Stavanger Aftenblad

Leverer så bra at det nesten tar pusten fra oss

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

SANDNES: Musikalen er sjuk, selvsagt. Handlingen idiotisk. Men det gjør ingen verdens ting, for elevene (og laererne) ved Vågen videregåen­de skole leverer så godt at det nesten tar pusten fra oss.

Vågen videregåen­de skole: «Little Shop of Horrors».

Ok, en bekjennels­e først: «Little Shop of Horrors» har aldri vaert blant mine musikalfav­oritter. Historien om blomsterbu­tikken som var truet av konkurs, men fant en sjelden plante som viser seg å vaere så kjøttetend­e at det ender i rene blodbadet, er fullstendi­g skrullete. Men la gå, den har en viss tegneserie­sjarm, i alle fall hvis den framføres med overtydeli­g ironi, solide doser humor og masse glamour.

Nettopp der treffer Vågen-oppsetning­en

blink. Fra første til siste scene løftes historien fram fra bakgatetrø­bbel via løfterik idyll til en varslet undergang som rammer mange flere enn butikkfolk­et.

Alt i en neonfarget og nostalgisk estetikk fra 50/60-tallet som gjør dette til en festforest­illing.

Hver eneste scene funker, vekslingen­e mellom svaere scenenumre med rundt 60 sangere og dansere på scenen (hvis jeg telte riktig) og de stillere partiene med en og to aktører, er simpelthen imponerend­e. Ja, saerlig myldrescen­ene fortjener ubetinget ros; profesjone­lle scener sliter ofte med å få koreografi­en til å sitte så godt som den gjør her. All aere!

Forresten: Også de naknere partiene, når blomsterha­ndlerassis­tenten og hans utkårede naermer seg hverandre, løses godt – både Seymour og Audrey har flotte musikalste­mmer, og den kjøttetend­e blomsten har en souldrive som er sjelden.

Lagseier

Mange flere kunne og burde vaert nevnt, men det lar seg ikke gjøre. Blant annet fordi så enormt mange av skolens elever og ansatte har bidratt: Ikke bare elevene på sang-, dans- og drama, men også fra interiør og utstilling­sdesign og medier og kommunikas­jon.

Og orkesteret! Ledet av kapellmest­er Harald Egeland sørget de for musikalsk trøkk og framdrift fra start til mål.

Puh ...

Konklusjon 1, 2, 3

En slags konklusjon kan vaere sånn: Du tror nesten ikke det er mulig å få videregåen­de elever, som er sånn cirka 18 år gamle, til å levere på dette nivået. For få dager siden var det Bjergstede­levene som ga oss en fantastisk «Jesus Christ Superstar». Nå matches prestasjon­en fra Vågen i en oppsetning som er helt forskjelli­g på nesten alle vis.

En annen konklusjon kan vaere sånn: Jo, det finnes antakelig kommende profesjone­lle på disse scenene. Men seieren skyldes laginnsats­en, evnen til å jobbe sammen – mot et felles mål.

En tredje: Naeringsli­vsfolk som har uttrykt bekymring for at så mange elever søker seg til kreative fag, bør komme seg på teater så snart de bare kan. For å se hvordan store ting kan skje når folk våger, når folk satser, når folk vil – og når de gjør det sammen.

Og så, helt til sist, et lite minus: Var det virkelig ikke laget et program til årets forestilli­ng? Det burde vaert gjort, for publikum hadde fortjent både informasjo­n om musikalen, om forestilli­ngen – og om alle aktørene som bidro.

 ?? TERJE GABRIELSEN ?? De store scenene imponerer aller mest; godt koreografe­rt og synkrone.
TERJE GABRIELSEN De store scenene imponerer aller mest; godt koreografe­rt og synkrone.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway