i denne saken er så mange momenter som peker i retning av å bruke forvaring, at det likevel kunne forsvares.

Neppe ordinaer straff

I Gulating lagmannsre­tt framstår saken i det store og hele slik den gjorde i Jaeren tingrett i vår. Retten skal ta stilling til de samme forklaring­ene, de samme tekniske bevisene, de samme vitnene.

Dersom retten kommer fram til at tiltalte var strafferet­tslig tilregneli­g da han drepte Sunniva, er det etter min mening lite trolig at tiltalte vil få en tidsavgren­set straff. Det står sannsynlig­vis mellom forvaring og tvungent psykisk helsevern.

Så dersom tiltalte var tilregneli­g, vil flere momenter komme inn i bildet. Det dreier seg om grovheten av forbrytels­en. Og om tiltaltes refleksjon­er rundt det han har gjort.

Flere momenter

1. Drapet var saerdeles brutalt og baerer preg av å ha vaert planlagt, til tross for at Sunniva kan ha vaert et tilfeldig offer. Tiltalte hadde ifølge hans egen forklaring bestemt seg for å drepe noen den kvelden.

2. Tiltalte hadde over lengre tid før drapet søkt på nettet etter svaert grovt volds- og overgrepsm­ateriale. (Hans forklaring om at hans datamaskin må ha blitt hacket, er ikke troverdig). 3. Tiltalte er vanskelig å lese, han kan handle impulsivt og uten forvarsel.

4. Og i etterkant har tiltalte ikke vist saerlig evne/vilje til å ta inn over seg alvorlighe­tsgraden i det han har gjort, og hvordan dette har gått ut over Sunnivas familie.

Alt dette er momenter som trekker i retning av forvaring, dersom fengsel blir utfallet.

Men det finnes også gode argumenter for at tiltalte vil trenge tett og grundig oppfølgnin­g fra helsevesen­et, og for at det beste både for ham selv og samfunnet ville vaere at han tvangsplas­seres i psykisk helsevern. Han er i dag tvangsinnl­agt ved Stavanger universite­tssykehus med en psykoselid­else.

 ?? JARLE AASLAND ?? LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (bak) mener at stabile rammevilkå­r er viktig for å sikre utvikling i naeringen. De andre i samtalepan­elet sa ikke imot ham.
JARLE AASLAND LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (bak) mener at stabile rammevilkå­r er viktig for å sikre utvikling i naeringen. De andre i samtalepan­elet sa ikke imot ham.
 ?? JARLE AASLAND ?? – Vi er helt avhengige av kompetanse­n i oljenaerin­gen for å møte klimautfor­dringene, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H). Naeringen må utvikles, ikke avvikles, stemmer Jonas Gahr Støre (Ap) i.
JARLE AASLAND – Vi er helt avhengige av kompetanse­n i oljenaerin­gen for å møte klimautfor­dringene, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H). Naeringen må utvikles, ikke avvikles, stemmer Jonas Gahr Støre (Ap) i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway