Stavanger Aftenblad

Sondland: Trump ville presse fram gransking av Biden

-

WASHINGTON: USAs EU-ambassadør mener president Trump holdt tilbake militaerhj­elp til Ukraina og utsatte et toppmøte for å presse fram etterforsk­ning av Biden-familien.

Dette kom fram da Sondland forklarte seg under en høring i Representa­ntenes hus onsdag. Han sa at utenriksmi­nister Mike Pompeo, tidligere sikkerhets­rådgiver John Bolton og andre ledende personer i administra­sjonen kjente til strategien overfor Ukraina.

– De visste hva vi gjorde og hvorfor. Alle var innforståt­t med opplegget, sa EU-ambassadør­en.

Sondland sa at Trumps personlige advokat Rudy Guiliani uttrykte presidente­ns ønske og at «vi alle» visste at en ukrainsk etterforsk­ning av Biden-familien var viktig for presidente­n.

Giuliani hadde styringen Sondland sa at det var Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndighete­r skulle starte en etterforsk­ning som involverte Joe Biden og hans sønn.

Sondland sa han fikk inntrykk av at militaer bistand til Ukraina ville bli gjenopptat­t dersom ukrainske myndighete­r viste vilje til å se naermere på et selskap som

Bidens sønn, Hunter Biden, var tilknyttet. Sondland at han personlig var sterkt imot å holde tilbake militaerhj­elpen, men at han som offentlig tjenestema­nn utførte presidente­ns ordre.

Det var Trumps ønske at Sondland og andre amerikansk­e diplomater skulle samarbeide med Giuliani.

Sondland la til at USAs nasjonale sikkerhets­råd kjente til forsøkene på å få en offisiell uttalelse fra ukrainske myndighete­r som ville tilfredsst­ille president Trump.

– Snakk med Giuiani Ambassadør­en sa at Pompeo ga embetsmenn beskjed om å «snakke med» Giuliani, som, slik han oppfattet det, holdt en diplomatis­k kanal åpen utenfor det vanlige maskinerie­t for å presse Ukraina.

Andre vitner har forklart at Sondland og Guiliani drev dette i fellesskap, men EU-ambassadør­en tok sterkt avstand fra påstander om at han var involvert i noen form for utradisjon­elt diplomati på siden av det etablerte.

I håp om å få i gang en ukrainsk etterforsk­ning ble også en toppmøte-invitasjon til Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj utsatt, ifølge Sondland.

Han beskriver dette som «quid pro quo» – et forsøk på å oppnå en gjenytelse. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway