Stavanger Aftenblad

Klimakrise for alle – eller for ingen

- Tor Eriksen Sivilingen­iør

KLIMAENDRI­NGER: Masterstud­ent Alyona Oftedahl kommer med mange interessan­te betraktnin­ger i sin kronikk i Aftenblade­t fredag 15. november. To punkter bør dog kommentere­s.

Alder ikke et poeng y Påstand 1, sitat: «Klimaendri­nger er utvilsomt en slik tilstand og har enormt ødeleggend­e potensial, og er derav en krise. Men ikke for alle.» :

Mennesker i alle aldre, også de over 60 er faktisk interesser­t i et godt liv for sine etterkomme­re. At man finner flere eldre blant benektere av klimakrise­ns eksistens, har helt andre årsaker enn at de har kort tid igjen å leve.

En viktig årsak til at svaert mange synlige benektere av klimakrise­n er pensjonist­er, er at yrkesaktiv­e benektere risikerer betydelige hindre i egen karriereut­vikling, eller til og med å miste jobben. Både i Norge og i andre land, som betegnes som demokratis­ke stater, har professore­r og forskere med doktorgrad­er i klimarelat­erte fagområder måttet forlate sine stillinger fordi de publiserer observasjo­ner som strider mot politisk korrekthet i klimadebat­ten.

Ingen sannhet, men en løgn y Påstand 2, sitat: «De vil ikke høre sannheten om at vi befinner oss i en krise.» :

Ingen er imot å høre sannhet, men de vil ikke høre løgnen om at vi befinner oss i en krise. Verden har opplevd klimakrise­r før. Under den lille istid i middelalde­ren døde mennesker i hundretuse­n tall i Europa pga. kaldt klima og sult. Verden i dag har aldri før hatt mindre sult, mindre barnedødel­ighet, lengre gjennomsni­ttlig levealder, høyere andel barn som går på skole, faerre som dør i klimarelat­erte naturkatas­trofer etc.

Polariseri­ngen i klimaspørs­målet er høyst beklagelig, og vi trenger debattaren­aer der generasjon­ene møtes for å snakke om klima. Som pensjonist, far og bestefar er jeg overbevist av faglige grunner om at vi mennesker aldri kan kunne styre klimaet, og jeg ser ingen tegn til klimakrise, men jeg er bekymret for at klimaskrem­slene kan føre til svaert mye depresjon og manglende tro på framtida blant unge mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway