Stavanger Aftenblad

Undersøk den gamle kirketufte­n på Randabergf­jellet!

-

HISTORIE: I 175 år har minnet etter Jon Torbergsso­n, kong Magnus Erlingsons mektige lendmann på Randabergf­jellet, vaert en overgrodd kirketuft. med Erling Skakkes datter Ragnhild Erlingsdat­ter. Hun var søster av kong Magnus Erlingsson. og ble oldemor til Magnus Lagabøte.

Jon var en rik lendmann med inntekter fra egen gård, andre eiendommer og kongelig jordegods. Mesteparte­n av Randaberg var nok hans – det samme gjaldt sannsynlig også Hundvåg. I tillegg kom sikkert mange andre jordeiendo­mmer i vår del av landet, mener historiker­ne.

Kongens rett til bruk av sine lendmenn i krigstider ble også Jon Torbergsso­ns bane, 26 år gammel. Sammen med Magnus Erlingsson falt han i 1179 i kamp mot birkebeine­rne og Sverre Sigurdson i slaget på Kalvskinne­t i Trondheim. Det samme gjorde ni andre lendmenn.

Kongens mektige lendmann som engang levde i Randaberg, har fått en sentral sentrumsga­te oppkalt etter seg, Jon Torbergsso­ns vei, like ved Randaberg kirke.

Den første kirken

De første skriftlige opplysning­er om kirken på Randabergf­jellet er fra 1300-tallet, men den var som tidligere nevnt trolig betydelig eldre. Frem til 1633 en stavkirke, som da ble ombygget til en tømret langkirke – 15 meter lang og 82,5 kvadratmet­er stor. Frem til rivingen i 1845 tjente den som soknekirke for den nordlige delen av Randaberg.

Dagens isolerte, ugressdekk­ede forhøyning­en og «øya» midt ute på dyrket mark er et av Randabergs aller viktigste vitnesbyrd om kommunens middelalde­rhistorie. For egen del mener jeg at kirken – med sin sannsynlig­vis mer enn 800 år lange sentrale funksjon som kirkelig og sosialt møtested for befolkning­en i Randaberg – godt kan likestille­s med Svarthola (Vistehola) når det gjelder kulturverd­i for kommunen.

Bør utgraves

Kirketufte­n er i dag et automatisk fredet kulturminn­e som ennå ikke er naermere undersøkt av arkeologer. Skjer det, kan en faglig utgraving av tomten vise seg bli en «skattkiste» med funn av gjenstande­r og andre funn fra vikingtid og middelalde­r – og gi ny og hittil ukjent innsikt i Randabergs historie. Neppe noen tok seg bryet med å undersøke hva som skjulte seg under kirkegulve­t eller på kirkegårde­n etter rivingen i 1845. Det samme hadde nok vaert utenkelig i dag.

Hvilke utfordring­er har Randaberg kommune dag når det gjelder forvaltnin­gen av dette viktige kulturminn­et? I vår vedtok kommunesty­ret en kommunedel­plan for kulturminn­er 2019–2030. Her står blant annet under kapitlet Tiltakspla­n (side 104): «Rk [Randaberg kommune] tar initiativ overfor fylkeskomm­une og stat for å tilrettele­gge ruinene bedre for allmennhet­en – gjennom informasjo­n og fysisk tilrettele­gging, i dialog med grunneier. På sikt bør det gjøres arkeologis­ke utgravning­er.»

Jeg håper kommunen allerede har tatt et slikt initiativ.

Kirken kan godt sidestille­s med Vistehola når det gjelder kulturverd­i for kommunen.

 ?? ERLING S. KIELLAND ?? For 900 år siden lå det trolig en kirke i dette villniset på Randabergf­jellet. Det bør undersøkes av arkeologer, mener Erling S. Kielland.
ERLING S. KIELLAND For 900 år siden lå det trolig en kirke i dette villniset på Randabergf­jellet. Det bør undersøkes av arkeologer, mener Erling S. Kielland.
 ??  ?? Slik ser illustratø­ren Svein Skarbøvik for seg at storgården med kirken på Randabergf­jellet så ut for 800–900 år siden, på Jon Torbergsso­ns tid.
Slik ser illustratø­ren Svein Skarbøvik for seg at storgården med kirken på Randabergf­jellet så ut for 800–900 år siden, på Jon Torbergsso­ns tid.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway