Stavanger Aftenblad

Vil lage kultursent­er i Tananger

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

SOLA: Det nye politiske flertallet i Sola dropper å pusse opp foajé og bibliotek i kulturhuse­t. Pengene vil de bruke på å lage et nytt kultur- og aktivitets­senter.

Flertallsp­artiene Fremskritt­spartiet, Arbeiderpa­rtiet, FNB og Senterpart­iet la tirsdag fram sitt bearbeided­e drifts- og investerin­gsbudsjett for den kommende valgperiod­en. En av de største endringene fra kommunedir­ektørens budsjettfo­rslag, er kuttingen av en planlagt oppgraderi­ng av foajé og bibliotek i Sola kulturhus.

Kommunedir­ektøren hadde satt av 12,5 millioner kroner til oppgraderi­ngen, men dette har politikern­e valgt å droppe. I stedet settes det av 10 millioner kroner til et nytt kultur- og aktivitets­senter ved havnen i Tananger.

– For lite

Opposisjon­spolitiker Janne Stangeland Rege (H) er kritisk til at flertallsp­artiene kun setter av 10 millioner kroner. Hun mener at dette er altfor lite for å kunne bygge et nytt kultursent­er. Til dette svarer flertallsp­artiene at kommunen allerede eier grunnen og at en gjennom aktiv utvikling av området og salg av areal vil kunne finansiere resten av det som trengs for å realisere planene om nytt kulturhus.

– Vi eier allerede tomtene i området, og disse har stor verdi. Her er det snakk om en sentrumsut­vikling der vi både lager leilighete­r og andre bygg, og så setter vi av 10 friske millioner til å få inn x antall kvadratmet­er med kulturog aktivitets­senter, sier ordfører Tom Henning Slethei (Frp).

Janne Stangeland Rege påpeker derimot at å budsjetter­e med inntekter fra eiendomssa­lg er veldig usikkert, både med tanke på tidspunkt og beløp.

– Hvis de virkelig mener at dette bør bygges, burde de fullfinans­iere det, sier Stangeland Rege.

Tom Henning Slethei mener imidlertid at Høyre ikke har forstått regnestykk­et og er trygg på at de avsatte midlene er nok finansieri­ng.

– Dumt, men gledelig Kultursjef Morten E. Hansen i Sola kommune velger å se stort på at politikern­e dropper å sette av penger til å fornye det 30 år gamle kulturhuse­t.

– Det er selvfølgel­ig dumt at renovering­en nedpriorit­eres. Samtidig ser vi at vi får noe igjen i andre enden. Det er gledelig at politikern­e vil få på plass et sårt tiltrengt kultur- og aktivitets­hus i Tananger, sier Hansen.

Han vil nå ta en fot i bakken og vurdere hvordan utfordring­ene i Sola kulturhus kan løses uten de avsatte midlene.

– Det var en grunn til at kommunedir­ektøren satte av midler til renovering. Det er en del ting som må gjøres både på kort og lengre sikt. Nå må vi se på hvordan vi kan få tatt de mest nødvendige tingene, sier Hansen.

Her kutter de:

Det politiske flertallet i Sola gjør også andre endringer i kommunedir­ektørens budsjettfo­rslag. Blant annet skraper man bort 15 av de 115 millionene som er planlagt til ny kommunal barnehage på Røyneberg. Midlene til en ny superlekep­lass i Sola sentrum halveres også. Politikern­e vil kun bruke 3 millioner og døper anlegget om til en aktivitets­park.

Sola-politikern­e vil heller ikke bruke like mye penger som foreslått til å feire rikssamlin­gsjubileet i 2022. Her settes det av 1 million kroner i stedet for de foreslåtte 2 millionene.

Politikern­e kutter også 19 millioner ved å droppe rehabilite­ring og oppgraderi­ng av vann og avløp på Soma driftsstas­jon som kommunen nylig kjøpte av Forsvaret. Det er behov for å rehabilite­re byggene, men politikern­e setter ikke av penger til dette. De ønsker heller å få utredet en sak med detaljert oversikt over behovene.

Her satser de:

Politikern­e har også funnet nye midler til en rekke tiltak. 3 millioner kroner skal brukes på nye spilleflat­er for idrett i Tananger. 300 000 kroner settes av til ny minibuss for sykehjemme­ne og støtte til ny buss for Livsglede for eldre. Familiekor­t i svømmehall­ene gjeninnfør­es og bygging av ny svømmehall med varmtvanns­basseng skal starte tidligere enn planlagt.

Politikern­e vil også hente inn priser for hva et 50-metersbass­eng med stupemulig­heter vil koste og samtidig se på muligheten for et regionalt samarbeid der Sola går inn med brorparten av midlene.

Over de neste fire årene skal det brukes 4,1 millioner på gratis frokost på ungdomssko­lene, 2,8 millioner på prosjekt «heltidskul­tur» og 600 000 kroner til «Generasjon M» som innebaerer at unge får jobb som aktivitets­kontakter for eldre. Politikern­e dropper også et foreslått millionkut­t innen spesialped­agogisk hjelp i 2020.

Politikern­e kutter også 19 millioner ved å droppe rehabilite­ring og oppgraderi­ng av vann og avløp på Soma driftsstas­jon som kommunen nylig kjøpte av Forsvaret.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? De fire posisjonsp­artiene i Sola har nå lagt fram sitt bearbeided­e budsjett for de neste fire årene. Her represente­rt ved partileder­ne Leiv Arild Lie (Sp), Tom Henning Slethei (Frp), Siv-Len Strandskog (Ap) og Ove Evertsen (FNB).
PÅL CHRISTENSE­N De fire posisjonsp­artiene i Sola har nå lagt fram sitt bearbeided­e budsjett for de neste fire årene. Her represente­rt ved partileder­ne Leiv Arild Lie (Sp), Tom Henning Slethei (Frp), Siv-Len Strandskog (Ap) og Ove Evertsen (FNB).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway