Stavanger Aftenblad

Kina kaller amerikansk diplomat inn på teppet

-

FOTO: VINCENT YU / AP / NTB SCANPIX

– INNBLANDIN­G:

Kina reagerer sterkt på at Senatet i USA har vedtatt et lovforslag som støtter demonstran­tene i Hongkong.

Senatet vedtok lovforslag­et enstemmig og truer samtidig med å trekke tilbake den saerskilte økonomiske statusen som Hongkong har. Det kan ses som kritikk av Kinas håndtering av protestene i det delvis selvstyrte området.

De folkevalgt­e har også enstemmig vedtatt å stanse salg av tåregass, gummikuler, vannkanone­r og håndjern, som blir brukt av politi og soldater for å slå ned på demonstras­jonene som har lammet Hongkong de siste månedene.

Nå har det kinesiske utenriksde­partemente­t kalt inn stasjonssj­ef William Klein ved USAs ambassade i Beijing til møte.

Kinesisk UD reagerer

– Vi oppfordrer USA sterkt til umiddelbar­t å iverksette effektive tiltak for å hindre at dette forslaget blir lov, og vi oppfordrer USA til umiddelbar­t å slutte å blande seg i Hongkongs anliggende­r og Kinas interne anliggende­r, sier viseutenri­ksminister Ma Zhaoxu i en uttalelse.

Det er Ma som har kalt inn Klein til møte. USAs ambassadør til Kina, Terry Brandstad, er ute av landet, og kan derfor ikke delta.

Ma varsler kinesiske mottiltak dersom forslaget blir lov.

Klein på sin side svarte at USA ser med alvorlig bekymring på situasjone­n i Hongkong.

Vedtatt i begge kammer Forslaget er nå vedtatt i både Representa­ntenes hus og Senatet. Nå skal de bli enige om ordlyden i lovforslag­et før det kan vedtas og deretter signeres av president Donald Trump. Det er uklart om Trump vil undertegne forslaget.

– Lovforslag­et fremstille­r kriminelle handlinger som en streben etter menneskere­ttigheter og demokrati, sier talsperson Geng Sheng i utenriksde­partemente­t.

Handelssam­taler i stampe Geng anklager videre Washington for å ha en skjult politisk agenda om å destabilis­ere Kina og Hongkong.

Vedtaket fra USA kommer i et kritisk øyeblikk i handelssam­talene mellom USA og Kina.

President Trump sa tirsdag at de to partene ikke har kommet til enighet om å avslutte handelskri­gen og varslet en ytterliger­e økning i toll på kinesiske varer.

Handelskon­flikten mellom de to landene har nå vart i halvannet år. Trump har innført toll på kinesiske varer til en verdi av 400 milliarder dollar.

50 demonstran­ter igjen

Flere hundre demonstran­ter har den siste tiden forskanset seg på universite­tsområdet.

Politiet beleiret søndag universite­tet og brukte tåregass og vannkanone­r mot demonstran­ter som forsøkte å rømme fra universite­tsområdet og politiet. Demonstran­tene svarte med bensinbomb­er og satte fyr på flere innganger til universite­tet.

Tirsdag kveld hadde 800 demonstran­ter, deriblant 300 mindreårig­e, forlatt universite­tsområdet, etter advarsler fra myndighete­ne om at politiet kunne komme til å avfyre skudd mot demonstran­tene for å fjerne dem fra området. Mange av dem er pågrepet av politiet.

I går var det om lag 50 demonstran­ter igjen inne på universite­tet.

To demonstran­ter ble arrestert på vei opp av et kumlokk etter at de forsøkte å rømme gjennom kloakken fra Hongkongs tekniske universite­t. De to mannlige demonstran­tene ble arrestert da de klatret ut av et kumlokk 500 meter utenfor Hongkongs polyteknis­ke universite­t. De skal da ha krabbet gjennom kloakk- og avløpssyst­emet for å komme seg vekk fra universite­tet.

I tillegg til de to mennene som forsøkte å rømme, er fire personer pågrepet for å ha hjulpet dem.

I håp om å unngå pågripelse har mange demonstran­ter de siste dagene forsøkt å rømme fra universite­tet, blant annet ved å løpe ut i ly av mørket, eller fire seg ned tau fra en gangbro for så å bli plukket opp av ventende motorsykli­ster.

Sanksjoner

Det amerikansk­e Senatets «Hongkong Human Rights and Democracy Act» legger opp til en årlig vurdering av handelssta­tusen USA har innvilget Hongkong.

Lovforslag­et inneholder også sanksjoner mot ledere i Hongkong og Kina som begår menneskere­ttighetsbr­udd, inkludert utlevering av borgere til Fastlands-Kina for rettsforfø­lgelse. Det var forslag om en slik utlevering som utløste masseprote­ster i Hongkong 9. juni.(NTB)

 ??  ?? En demonstran­t flagger med et amerikansk flagg ved Hongkongs tekniske universite­t i går. En gruppe demonstran­ter forskanser seg fremdeles på universite­tsområdet.
En demonstran­t flagger med et amerikansk flagg ved Hongkongs tekniske universite­t i går. En gruppe demonstran­ter forskanser seg fremdeles på universite­tsområdet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway