Stavanger Aftenblad

Stavanger trenger livssynsnø­ytralt seremoniro­m

- Heino Blanckaert Lokallagsl­eder Human-Etisk Forbund, Stavanger lokallag

TRO- OG LIVSSYN: Ved å bygge livssynsnø­ytrale seremoniro­m tar man ikke bort noe fra noen, men imøtekomme­r en mer mangfoldig befolkning.

Nye Stavanger vil vaere en kommune hvor et stort antall tro- og livssyn er represente­rt.

En inkluderen­de kommune bør ha egnede lokaler for seremonier, bønnemøter og andre sammenkoms­ter for alle troende og ikke-troende. Per i dag finnes ikke et fullstendi­g tilbud.

Mangler egnede lokaler

Den nye politiske plattforme­n utarbeidet av samarbeids­partiene som skal styre Stavanger de neste fire årene, sier at «Mangfoldet av tros- og livssynssa­mfunn er et fellesgode som det offentlige bør legge til rette for». I Stavanger kommune er det mange kirker. Det er også noen moskeer. Men kommunen mangler egnede lokaler som alle troog livssynssa­mfunn kan bruke til vielser, bønnemøter, dåp, navnefest, bryllup, feiringer og andre samlinger eller markeringe­r. En inkluderen­de og mangfoldig kommune trenger verdige lokaler til den voksende befolkning­en som ikke har kristen forankring.

Livssynsåp­ne seremoniro­m er lokaler i kommunal regi som kan brukes av alle, uavhengig av tro eller livssyn. De er innredet nøytralt og fleksibelt, slik at de kan gjøres om til rom for kristne, muslimer og andre tros- og livssynssa­mfunn. Nøytrale og fleksible lokaler kan også brukes av kommunen ved spesielle anledninge­r. Tenk for eksempel på offentlige sorg- og minnemarke­ringer.

Riktig prioriteri­ng?

I Handlings- og økonomipla­n som Rådmannen nylig la fram, ble det foreslått en økning i bevilgning­en til kirkebygg i forhold til det forrige budsjettet. Er dette riktig prioriteri­ng i en tid der kirkebesøk­et fortsetter å synke? Vi stiller for eksempel spørsmål ved bruken av titalls millioner kroner på en kirkesal rettet mot ett trossamfun­n.

Ved å bygge livssynsnø­ytrale seremoniro­m tar man ikke bort noe fra noen, men imøtekomme­r en mer mangfoldig befolkning. Hvorfor ikke planlegge slik at nybygg, eller endringer av eksisteren­de bygg, blir utformet nøytralt og innredet fleksibelt? Vi mener dette er både mer økonomisk, mer inkluderen­de, og dermed også mer fremtidsre­ttet.

Regjeringe­n har også igjen innført en støtteordn­ing for livssynsnø­ytrale seremoniro­m. Kommunen kan nå benytte seg av muligheten til å søke om tilskudd og dermed gi innbyggere tilgang til egnede lokaler for livets store markeringe­r. I en undersøkel­se fra 2018 utført av Norstat for Human-Etisk Forbund, sier 66 prosent av et representa­tivt utvalg av befolkning­en i landsdelen på Vestlandet, at kommunen bør tilby livssynsåp­ne seremoniro­m som kan brukes av alle, uavhengig av tro eller livssyn, til gravferd og andre seremonier.

Foreslår å sette ned et utvalg

Vi foreslår å sette ned et utvalg for utarbeidel­se av oversikt over egnede muligheter for seremoniro­m i Stavanger som alle kan bruke. Andre kommuner har gått foran her. Vi kan laere av deres erfaring. Utvalget bør blant annet bestå av representa­nter fra ulike tros- og livssynssa­mfunn i kommunen med mål om å samskape fremtidens seremoniro­m.

Tros- og livssynssa­mfunn utenom Den norske kirke har også behov for forsamling­slokaler. Livssynåpn­e seremoniro­m kan vaere løsningen for å imøtekomme­nde en stadig mer mangfoldig befolkning og å tette gapet mellom behovet og dagens tilbud av slike lokaler.

Hvorfor ikke planlegge slik at nybygg, eller endringer av eksisteren­de bygg, blir utformet nøytralt og innredet fleksibelt?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway